Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak bardzo może różnić się smak herbaty w zależności od jej rodzaju, pochodzenia i sposobu przygotowania. Najczęściej ten produkt dzieli się według koloru, który zależy od przygotowania suszu. Ta różnorodność umożliwia każdemu znalezienie najlepszego dla niego smaku i aromatu.
Czarna herbata
Ta herbata jest najpopularniejsza na Zachodzie. Nazwy gatunków pochodzą od miejsc ich uprawy – np. herbata cejlon uprawiana jest na Sri Lance, a yunnan na chińskiej prowincji o tej nazwie. Liście odstawia się do zwiędnięcia, skręca się je, poddaje fermentacji i suszy.
W herbatach ekspresowych można znaleźć jedynie resztki, które opadają z krzewu lub są pozostałościami po produkcji herbat liściastych. Najcenniejsza jest herbata z małych listków rosnących na samej górze krzewu. Kolejną kategorią są większe liście ze środkowej i dolnej części. Do właściwości czarnej herbaty można zaliczyć pozytywny wpływ na układ trawienny i odchudzanie, a także pobudzanie krążenia krwi.
Zielona herbata
Powstaje z tego samego krzewu, co herbata czarna, jednak nie jest poddawana procesowi fermentacji. Nazwy gatunków są związane m.in. z warunkami, w których rósł krzew – liście gyokuro hodowanej w cieniu nie dają naparu o tak słodkim smaku jak rosnąca w słońcu sencha.
Zielona herbata najpopularniejsza jest w Azji. Picie jej może zmniejszać ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów, a także pomagać w zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Czerwona herbata
Herbata zwana pu erh powstaje z liści zielonej herbaty, która jest hodowana w prowincji Yunnan. Różni się od zielonej tym, że liście są poddawane specyficznemu procesowi fermentacji. Napar z czerwonej herbaty ma bardziej wyrazisty smak niż z czarnej, jest także ciemniejszy.
Dobrze ją pić ze względu na udowodnioną skuteczność w spalaniu tłuszczu i utrzymywaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu. Właściwości te mają związek z zachodzącymi podczas fermentacji procesami chemicznymi.
Niebieska herbata
Znana także pod nazwą oolong. Są to częściowo sfermentowane liście zielonej herbaty (środek nie uległ jeszcze fermentacji). Smak może się różnić w zależności od sposobu zbierania liści i fermentacji. Herbatę niebieską produkuje się przede wszystkim na Tajwanie i w Chinach.
Ma pozytywny wpływ na koncentrację i pamięć, wspomaga pracę serca, zawiera przeciwutleniacze spowalniające proces starzenia się komórek, wykazuje także działanie przeciwnowotworowe.
Biała herbata
Powstaje ze zbieranych w czasie wiosny w Chinach młodych liści i pąków. Uznaje się ją za najdelikatniejszą herbatę. Liście delikatnie zawija się i suszy po pierwszym więdnięciu. Charakteryzuje ją jasny kolor naparu i subtelny aromat.
Wykazano, że biała herbata pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zwalcza wolne rodniki, a także może zapobiegać nowotworom.
Podsumowanie
Duża ilość rodzajów herbat daje niemal nieograniczone możliwości przygotowania naparu. Zróżnicowanie smaków i aromatów pozwoli każdemu znaleźć najlepszy wariant. Tradycyjnie parzone herbaty zdecydowanie różnią się od tych, które powszechnie można dostać w sklepach.
Dodaj komentarz