Jak wybrać patelnię?

Wśród akcesoriów, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni, wymienić należy patelnie. Obok garnków są one jednymi z najczęściej wykorzystywanych naczyń do przyrządzania wszelakich potraw. Patelnia – jak wybrać odpowiednią? Na co zwrócić uwagę?

Wybór patelni – na co zwrócić uwagę?

Patelnie różnią się między sobą nie tylko materiałem, z którego zostały wykonane, ale także parametrami. Podczas wyboru tego naczynia należy zwrócić uwagę na:

średnicę – standardowe modele mają ok. 20 – 28 centymetrów średnicy, na rynku dostępne są zarówno mniejsze, jak i większe modele, średnica powinna być dobrana m.in. z uwzględnieniem wielkości palnika kuchenki (na niewielkim palniku trudno będzie równomiernie nagrzać dużą patelnię),

  • grubość dna – im grubsze dno patelni, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że przygotowane potrawy będą przywierały,
  • głębokość – w przypadku poszukiwań uniwersalnego modelu należy zwrócić uwagę na to, aby patelnia nie była zbyt płytka, najlepiej wyposażyć się w dwa egzemplarze – płytki (np. do naleśników) oraz głęboki (np. do potraw o większej objętości),
  • jakość wykonania – patelnie powinny być solidnie wykonane, tylko wtedy będziemy mieli pewność, że posłużą nam przez długi czas,
  • opcje dodatkowe – niekiedy patelnia oferuje dodatkowe funkcje, np. odpinaną rączkę, co ułatwia jej przechowywanie.

Idealna patelnia – z jakiego materiału powinna być wykonana?

Patelnie mogą być wykonane z różnych materiałów. Co jakiś czas na rynku pojawiają się nowe modele. Wykonanie z różnych materiałów sprawia, że patelnie odznaczają się nieco innymi właściwościami, a także cenami.

Z jakiego materiału mogą być wykonane patelnie:

  • stal – patelnia ze stali wyróżnia się wysoką trwałością i wytrzymałością, materiał ten dobrze rozprowadza ciepło, zaletą patelni jest to, że można ją myć w zmywarce, a do smażenia używać wszelkiego rodzaju przyborów bez obaw o zarysowanie,
  • aluminium – modele z tego materiału są lekkie, najczęściej pokryte powłoką nieprzywierającą, szybko się nagrzewają,
  • żeliwo – patelnie żeliwne długo utrzymują ciepło, niektóre z nich można nawet wykorzystywać do przygotowania dań w piekarniku (informacja o tym powinna być zawarta na etykiecie producenta),
  • miedź – rzadko spotykana w prywatnych kuchniach, częściej w lokalach gastronomicznych, miedź szybko się nagrzewa, dobrze rozprowadzając ciepło,
  • emaliowana – najtańszy model patelni, mało odporna na zarysowania.

Patelnie mogą być również pokryte powłokami wewnętrznymi, które mają różne właściwości. Może to być powłoka teflonowa, ceramiczna, tytanowa lub mineralna.


1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*