Wybieramy sprzęt do kuchni – lodówki, ekspresy, blendery

Nie ulega wątpliwości, że kuchnia jest jednym z najważniejszych pomieszczeń w naszym mieszkaniu. Co jest oczywiste, musi znaleźć się w niej miejsce na wiele mniejszych i większych sprzętów AGD. Jedne są nam niezbędne, inne zwyczajnie usprawniają i przyspieszają przygotowywanie różnych dań i napojów. W tym wpisie skupiamy się na trzech takich sprzętach. Mowa o niezbędnych w kuchni lodówkach, ale oprócz tego blenderach oraz coraz popularniejszych ekspresach do kawy.

Lodówka – jak wybrać najlepszą?

W pierwszej kolejności weźmy pod uwagę lodówki, które oczywiście są obowiązkowe w każdej kuchni. Jak zatem wybrać najlepszy tego typu sprzęt?

Oczywiście lodówka musi być dobrana optymalnie względem wymiarów. Rzecz jasna wielkość lodówki powinna być dopasowana do liczby domowników. Znaczenie ma nawet usytuowanie sprzętu w kuchni. Obecnie na rynku znajdziemy bardzo różne lodówki, w tym sprzęt wolnostojący oraz przeznaczony do zabudowy.

Jako że ceny za energię elektryczną szybko rosną, na lodówki należy spojrzeć także względem naszego portfela. Kluczowe znaczenie ma energooszczędność. Oczywiście na pobór mocy wpływ ma wielkość urządzenia, ale nie tylko. Jeżeli ma to być lodówka energooszczędna, powinna być sprzętem przynajmniej o klasie energooszczędności A+++. Rzecz jasna im jest ona bardziej energooszczędna, tym lepiej.

Energooszczędne lodówki są droższe, jednak w dłuższej perspektywie czasu i tak jest to zakup w pełni opłacalny. Jeżeli nawet będzie to lodówka o klasie energooszczędności A++, taki sprzęt zużywa nawet 45 proc. mniej prądu niż urządzenie klasy A. Lodówka klasy A+++ daje jeszcze większe oszczędności.

Sprzęt musi być również funkcjonalny. Współczesne lodówki są wyposażone w bardzo różne funkcje (np. No Frost, kostkarka do lodu, szuflady przedłużające świeżość produktów, dystrybutory wody).

Ekspres do kawy – czy jest niezbędny?

Kolejnym sprzętem, jaki warto mieć w kuchni, jest ekspres do kawy. Oczywiście kawę można zaparzyć na różne sposoby. Jednak każdy, kto pił ją z ekspresu, ten wie, że ekspresy do kawy sprawiają, że jest ona jeszcze pyszniejsza. Nie jest też tajemnicą, że korzystanie z ekspresu do kawy jest bardzo proste. Wystarczy wcisnąć guzik, aby w krótkiej chwili cieszyć się pyszną kawą z ekspresu.

Jeżeli wybieramy ekspres do kawy, możemy wybrać sprzęty przelewowe. To urządzenia zbudowane z kilku elementów, w tym zbiornika na wodę, pojemnika na kawę, filtra i dzbanka. Zdarza się, że ekspresy do kawy mają również płytę grzewczą, która utrzymuje temperaturę naparu. Dużym plusem takich urządzeń jest ich prostota. Co więcej, pozwalają przygotować kawę bez fusów.

Alternatywą są ekspresy ciśnieniowe, w których woda jest dozowana z wykorzystaniem specjalnej pompy do pojemnika z kawą. Dla miłośników espresso zaleca się urządzenia wysokociśnieniowe o mocy przynajmniej 15 barów. Jeżeli nie lubimy takiej kawy, możemy postawić na niskociśnieniowe ekspresy kapsułkowe.

Podczas wyboru ekspresu do kawy warto też zwrócić uwagę na ich dodatkowe wyposażenie. Mowa tutaj między innymi o młynku, który pozwala zmielić ziarna kawy. Pomaga również specjalna dysza, która spienia mleko, jakie jest niezbędne, jeżeli chcemy przygotować cappuccino.

Blender – ręczny czy kielichowy?

Bezsprzecznie bardzo przydatny w kuchni jest również blender. To urządzenie, które służy miksowaniu oraz mieszaniu różnego rodzaju produktów, głównie owoców i warzyw. Możemy pójść krok dalej i powiedzieć, że jest to sprzęt bezcenny w obszarze przygotowywania koktajli, smoothie, zup, sosów, kremów i past warzywnych. W zależności od rodzaju takiego sprzętu możemy wybrać blender ręczny oraz kielichowy.

Dużą zaletą ręcznych blenderów jest fakt, że zajmują one niewielką ilość miejsca. Przede wszystkim takie urządzenia służą do mieszania i przecierania produktów. Jeżeli wybieramy blendery ręczne, powinniśmy postawić na urządzenia z dodatkowymi końcówkami. Wówczas taki sprzęt pozwala nawet kruszyć lód, czy ubijać pianę.

Blendery ręczne są niewielkie i poręczne. Nie zajmują wiele miejsca w kuchni, są lekkie i można je włożyć do różnych naczyń. Nie bez znaczenia jest również niska cena tego rodzaju sprzętu. Łatwo się je również czyści. Najlepiej zainwestować w blender bezprzewodowy. Oczywiście ma on również pewne wady, a w zasadzie ograniczenia. Tak więc w blendowanie należy włożyć nieco siły fizycznej. Oprócz tego blendery ręczne mają mniejszą moc.

Alternatywą dla takiego produktu jest blender kielichowy. To urządzenie stacjonarne, które jest zbudowane ze specjalnego dzbanka wyposażonego w ostrza na jego dnie. Dzbanek, który najczęściej jest szklany, osadza się na podstawie, w której montowany jest mechanizm z silnikiem.

Ogromną zaletą takiego produktu jest moc. Bez problemu miksuje on różne produkty, nawet wówczas, kiedy jest ich większa ilość. Co nie jest bez znaczenia, pracuje on samodzielnie i automatycznie. Wystarczy, że użytkownik włączy taki sprzęt. Blender kielichowy jest również bezpieczniejszy, ponieważ jego noże są ukryte w kielichu, czego nie można powiedzieć o ręcznych blenderach.

Jednak i taki sprzęt ma swoje wady. Przede wszystkim ma on większe gabaryty, a więc zajmuje sporo miejsca w kuchni. Oprócz tego znacznie trudniej go wyczyścić i jest on zdecydowanie głośniejszy od ręcznych blenderów. Oba rodzaje tego typu produktów mają więc swoje wady i zalety. Co jest jednak ważniejsze, wydaje się, że blender jest naprawdę niezwykle przydatnym urządzeniem w każdej kuchni bez wyjątku. To akurat nie podlega żadnym wątpliwościom.

Podsumowując, bezapelacyjnie podstawowym i obowiązkowym sprzętem w każdej kuchni jest lodówka. Z wyżej opisanych urządzeń warto zwrócić uwagę także na blender, który w dużym stopniu pomaga w przygotowywaniu różnych dań. Najmniej praktyczne są ekspresy do kawy, aczkolwiek miłośnicy czarnego naparu mogą zainwestować także w taki sprzęt. Nie ulega wątpliwości, że zaparzenie kawy jest jeszcze szybsze i prostsze, a sama kawa smakuje znacznie lepiej.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*