Deski do krojenia

Przeglądając w poszukiwaniu deski do krojenia strony sklepów internetowych, można trafić na wiele dyskusji, poruszających temat czy lepsza i higieniczniejsza jest deska plastikowa czy drewniana. Moim zdaniem, tak długo jak dbamy o prawidłowy sposób krojenia oraz jej czyszczenia, każdy wybór będzie dobry. Jestem właścicielem i korzystam zarówno z deski do krojenia wykonanej z tworzywa sztucznego jak i deski drewnianej. Różnicą dla mnie jest to, że deski plastikowe są tanie i łatwo wymienialne, podczas gdy moja drewniana deska pozostaje ze mną już przez długi czas – nie tylko ze względu na to, że jest to użyteczne narzędzie kuchenne, ale także doskonała ozdoba. Aby móc podjąć świadomą decyzję o właściwym zakupie, poinformuję Państwa o potencjalnych zaletach i wadach obu rodzajów desek i postaram się wyjaśnić w jaki sposób można zadbać o to, aby utrzymać je w higienie.

Deski do krojenia plastikowe kontra deski drewniane

Plastik:

Zwolennicy desek plastikowych, podkreślają ich zaletę, jaką niewątpliwie jest łatwe dbanie o utrzymanie jej w czystości, w przeciwieństwie do deski do krojenia z drewna. Na przykład, deska do krojenia z tworzywa sztucznego może być zmywana w zmywarce. Deski drewnianej w taki sposób nie możemy zmywać. Zwracają także uwagę na fakt, że plastik z którego wykonana jest deska jest gładki, przez co jest mniej prawdopodobne, aby wchłonął wszystkie bakterie z najbliższego otoczenia. Dzięki temu, mniejsza ilość zanieczyszczeń jest przenoszona na pokarmie do naszych ust. Plastikowe deski do krojenia mają również przewagę cenową nad deskami drewnianymi

Drewno:

Deski drewniane często mają złą reputację, ze względu na bakterie jakie pochłania drewno. Jednak badania naukowe wykazały, że bakterie absorbowane przez drzewo z którego wykona się deskę, mogą przetrwać tylko w lesie, więc nie będą zarażać przyszłej żywności. W mojej opinii, deska drewniana jest warta wydania dodatkowych pieniędzy, ponieważ jest to swego rodzaju inwestycja. Deska taka jest trwalsza (zwłaszcza, gdy wykonano ją z drewna tekowego) i służyć będzie Ci o wiele dłużej niż ta z plastiku. Nie wspominając o tym, że pięknie wykonana deska z drewna tekowego, idealnie wkomponuje się do ładnie zaprojektowanej kuchni.


2 Komentarze

  1. Kiedyś byłam zakochana w szklanych deskach. Bardzo szybko jednak okazało się że strasznie tępią się na niej noże. Wróciłam więc do klasycznych drewnianych desek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*