Czy są zdrowe słodycze?

Czy osoby lubiące słodycze muszą z góry liczyć na ryzyko nadwagi, a nawet otyłości? Jak się okazuje – nie! Kluczem do sukcesu są zdrowe słodycze będące bezpieczną alternatywą dla klasycznych słodkości. Można je znaleźć w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością i jeść bez obaw o wyrzuty sumienia. Są bowiem nie tylko pożywne, ale również smaczne i dostarczające solidną porcję energii. Skąd bierze się w człowieku chęć spożywania słodkich przekąsek?

Dlaczego ciągle sięgam po słodycze?

Jest wiele przyczyn nadmiernego apetytu na słodkie przekąski. Jedną z najczęściej pojawiających się jest dieta – najczęściej rygorystyczna, bazująca na ograniczonej ilości kalorii. Nieustanny niedobór składników odżywczych sprawia, że organizm przechodzi w stan przetrwania i po kilku dniach takiej męki przełamuje się. Efektem tego jest spożycie zatrważającej ilości słodyczy – od czekolady zaczynając po ciastka, cukierki, a kończąc na innych, równie nie mających nic wspólnego ze zdrowymi słodyczami, przekąskach. Inną przyczyną mogą być składniki dodawane do tego typu produktów. Zawarte w słodyczach niezdrowe substancje sprawiają, że mózg domaga się ich coraz więcej. Wysyła zatem sygnały, których efektem jest kolejna zjedzona tabliczka czekolady lub pokaźna ilość cukierków. Na szczęście, istnieją zdrowe słodycze, które z równie dużym sukcesem zaspokoją chęć sięgnięcia po słodkie przekąski, co ważne – nie powodując negatywnych skutków w postaci nadwagi, kłopotów ze zdrowiem czy innych.

Takie istnieją naprawdę?

Zdrowe słodycze – brzmi co najmniej zaskakująco, ale jednak prawdziwie. Na rynku znaleźć można wiele produktów, które podobnie jak klasyczne słodkości rozpieszczają podniebienia pysznym smakiem, ale nie powodują szkodliwych działań ubocznych. Cukierki bez cukru, batony daktylowe lub z bakaliami, chipsy bananowe lub kokosowe, a także wiele innych! Te przekąski są idealne nie tylko dla osób na diecie czy łasuchów poszukujących alternatywy dla niezdrowych słodyczy, ale również wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie. W przeciwieństwie do sklepowych odpowiedników, nie zawierają cukru, szkodliwego tłuszczu czy innych żywieniowych „smaczków”. Za sprawą dzisiejszej wiedzy, skrywają w sobie wszystko to, co najlepsze – bez szkodliwych skutków ubocznych!

Zdrowe słodycze – gdzie tkwi ich fenomen?

Jak to możliwe, że słodkości mogą być zdrowe i nie tuczące? Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie, trzeba przyjrzeć się informacjom zawartym w ich składzie. Sekretem ich sukcesu są naturalnie występujące substancje słodzące, takie jak ksylitol. To bowiem jeden z najpopularniejszych zamienników cukru. Jest nie tylko bardzo słodki, ale przede wszystkim zawiera niski indeks glikemiczny i co ciekawe – niemal zero kalorii! Pozyskuje się go z kory brzozy i wykorzystuje nie tylko do produkcji zdrowych słodyczy, ale również do walki z próchnicą (cukier w tradycyjnej postaci wywołuje zupełnie odwrotny skutek).


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*