Restauracje w Warszawie cieszą się dużą popularnością. Wielu ludzi nie ma czasu albo ochoty na gotowanie w domu. Nic dziwnego, że jedzenie na mieście staje się ich codziennością. Jednak nie wszystkie lokale zasługują na taką samą opinię. Jest kilka podstawowych warunków, które powinna spełniać restauracja, żeby uznać ją za dobrej jakości.
Zwróć uwagę na personel
Niezależnie czy odwiedzamy restauracje na starym mieście, czy na obrzeżach miasta, zawsze będziemy przez kogoś obsługiwani. Często nie zwracamy uwagi na personel, który nas obsługuje do momentu, kiedy przytrafi się jakaś katastrofa. Nawet najsmaczniejsze danie nie będzie już tak dobre, jeśli zostaniemy obsłużeni przez ponurego i gburowatego kelnera. Kiedy zdarza mu się kłócić z klientem, to lokal można od razu skreślić. Płacimy przecież nie tylko za samo jedzenie, ale za lokal i obsługę, więc mamy prawo wymagać uprzejmego traktowania.
Inną kategorią złego personelu będą amatorzy. Osobę, która nie potrafi zapamiętać naszego zamówienia, potyka się i rozlewa na nas trunki, ciężko nazwać profesjonalistą. I chociaż w przypadku kelnerów, którzy dopiero się uczą zawodu, jest to wybaczalne, to u bardziej doświadczonego pracownika jest to niedopuszczalne. Obsługa powinna być uśmiechnięta, energiczna i pomocna. Gotowa spełnić życzenie klienta, nawet zanim zdąży je wypowiedzieć. Kiedy trafisz na taki personel, wiesz, że lokal poważnie traktuje naszą obsługę.
Najważniejsze jest jedzenie
Chociaż personel jest dosyć ważny, to wciąż restauracja z kuchnią polską powinna przede wszystkim zadowolić nas jedzeniem. Pierwszym źródłem informacji o jedzeniu będzie menu. W zależności od jakości lokalu ilość i różnorodność będzie się różnić. Restauracje z wyższej półki zaproponują niewielką liczbę dań. Wtedy wiemy, że kucharz zna się na swojej pracy i przygotuje coś niezwykłego. W przypadku miejsc z bardzo rozbudowaną kartą dań możemy mieć wątpliwości, czy zjemy coś smacznego. Lokal powinien od samego początku sugerować, z jakiego rodzaju kuchnią, możemy się w nim spotkać. Jeżeli zimą znajdziemy w jadłospisie truskawki czy maliny, to warto się zastanowić, czy restauracja ma świeże składniki.
Będąc w Warszawie koniecznie odwiedź Delicję Polską, najlepszą restaurację w Warszawie.
Dodaj komentarz