Pochłaniacz podszafkowy- okap do zabudowy z filtrem węglowym

W każdej kuchni potrzebny jest okap. Jeśli jednak dysponujemy małą powierzchnią, dobrym rozwiązaniem może być montaż pochłaniacza. Jego zadanie to oczyszczenie powietrza i wypuszczenie do z powrotem do pomieszczenia. Jest to dobre rozwiązanie w sytuacji, gdy nie mamy możliwości podłączenia okapu do systemu wentylacji lub chcemy ograniczyć straty ciepła w mieszkaniu lub domu.

Zadania działania i sposób montażu

W małych kuchniach trzeba optymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń. Jeżeli zależy nam na ukryciu nowego urządzenia, warto zastanowić się nad montażem pochłaniacza podszafkowego. Zachowa on swoją funkcjonalność i można go zamontować bezpośrednio w szafce kuchennej. Będzie pracował w trybie zamkniętym, co nie wymaga łączenia z wentylacją. Oczyszcza powietrze z oparów kuchennych i neutralizuje intensywne zapachy. Mechanizm działania opera się na specjalnych filtrach węglowych, na których osadzają się zanieczyszczenia. W związku z tym trzeba pamiętać o regularnej wymianie filtrów, najczęściej w terminach 3 do 6 miesięcy

W sklepach można znaleźć kilka rodzajów pochłaniaczy podszafkowych. Zgodnie ze swoją nazwą, są podwieszane pod szafką kuchenną. Pozwala to instalować je w dowolnym miejscu. Wystarczy znaleźć wolne miejsce wyciąć otwór w dnie i przykręcić urządzenie za pomocą kilku wkrętów. Pochłaniacz może być też bardziej zaawansowany i montowany wewnątrz dopasowanej szafki. Niezależnie od wybranej wersji, urządzenie można łatwo ukryć lub dostosować do innych elementów wyposażenia.

Wymiary i klasa energetyczna

Pochłaniacz podszafkowy zajmuje konkretną ilość przestrzeni. Powinien być montowany w ramach jednego modułu szafki, a nie pomiędzy kilkoma oddzielnymi modułami. Urządzenie będzie najbardziej skuteczne w sytuacji, gdy będzie dostosowane do szerokości szafki. Typowe wymiary to 50 lub 60 centymetrów, ale można spotkać też modele szersze, nawet 120-centymetrowe.

Wydajność urządzenia zawsze musi być dostosowana do rozmiaru pomieszczenia. Należy przyjąć zasadę, że im większa powierzchnia kuchni, tym większą efektywność powinien mieć pochłaniacz podszafkowy. Ważnym kryterium jest również głośność która na pierwszym biegu nie powinna przekraczać 50dB ponieważ w przypadku wydajnych urządzeń już na pierwszej prędkości pochłaniacze podszafkowe osiągają wydajności rzędu 200-250 m3/h.

Komfort podczas gotowania

Ważny jest również sposób obsługi pochłaniacza. Dostępne są modele sterowane dotykowo lub zdanie, za pomocą dołączonego pilota. Pochłaniacz podszafkowy musi mieć odpowiednie oświetlenie i w tym przypadku należy wybierać modele wyposażone w diody LED. Pozwalają na wygodną regulację intensywności oraz koloru światła.

Wybór konkretnego urządzenia jest uzależniony od aranżacji kuchni oraz przyzwyczajeń domowników. Pochłaniacz podszafkowy powinien być łatwy w montażu, ułatwiać pracę w kuchni oraz być tani w eksploatacji. Walory estetyczne są mniej istotne, ale warto zwrócić uwagę na obudowę wykonaną z trwałych materiałów. Taki sprzęt będzie mógł służyć bezawaryjnie przez wiele lat.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*