Akcesoria szefa kuchni – kuchenny niezbędnik

We własnej kuchni każdy z nas jest szefem i potrzebuje profesjonalnych akcesoriów, dzięki którym zadowoli najbardziej wymagających gości. W co wyposażyć nowe, puste jeszcze, szafki kuchenne? Stworzyliśmy kuchenny niezbędnik – dzięki niemu dowiesz się, co jest najbardziej potrzebne zarówno profesjonalnym, jak i tym domowym szefom kuchni.

Noże kuchenne japońskie

Dobry nóż to podstawa, dlatego na pierwszym miejscu niezbędnika znajdują się japońskie noże kuchenne. To właśnie ten typ używany jest przez kucharzy w najlepszych restauracjach i topowych szefów kuchni. Szeroką gamę rozmiarów i modeli znajdziesz na https://agusto.pl/681-noze-japonskie. Japońska precyzja wykonania to już dobry początek efektywnej i szybkiej pracy. Ergonomiczna rękojeść, wykonana z różnych materiałów, w połączeniu z ostrzem ze stali nierdzewnej to nie tylko perfekcyjne krojenie, ale też wygoda użytkowania nawet przez długi czas. Zakupić je można pojedynczo, dobierając nóż do potrzeb, ale też w kompletach, zapakowane w efektowne etui. Noże japońskie to zdecydowanie must-have, niezależnie czy jest się kucharzem-hobbystą, czy szefem kuchni. Przy zakupie, pamiętajmy również o ostrzałce, by noże służyły przez wiele lat.

Garnki i patelnie podstawą obiadu

Im więcej potraw, tym więcej garnków i patelni nam się przyda. Niezbędny jest mały rondel, w którym ugotujemy np. porcję makaronu dla jednej osoby, ale przyda się również garnek średniej wielkości, wielofunkcyjny, oraz duży, ponad 5 litrowy, do przygotowania zupy. Na garnkach nie warto oszczędzać. Są to akcesoria na kilka lat, dlatego dobrze, jeśli wykonane będą ze stali szlachetnej i będą miały grubsze dno – nie tylko posłużą dłużej, ale też unikniemy przypalania się potraw.

Patelnie natomiast powinny być teflonowe lub granitowe. Drugi typ będzie trwalszy – przy nieodpowiednio użytkowanym teflonie, zaczyna on się łuszczyć i odchodzić. Dodatkowo potrzebne będą pokrywki. Najczęściej kupić można komplety garnek lub patelnia z pokrywką, ale jeśli nie, to lepiej dobrać sobie ją do średnicy akcesoriów, bądź wyposażyć swoją kuchnię w uniwersalną pokrywkę, na więcej niż jedno naczynie.

Deska – niezbędna do krojenia

Mając dobry, japoński nóż, kolejnym krokiem jest zakup deski do krojenia. Sprawdzi się na pewno taka szeroka, z której pokrojone jedzenie nie będzie spadać, ale w każdej kuchni potrzebna jest również jedna mniejsza, wygodna do wyciągnięcia i umycia. Materiał wykonania ma wpływ na trwałość i wygląd deski.

Najczęściej spotyka się drewniane, które nie tylko służą do krojenia, ale też jako podkładki pod gorące naczynia. Niestety bardzo łatwo chłoną wodę, przez co powstają ciemne przebarwienia, a wilgoć powoduje namnażanie się bakterii. Taka z tworzywa sztucznego jest przede wszystkim lekka i stosunkowo tania, lecz w miarę użytkowania staje się nieestetyczna, zabarwiona i chłonie intensywne zapachy. Na rynku dostępne są również deski bambusowe, często mylone z drewnianymi, czy szklane – nie tylko funkcjonalne, ale też dekoracyjne.

Lista akcesoriów szefa kuchni jest długa i zawiera dużo więcej niezbędnych narzędzi, jednak te trzy wymienione wyżej to podstawy, w które musi się zaopatrzyć nawet kucharz-amator.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*