Drożdże suszone czy świeże – jakie wybrać? Przelicznik drożdży

Drożdże to nieodłączny element wielu ciast, rogalików, a także… chleba, bułeczek czy pizzy! Dlatego tak ważne jest to, by właściwie je stosować, ale także znać ich właściwości. Poznaj różnice między drożdżami suszonymi instant i świeżymi. Dowiedz się jak przeliczać drożdże.

W sklepach dostępne są drożdże w dwóch postaciach – świeżych w kostce oraz suszonych instant w torebce. Obydwa rodzaje są naturalne i mają podobne właściwości spulchniające. Różnią się jednak m.in. sposobem użytkowania i przechowywania.

Drożdże suszone instant i świeże – różnice

Najważniejszą różnicą między drożdżami instant a świeżymi jest to, że drożdże suszone, w przeciwieństwie do świeżych, nie wymagają przygotowywania rozczynu i są gotowe do użycia prosto z opakowania. To sprawia, że drożdże z torebki idealnie sprawdzają się w sytuacjach gdy chcesz szybko przygotować np. drożdżowy warkocz na niespodziewaną wizytę gości lub, gdy masz ochotę na szybkie ciasto na deser – bez konieczności przygotowania rozczynu z mąki, cukru i najczęściej mleka.

Nie mniej istotną różnicą jest także sposób przechowywania drożdży. Suszone mają długi termin przydatności – nawet kilkumiesięczny, a na dodatek nie muszą być przechowywane w lodówce.

Drożdże świeże natomiast mają zazwyczaj dość krótki termin przydatności i potrzebują odpowiednio niskiej temperatury do przechowywania.

Oba rodzaje można stosować do wszystkich rodzajów ciast – tych serwowanych na słodko, np. chałek, rogalików, bułeczek i drożdżówek, oraz tych podawanych na słono, czyli m.in. do pizzy ciabatty, chleba lub precli. Więcej informacji na temat drożdży znajdziesz na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/drozdze-suszone-instant-wszystko-co-musisz-o-nich-wiedziec.

Przelicznik drożdży suszonych i świeżych

W różnych przepisach podawane są różne rodzaje drożdży. Z tego względu warto wiedzieć jak przeliczać drożdże suszone instant na świeże i odwrotnie. Nie jest to trudne. Wystarczy zapamiętać, że 7 gramów drożdży suszonych to 25 gramów świeżych.

Znając ten przelicznik bez problemów można używać dowolnych drożdży do przepisów.

Ciasto drożdżowe na słodko

Wśród ciast i deserów, do których używamy drożdży są m.in. pączki, babki, mleczne bułeczki czy cynamonowe ślimaczki. Idealnym pomysłem na poobiedni deser lub podwieczorek jest przepyszne ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką lub z serem i rabarbarem. Latem świetnie smakują strucle zawijane z sezonowymi owocami.

Miłośnicy słodkości z pewnością będą zachwyceni puszystymi wegańskimi pączkami z różowym lukrem. Te wegańskie pączki nie są smażone na głębokim tłuszczu, ale pieczone. Potrzeba do nich mąki pszennej, cukru, suszonych drożdży instant, napoju i oleju kokosowego oraz konfitury różanej.

Ciasto drożdżowe idealnie sprawdza się też na śniadanie – w postaci puszystej chałki z kruszonką czy maślanych rogalików.

Ciasto drożdżowe w wersji wytrawnej – z ziołami, serem, warzywami

Wypieki drożdżowe mogą przybierać również formę wytrawną. Wówczas można dodać do nich zioła, ulubione warzywa i ser. Tym sposobem można przygotować np. odrywany chlebek ziołowy, paszteciki z kapustą i grzybami lub śródziemnomorskie bułeczki. Ogranicza nas tylko wyobraźnia!


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*