Wędzenie na grillu? To możliwe!

Od dłuższego czasu myślisz o postawieniu w ogrodzie wędzarki, ale brakuje Ci czasu? A może obawiasz się, że nie wciągnie Cię to na tyle, aby budować na podwórku ceglaną konstrukcję? Postaw pierwsze kroki w wędzeniu potraw z Weberem i przekonaj się, czy to Twoja bajka!

Wędzenie na grillu

Wędzone potrawy wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Wędzenie to jedna z najstarszych i jedna z dłuższych metod obróbki termicznej. Smak uzyskany poprzez powolne wędzenie jest nie do podrobienia, a dzięki tak powolnej obróbce pozostaje w potrawie najdłużej – wędzenie bowiem to jedna z metod konserwacji żywności.

Zachęcamy do eksperymentowania, jeśli chodzi o dobór produktów przeznaczonych do wędzenia. Najpopularniejszymi wędzonymi potrawami są różne gatunki ryb oraz mięs. Coraz częściej w przydomowych wędzarkach lądują jednak również sery, warzywa i owoce.

Akcesoria do wędzenia na grillu

Do wędzenia potraw na grillu niezbędny jest oczywiście dobry grill. Nie bez znaczenia są również dedykowane, najwyższej jakości komponenty. Aby grill mógł pełnić także funkcję wędzarki, musi być wyposażony w pokrywę z wywietrznikami. Taka budowa grilla pozwala na kontrolowanie temperatury wewnątrz oraz wyprowadzanie dymu na zewnątrz. Sprawdź pod tym kątem markę Weber. Każdy jej grill wyposażony jest w termometr, natomiast jeśli chcesz mieć pełną kontrolę nad temperaturą samej potrawy (lub kilku potraw naraz) przyjrzyj się bliżej systemowi iGrill Weber z automatycznymi powiadomieniami na Twój smartfon.

Przygotowanie grilla i akcesoriów do pracy

Pierwszym etapem procesu wędzenia na grillu jest przygotowanie żaru. W tym celu rozpalamy opał, na przykład węgiel drzewny lub brykiet, i czekamy, aż pokryje się białym pyłem. Wtedy mamy pewność, że bryłki opału będą się żarzyć a potrawa będzie poddawana powolnej obróbce termicznej. Co istotne, w przypadku wędzenia stosuje się temperatury od 80 do 120 stopni Celsjusza, a więc znacznie niższe od tych, które w przypadku danych potraw stosujemy w trakcie tradycyjnego grillowania.

Aby zamienić Twój ulubiony grill w wędzarkę (pamiętaj, że musi być wyposażony w pokrywę), warto wyposażyć się w drewienka do wędzenia oraz specjalny pojemnik do umieszczania ich w grillu. Warto poszukać drewienek dedykowanych poszczególnym grupom wędzonych potraw: wołowiny, wieprzowiny, drobiu, owoców morza, aby wydobyć maksimum smaku i aromatu z danego gatunku mięsa. Wystarczy namoczyć drewienka przez 30 minut w wodzie, umieścić w specjalnym pojemniku i ustawić na rozgrzanym ruszcie. Wkrótce wnętrze grilla wypełni się aromatycznym dymem i będziesz mógł przystąpić do wędzenia. W ofercie Weber znajdziemy nie tylko drewienka z buku, jabłoni czy hikory, ale również takie rarytasy jak drewno z porąbanej beczki po whisky, które nada wędzonym potrawom posmak i aromat tego szlachetnego trunku! A jeżeli chcesz sprawdzić się w sztuce wędzenia na zimno, wyposaż się w generator zimnego dymu i bukowy pył do wędzenia.

Pragniesz podnieść poziom w sztuce wędzenia jeszcze wyżej, przyjrzyj się bliżej wędzarce z prawdziwego zdarzenia. Model Smokey Mountain Cooker od Webera rozniesie zapach wędzonej na węglu drzewnym uczty po całej okolicy! Dedykowana tej metodzie obróbki mięsa wędzarka wyposażona jest w dwa poziomy rusztu, termometr w pokrywie i trzy regulowane otwory wentylacyjne, umożliwiające odpowiedni obieg powietrza wewnątrz.

Rozpoczynając przygodę z wędzeniem potraw, warto zacząć od produktów, które potrzebują najmniej czasu by osiągnąć docelowy smak i aromat. Najszybciej wędzą się warzywa i owoce. Paru godzin zaś potrzebują ryby, drób oraz sery a wieprzowina i wołowina mogą potrzebować nawet 8 godzin powolnego grzania.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*