Masz ochotę na zdrowe jedzenie? Zacznij gotować na parze!

[REKLAMA]

Sposób obróbki termicznej przyrządzanych potraw ma ogromny wpływ na to, ile składników odżywczych finalnie trafia na talerz. Nie da się ukryć, że smażenie i gotowanie w wodzie to dwie najpopularniejsze formy przygotowywania posiłków. Dietetycy jednak zachęcają do tego, aby spróbować gotowania na parze. Dlaczego warto skorzystać z tych porad?

1.   Gotowanie na parze to samo zdrowie!

2.   Gotowanie na parze – podstawowe zasady

3.   Dlaczego warto wybrać garnki do gotowania na parze?

Masz dość potraw ociekających tłuszczem i chcesz wreszcie wdrożyć zdrowe zasady w swojej kuchni? Sprawdź wyjątkową ofertę garnków do gotowania na parze i przekonaj się, iż potrawy przyrządzane w ten sposób mogą być naprawdę smaczne! Wybierz dobrej jakości garnki do gotowania na parze i zacznij się zdrowo odżywiać.

Gotowanie na parze to samo zdrowie!

O tym, że gotowanie na parze to sposób na zdrowe posiłki zawierające maksymalną dawkę witamin i substancji odżywczych słyszał chyba każdy. Dietetycy polecają ten rodzaj obróbki termicznej z uwagi na to, że przy gotowaniu na parze składniki tracą mniej cennych elementów w porównaniu na przykład ze smażeniem. Jednak wiele osób jak przysłowiowego ognia unika gotowania na parze w obawie przed jałowym smakiem potraw. Wystarczy dobrać odpowiednie przyprawy, a każde danie będzie pełne wyjątkowego aromatu.

Gotowanie na parze – podstawowe zasady

Nowoczesne garnki do gotowania na parze pozwalają na szybkie przygotowanie ulubionych potraw. Ryby przyrządzisz w niecały kwadrans. Równie szybko stworzysz smaczny posiłek składający się z sezonowych warzyw. Najwięcej czasu będzie potrzebowało mięso, jednak i w tym przypadku czas obróbki termicznej możesz skrócić, wystarczy, że pokroisz je na mniejsze kawałki.

Garnki do gotowania na parze to konstrukcje wielopoziomowe. Wystarczy Ci jeden palnik, aby ugotować kompletny, pełnowartościowy posiłek. Pamiętaj jednak o tym, aby zachować odpowiednią kolejność układania poszczególnych składników. Na niższych poziomach umieszczaj produkty wymagające dłuższego gotowania, na przykład mięso czy ryż. Na górnych poziomach możesz położyć warzywa, które gotowe będą w zaledwie kilka chwil.

Dlaczego warto wybrać garnki do gotowania na parze?

Gotowanie na parze jest nie tylko zdrowe, szybkie, ale może też sprawiać olbrzymią frajdę. Wybierz garnki na parze dobrej jakości, a będą Ci służyły przez wiele lat. Jeżeli chociaż raz skusisz się, aby spróbować tego sposobu obróbki termicznej, szybko zapomnisz o smażeniu na głębokim tłuszczu. Zyska na tym zarówno Twoja figura, portfel, zdrowie, jak i samopoczucie!

Źródło zdjęcia: pixabay.com Licencja: https://pixabay.com/pl/service/license

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*