Dlaczego warto parzyć kawę we french pressie?

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi o poranku uraczyć się kubkiem pysznej kawy. Jednak kawa kawie nierówna. Tak samo są różne techniki jej parzenia. Wśród miłośników tego czarnego trunku mocno na popularności zyskuje ostatnio french press. Czym jest to urządzenie i jak parzyć w nim kawę?

Czym jest french press?

Press pot, coffee press, cafetiere, cafetiere a piston, french press – te jakże różne określenia oznaczają jedno i to samo – urządzenie do klasycznego parzenia kawy, które znane było już na początku ubiegłego stulecia. Wynaleziono je we Francji, choć produkt opatentował Włoch Attilio Calimani. Największą popularność zyskało ono w Danii oraz Wielkiej Brytanii, ale ostatnio wiele się o nim mówi również w Polsce.

Budowa jego jest stosunkowo prosta. To urządzenie wykonane ze szkła i stali nierdzewnej. Press pot to w zasadzie szklany lub metalowy cylinder z tłokiem, na którego końcu znajduje się sitko. Dzięki temu do filiżanki czy kubka trafia tylko doskonale zaparzona kawa pozbawiona fusów.

Jak parzyć kawę w cafetiere?

Sposób przygotowania kawy z pomocą tego urządzenia jest dziecinnie prosty. Jak parzyć kawę we french pressie? Wystarczy zagotować wodę w czajniku, a następnie przelać ją do zaparzacza do 1/4 jego pojemności. W dalszej kolejności trzeba zamknąć pokrywkę, opuścić tłok z sitkiem, potrząsać urządzeniem przez około 10 sekund i wylać wodę, co ma na celu opłukanie i ogrzanie urządzenia.

Zmieloną kawę o stopniu zmielenia ziaren nieco większym niż średni, należy wsypać do urządzenia, w proporcji ok. 60 g kawy na litr wody. Później wystarczy zalać je gorącą wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Najpierw niewielką ilością cieczy, aby tylko pokryć fusy i delikatnie zamieszać, następnie po około 10 sekundach dolać ilość wody niezbędną do przygotowania zakładanej porcji kawy. Po zakryciu coffee pressu pokrywką kawa zaparza się przez około 3 minuty. Przed rozlewaniem jej do filiżanek wystarczy opuścić tłok z sitkiem, co pozwala docisnąć fusy do dna urządzenia.

Dlaczego warto kupić french pressa?

French press to urządzenie uniwersalne i funkcjonalne, które z powodzeniem może być użytkowane i w domu, i w pracy, a nawet podczas podróży. Zwłaszcza że można w nim przygotowywać nie tylko kawę, ale również herbatę. Poza tym jest to urządzenie proste w obsłudze, a przy tym również tanie, bo najtańsze cafetiere a piston dostać można już w cenie jedynie kilkudziesięciu złotych. Jeżeli dodać do tego, że dzięki niemu za jednym razem można przygotować większe ilości kawy, a samo urządzenie jest łatwe w utrzymaniu czystości, widać wyraźnie, że zaparzacz do kawy ma wiele zalet.

Nie ulega więc wątpliwości, że jest to niezwykle przydatne urządzenie, które pozwala na szybkie i proste zaparzanie pysznej kawy. Oczywiście wiele zależy tu od gatunku samej kawy. Tu dużą rolę odgrywają jednak już indywidualne preferencje, ponieważ rodzajów kawy jest mnóstwo i każdy powinien znaleźć coś w sam raz dla siebie.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*