Najlepsze formy do ciast i deserów na użytek profesjonalny

Cukiernictwo to prawdziwa sztuka, która łączy w sobie umiejętności tworzenia smaków, ale także zdolność do komponowania miłych dla oka dekoracji. Pieczenie wymaga nie tylko kwalifikacji, ale także odpowiednich narzędzi. Jakie formy do ciast i deserów są niezbędne dla profesjonalisty?

Formy do ciasta – niezbędnik

W kuchni każdego miłośnika wypieków powinno znaleźć się kilka rodzajów form, które będą solidną podstawą do tworzenia różnego rodzaju deserów. W zestawie nie tylko dla profesjonalisty, ale też amatora trzeba uwzględnić formy do ciasta o różnej wielkości, głębokości oraz kształcie. Różnorodność pozwoli na wykonanie każdego rodzaju ciasta, jaki tylko przyjdzie nam w danej chwili do głowy. Brak odpowiedniego naczynia może popsuć plany nawet największemu mistrzowi cukiernictwa. Co należy mieć w kuchni, żeby uniknąć wpadek?

Silikonowa forma do babki

Babka drożdżowa lub piaskowa nie jest ciastem, które zawsze pojawia się w stałej ofercie kawiarni i cukierni. Kojarzy się raczej ze Świętami Wielkanocnymi, jednak jest to deser tak popularny i lubiany, że warto mieć w zanadrzu taką właśnie formę. Przy poszukiwaniu idealnego naczynia do upieczenia babki warto skupić się na jej pojemności oraz tworzywie, z którego jest wykonana. Obecnie najpopularniejsze są formy silikonowe, ponieważ znacznie ułatwiają i przyśpieszają pracę. Dodatkowo są one lekkie, proste w przechowywaniu i łatwe w czyszczeniu. Jeśli chodzi o wielkość tego rodzaju formy to najlepiej postawić na średni, najbardziej uniwersalny rozmiar, czyli np. o średnicy 22 cm i wysokości 11 cm.

Płytka forma okrągła

Płytkie okrągłe formy o różnych wielkościach idealnie nadają się do wypiekania biszkoptów, które są zwykle niezbędne do tworzenia tortów. Przy podstawowym wyposażeniu dla cukiernika można zainwestować w jedną taką formę o średnicy 28 cm oraz wysokości 4,7 cm. Mniejsze rozmiary ciast można osiągnąć bez formy o odpowiednich wymiarach, posługując się jedynie wykrojnikami. Jeżeli jednak planujesz piec torty, to kilka płytkich form na pewno ułatwi to zadanie.

Głęboka forma do ciast

Duża porządna blacha do ciasta, wykonana z tworzywa, które minimalizuje przywieranie, jest produktem obowiązkowym w każdej kuchni. Takie naczynie idealne jest do pieczenia klasycznych ciast takich jak serniki, placki drożdżowe, browni i tym podobne. Głęboka stalowa forma jest uniwersalnym narzędziem, który sprawdzi się nie tylko jako forma do deserów, ale także jako naczynie do pasztetów oraz innych potraw.

Tortownica

Tortownica stalowa jest jednym z najbardziej uniwersalnych akcesoriów w arsenale cukiernika. Nadaje się zarówno do wypiekania biszkoptów, jak i do pieczenia klasycznych ciast. Najlepiej wybrać taką, która ma powłokę non-stick, a jej uchwyty wykonane są ze stali nierdzewnej. Zapewni to wysoki komfort użytkowania oraz długowieczność produktu.

Formy do ciastek i muffinek

Desery to nie tylko ciasta i torty, ale też różnego rodzaju ciastka, czekoladki czy też muffinki. Warto zatem mieć w swojej kuchni mieć kilka form, które pozwolą na wykonanie tych słodkości. Na pewno przyda się forma silikonowa do muffinek, ponieważ jej wymiary i kształt są dość uniwersalne, i sprawdzi się ona nie tylko do tego celu. Użyteczna też może się okazać mata silikonowa marki Hendi, która służy do wypiekania ciastek, ale także świetnie sprawdza się jako nieprzywierające podłoże do ugniatania ciasta. Jeśli chodzi o tę kategorię akcesoriów, to wybór jest naprawdę duży. Wszystko zależy od preferencji danej osoby.

Kompletowanie form i akcesoriów papierniczych warto zacząć od zapoznania się z markami takimi jak Hendi czy Silikomart. Dzięki temu można zbudować solidną podstawę do tworzenia różnego rodzaju wypieków. Wszystkie narzędzia do pieczenia oraz dekorowania znajdziesz na Chesfstore.pl

Źródło zdjęcia: pixabay.com Licencja: https://pixabay.com/pl/service/license


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*