Nasiona słodkiej bazylii to ziarna, które przypominają chia. Ich wielkość, kształt i kolor są podobne, choć ważniejsze są właściwości obu produktów, które należą do superfoods. Dzięki nim dostarcza się organizmowi cennych substancji odżywczych, co przekłada się na lepsze zdrowie i samopoczucie. Dlaczego warto sięgnąć po nasiona słodkiej bazylii?
1. Nasiona słodkiej bazylii – właściwości odżywcze
2. Jak jeść nasiona słodkiej bazylii?
Superfoods jest coraz częściej poszukiwane przez świadomych konsumentów, którym zależy na jak najwyższej jakości jedzenia. Posiłki wzbogacone o nasiona słodkiej bazylii są pełnowartościowe, a ich smak cieszy nawet wybredne podniebienia. Jakie są właściwości odżywcze tego produktu? Dowiedz się więcej o nasionach słodkiej bazylii.
Nasiona słodkiej bazylii – właściwości odżywcze
Nasiona słodkiej bazylii to produkt pełnowartościowy, bogaty w magnez, potas, żelazo i wapń. Znajdzie się w nich również polifenole i flawonoidy, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Nasiona słodkiej bazylii zawierają ponadto witaminy A, C i K oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Na uwagę zasługuje też wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Maleńkie ziarna zawierają go aż 51 g na każde 100 g produktu. Jest to imponująca zawartość, wyższa nawet niż w płatkach owsianych i otrębach.
Regularne spożywanie słodkiej bazylii pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Jelita pracują szybciej, a skłonność do zaparć znika. Dodatkowo nasiona zmniejszają dolegliwości bólowe w czasie menstruacji, wykazują właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne oraz obniżają poziom glukozy we krwi. Dzięki nim łatwiej zachować zdrowie i prawidłową masę ciała do później starości.
Jak jeść nasiona słodkiej bazylii?
Jeśli chodzi o produkt, jakim są nasiona słodkiej bazylii cena zachęca do próbowania go w różnych daniach. Niedrogie nasiona pasują do sałatek, puddingów, koktajli, musów, deserów oraz musli. Można stosować je również jako dodatek do zup, kanapek i dań głównych. Możliwości w tym zakresie są niemalże nieograniczone. Wystarczy namoczyć nasiona, posypać nimi kanapkę lub dodać je do gotującej się potrawy, a odkryje się zupełnie nowy smak codziennych posiłków.
Nasiona słodkiej bazylii są bezwonne i mają neutralny smak, a po namoczeniu zwiększają swoją objętość nawet 9-krotnie. Dzięki temu zapewniają uczucie sytości na długo i są polecane osobom stosującym dietę odchudzającą. Po dodaniu ich do posiłku łatwo obniża się kaloryczność dań, gdyż zjada się ich mniejsze porcje.
Dodaj komentarz