Jelita wieprzowe do domowych wyrobów wędliniarskich

Domowe wyroby wędliniarskie są znakomitą alternatywą do kiełbas, parówek czy kabanosów, pochodzących z produkcji masowej. Przewyższają je przed wszystkim jakością, ponieważ mamy pewność, że nasze produkty są zdrowe. Pozbawione konserwantów, wzmacniaczy smaku i barwników charakteryzują się pysznym smakiem i kuszącym, apetycznym zapachem. Aby jednak wyprodukować w domowej masarni smaczne i zdrowe wyroby potrzebne są jelita naturalne. Dzięki takim osłonkom będzie można zrobić domową kiełbaskę i przywołać dawny smak dzieciństwa, kojarzony z pobytem na wsi u dziadków.

Dlaczego jelita wieprzowe są najlepsze do produkcji swojskich kiełbas?

Osłonki zwierzęce, wieprzowe zwane także jako szczewa są coraz częściej wykorzystywane do wyrobu kiełbas według tradycyjnej, starej receptury, ponieważ są produktem naturalnym, który nadaje się do spożycia. Nie posiadają w swoim składzie konserwantów i innych niezdrowych dodatków, dzięki czemu są w pełni bezpieczne dla zdrowia i zapewniają wysoką jakość wyrobom. Ponadto to produkty bardzo elastyczne, co pozwala na sprawne i szybkie napełnianie ich farszem mięsnym. Jelita są wytrzymałe, pod wpływem nadziewania, parzenia i gotowania nie pękają, dzięki czemu zachowują najwyższe walory smakowe.

Jakie jeszcze są zalety jelit wieprzowych?

Tego rodzaju osłonki są bardzo wygodne w użyciu. Przed wykorzystaniem do produkcji tradycyjnych kiełbasek należy je namoczyć na 30 minut w ciepłej wodzie. Dzięki temu zabiegowi będą miękkie i w pełni gotowe do spożycia. Jeżeli po produkcji domowych wyrobów zostanie nadmiar jelit wieprzowych należy je odpowiednio przechowywać, a jest to zabieg bardzo wygodny i prosty. Odpowiednio przechowane posłużą do produkcji następnych, domowych pysznych kiełbasek czy kabanosów. Wystarczy je obsuszyć w ściereczce, a następnie wymieszać z dużą ilością soli i umieścić w słoiku, po czym schować w lodówce. W ten sposób można je przechowywać nawet dwa lata. Jelita to produkty uniwersalne, które służą do różnego rodzaju wyrobów.

Zastosowanie jelit wieprzowych

Jelita naturalne, wieprzowe przeznaczone są do produkcji różnego rodzaju cienkich kiełbas zarówno ciemnych, jak i białych, kaszanek, a także kabanosów, pasztetowych i parówek wysokiej jakości. Świetnie nadają się do różnego rodzaju obróbki: wyrobów wędzonych, parzonych, grillowanych oraz suszonych. Można je wykorzystywać zarówno do użytku domowego, jak i przemysłowego. Jelita wieprzowe to doskonałe rozwiązanie, dzięki któremu przygotujesz pyszne i zdrowe wyroby wędliniarskie.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*