Jak samodzielnie zrobić sushi?

Nie jest tajemnicą, że Polacy chcą odżywiać się coraz zdrowiej. Z roku na rok szybko rośnie liczba cateringów dietetycznych, które oferują dietę pudełkową. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie ogromny popyt na takie usługi i produkty. Jednak zdrowa żywność to nie tylko dieta pudełkowa. Wprawdzie wymaga to poświęcenia odrobiny czasu, ale także wiedzy z obszaru kulinariów, ale warto wiedzieć, jak robić zdrowe posiłki. Jeżeli jesteśmy przy zdrowej kuchni, na pewno na jednym z pierwszych miejsc należy umieścić kuchnię azjatycką, z którą kojarzy się rzecz jasna sushi. Sprawdzamy, jak przygotować sushi w domu.

Dlaczego kuchnia azjatycka jest zdrowa?

W pierwszej kolejności musimy odnieść się do kuchni azjatyckiej i wyjaśnić, dlaczego jest ona naprawdę zdrowa. Zresztą nie jest przypadkiem, że Japończycy to jeden z tych narodów, który żyje najdłużej. Z pewnością w dużej mierze zawdzięczają to zdrowemu odżywianiu. Wystarczy zauważyć, że Japończycy bardzo chętnie sięgają po różne suplementy i przekąski, które uchodzą za zdrowe. Dobrym przykładem są tutaj orzechy nerkowca. W Japonii są tylko przekąską lub dodaje się je do różnych potraw i nie dzieje się to bez powodu. Otóż są one znakomitym źródłem m.in. magnezu, fosforu, cynku oraz żelaza.

Wracając do samej kuchni azjatyckiej, przeważają w niej warzywa, ryby i owoce morza. Azjatyckie stoły bardzo często pokrywają się potrawami, w których dominują ryby, kalmary, małże czy krewetki. Z jednej strony stanowią one źródło pełnowartościowego białka i składników mineralnych, z drugiej – kwasów tłuszczowych n-3, które podnoszą odporność, zmniejszają ryzyko zachowania na nowotwory, a także poprawiają kondycję układu nerwowego.

Oprócz tego kuchnia azjatycka to również popularne rośliny strączkowe, które są znacznie zdrowszym źródłem białka aniżeli czerwone mięso. Mowa tutaj o soi, cieciorce czy fasoli. Oprócz tego soja ma właściwości przeciwnowotworowe.

Mówiąc o kuchni azjatyckiej, nie sposób nie odnieść się do przypraw. Mają one właściwości prozdrowotne, czego najlepszym przykładem są imbir, kardamon czy kurkuma. Oprócz tego w kuchni azjatyckiej często stosuje się wodorosty oraz grzyby. Pierwsze zwalczają nowotwory, redukują też poziom złego cholesterolu LDL i działają antywirusowo. Grzyby natomiast są bardzo bogate w potas, dzięki czemu obniżają poziom ciśnienia krwi, ale także działają przeciwnowotworowo, czy obniżają poziom cholesterolu. Prozdrowotnie działają także oleje wykorzystywane w kuchni azjatyckiej, a w tym olej kokosowy.

Jakie składniki do sushi?

Żeby zrobić sushi, należy zaopatrzyć się w wiele różnych składników. Potrzebne są między innymi:

  • Ryż do sushi – zalecany jest ryż krótkoziarnisty o owalnym kształcie. Jest to ryż, który dobrze się klei, a więc łatwo z jego wykorzystaniem uformować na przykład rolki. Ważne, żeby nie mieszać kilku gatunków ryżu. Nie można też zastępować go ryżem brązowym czy długoziarnistym.
  • Nori do sushi – suszone, sprasowane i podpieczone algi morskie, które doskonale komponują się z rybami oraz owocami morza.
  • Sos sojowy – najlepszy jest sos sojowy uzyskiwany na drodze fermentacji, naturalnie ważony i pozbawiony sztucznych składników, w tym ulepszaczy smaku, konserwantów czy barwników.
  • Wasabi – ostry chrzan o pikantnym smaku.
  • Ocet ryżowy – ocet o jasnym kolorze i łagodnym smaku, który w połączeniu z solą i cukrem służy do przygotowania zaprawy do ryżu. Ważne, żeby w zastępstwie octu ryżowego nie stosować octu spirytusowego czy jabłkowego.
  • Gari – marynowany imbir do spożywania między kolejnymi kawałkami sushi, do oczyszczania kubków smakowych.
  • Ryby i owoce morza – najpopularniejsze są ryby morskie, w tym tuńczyk oraz łosoś oceaniczny. Alternatywą są makrele, węgorze, pstrągi czy halibuty. Pośród owoców morza do sushi stosuje się krewetki, kraby czy ośmiornice.
  • Warzywa – muszą doskonale komponować się z rybami, owocami morza i ryżem. Najpopularniejsze są marchew, ogórek, sałata, rzodkiew, rzepa japońska, szczypior, por czy papryka.
  • Pozostałe składniki – możliwości są ogromne. Japończycy stosują m.in. sezam, chilli, majonez, surimi czy serek śmietankowy.

Jak przygotować i podawać sushi – porady

Nie wystarczy kupić składniki niezbędne do sushi. Później trzeba jeszcze przygotować to charakterystyczne danie kuchni azjatyckiej. Jeżeli w danym gospodarstwie sushi jest naprawdę popularne i lubiane, z pewnością warto zaopatrzyć się w specjalny sprzęt do robienia sushi. Mowa tutaj o garnkach, sitkach i drewnianej bambusowej macie. Oczywiście konieczny jest też duży i ostry nóż.

Właściwego przygotowania wymaga również ryż do sushi. Zaleca się proporcje jedna szklanka wody na szklankę ryżu, odstawiając go następnie na 15 minut. Później trzeba przykryć garnek pokrywką i doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować do momentu aż ryż wchłonie wodę, a ziarna napęcznieją. Zwykle trwa do to 15 minut.

Sama ryba powinna być pokrojona w długie, ale też cienkie plastry. Ogórek natomiast można pokroić na trzy części i następnie na cienkie plastry, a jeszcze później w paseczki. Skomplikowany jest też proces zawijania smaków. Tutaj warto eksperymentować i przygotowywać rolki innego rodzaju. Po ich przygotowaniu rolki należy pokroić na kilka części, w zależności od preferencji i wielkości maków. Wato pamiętać, że ryż należy nabierać rękoma w ilości około dużej łyżki. Same filety ryby powinny natomiast mieć grubość ok. 3 cm i szerokość ok. 7 cm.

Ważne jest także samo podawanie sushi, najlepiej na desce lub talerzu. Maki można ułożyć w dwóch grupach, wolne przestrzenie wypełniając pastą wasabi i marynowanym imbirem. Oczywiście sushi należy podawać z sosem sojowym.

Sushi jest więc doskonałym daniem dla każdego, kogo interesuje zdrowa żywność. Nie ulega wątpliwości, że jest to danie bardzo zdrowe, które szybko na popularności zyskuje również wśród Polaków. Oczywiście same właściwości prozdrowotne sushi to nie wszystko. Nie można zapominać, że jest to danie również bardzo pyszne, przynajmniej jeżeli jest właściwie przygotowane.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*