Ksylitol

Cukier produkowany z buraków lub trzciny cukrowej pomimo tego, iż pomaga osłodzić nam spożywane na co dzień produkty, to jednak nie wpływa korzystnie na stan naszego zdrowia. Z powodzeniem możemy go jednak zastąpić ksylitolem, czyli naturalną substancją pozyskiwaną z kory brzozy. Czym jednak jest wspomniany ksylitol i jakie są jego właściwości?

Czym jest ksylitol?

Ksylitol nazywany również cukrem brzozowym to w pełni naturalny słodzik, którego smak jest bardzo zbliżony to smaku tradycyjnego cukru. Jego cechą charakterystyczną jest krystalicznie biały proszek, który całkowicie pozbawiony jest zapachu. W odróżnieniu od zwykłego cukru nie zawiera on zbyt wielu kalorii (jest ich o ok. 40% mniej) a do tego ma znacznie niższy indeks glikemiczny, dlatego też polecany jest do spożycia w szczególności osobom odchudzającym się oraz cukrzykom. Ojczyzną ksylitolu jest Finlandia, na której obszarze wspomniany słodzik pozyskiwany jest w tradycyjny sposób, czyli z kory brzozy. W pozostałych krajach wytwarza się go jednak z łuszczyn kukurydzy, co pod względem ekonomicznym jest znacznie lepszym rozwiązaniem. Ksylitol możemy rozpoznać nie tylko po jego wyglądzie, ale również po smaku, ponieważ ma miętowy aromat, a podczas spożycia pozostawia na końcu języka charakterystyczny chłód. Z tego też względu wykorzystuje się go podczas produkcji miętówek, gum do żucia oraz past do zębów. Więcej na temat ksylitolu można przeczytać pod linkiem https://www.straganzdrowia.pl/blog/dieta-fitness/ksylitol-co-warto-o-nim-wiedziec

Jakie właściwości ma ksylitol?

Ksylitol stanowi świetną alternatywę dla zwykłego cukru, ponieważ wykazuje szereg cennych dla naszego zdrowia właściwości. Licznie przeprowadzone badania nad ksylitolem potwierdziły, iż substancja ta wykazuje działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu bardzo dobrze sprawdza się w profilaktyce próchnicy zębów. W jaki jednak sposób jest to możliwe, skoro cukier brzozowy to substancja słodząca, a jak wiadomo, takie produkty wpływają negatywnie na stan naszego uzębienia? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta, ponieważ ksylitol po spożyciu nie ulega procesowi fermentacji w naszej jamie ustnej, dzięki czemu, zamiast niszczyć nasze szkliwo, wpływa pozytywnie na jego mineralizację, a także zapobiega rozwojowi chorobotwórczych bakterii. Dlaczego jeszcze powinniśmy zamienić biały cukier na cukier brzozowy? Ksylitol sprzyja rozwojowi mikroflory jelitowej, ponieważ wykazuje właściwości prebiotyczne, a oprócz tego wspomaga przyswajanie wapnia, a także zapobiega rozwojowi grzybicy oraz różnego rodzaju stanów zapalnych.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*