Najlepsze przepisy na wyciskanie soku dla początkujących

Wyciskanie świeżych soków w domowych warunkach przy użyciu sokowirówki lub wyciskarki jest niesamowicie wygodne i tanie. Jeśli szukasz prostych przepisów na wyciskanie soków, to zapraszam Cię do dalszej lektury poniższego artykułu.

Wskazówki dla początkujących:

  • pij sok od razu po wyciśnięciu – im dłużej stoi sok, tym mniej składników odżywczych będzie zawierał, jeśli chcesz go przechować na później, to przenieś go do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechowuj w lodówce
  • najlepiej pić sok z rana – nasz organizm wchłania i potrzebuje więcej składników z samego rano niż wieczorem
  • większość warzyw i owoców możesz wyciskać wraz ze skórką, no, chyba że są one szorstkie, takie jak ananas, awokado, pamiętaj także o usunięciu wszelkich pestek
  • staraj się dodawać do soku jak najwięcej warzyw, aby utrzymać niską zawartość cukru
  • możesz przygotować owoce i warzywa wcześniej, przed wyciskaniem soku, aby ułatwić Sobie pracę, tylko pamiętaj, aby przechowywać posiekane produkty w lodówce do czasu rozpoczęcia wyciskania
  • nie zapomnij o wyciskaniu ziół, są niesamowicie pożywne i nadają specyficznego smaku wyciskanym sokom

Najlepsze przepisy na soki warzywne dla początkujących

Przepis na sok z marchewki z pomarańczą i imbirem

Składniki:

  • 1 pęczek wcześniej umytej i wyszorowanej marchewki
  • 2 pomarańcze pozbawione skórek i pokrojone w plastry
  • 1 cytryna bez skórki, pokrojona w ćwiartki
  • kawałek świeżego imbiru bez skórki

Sposób przygotowania:

  • wyciśnij marchewki, pomarańczę, cytryny i imbir przy użyciu sokowirówki lub wyciskarki – najlepiej wyciskać naprzemiennie, raz wkładasz twarde składniki i raz miękkie, dzięki temu wyciskarka nie zapycha się
  • podziel sok na dwie szklanki i od razu podawaj
  • sok powinien być najlepiej spożyty w ciągu 24 godzin od wyciśnięcia, wszelkie resztki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce

Orzeźwiający sok z ogórka

Składniki:

  • wszystko, czego potrzebujesz to około 200 gramów ogórków, możesz użyć dowolnego rodzaju ogórka, nie musisz też obierać ogórków przed wyciskaniem soku
  • 1 limonka

Sposób przygotowania:

  • umyj i przygotuj ogórki, najlepiej pokroić je na mniejsze kawałki
  • wyciśnij sok przy użyciu sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej
  • jeśli chcesz może dodać plaster limonki do wyciśniętego soku
  • sok z ogórka najlepiej spożyć zaraz po wyciśnięciu, jeśli chcesz przechowywać sok na później, to umieść je go w szczelnie zamkniętym pojemniku i przechowuj w lodówce

Sok z pietruszki z marchewką i selerem

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki, umytej i osuszonej
  • 1 pęczek marchewek, obetnij im wierzchołki i porządnie wyszoruj
  • 2 zielone jabłka pokrojone w plastry
  • 6 łodyg selera
  • 1 limonka lub cytryna bez skórki

Sposób przygotowania:

  • umyj i posiekaj warzywa tak, aby łatwiej je było włożyć do wyciskarki
  • wyciskaj składniki naprzemiennie – raz twarde, a raz miękkie, aby ułatwić wyciskarce proces wyciskania
  • sok najlepiej spożyć w ciągu 24 godzin od wyciśnięcia, resztę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce

Sok z cytryny i imbiru

Składniki:

  • 1 średni ogórek, pokrojony w plastry
  • 1 główka selera [około 8,10 łodyżek]
  • obrana, gałka świeżego imbiru
  • 1 zielone jabłko, pokrojone w plastry
  • 2 cytryny bez skórki

Sposób przygotowania:

  • przygotuj wszystkie składniki [umyj je i posiekaj]
  • wyciśnij ogórek, seler, imbir, jabłko, cytrynę w wyciskarce wolnoobrotowej, naprzemiennie wkładając raz miękkie i raz twarde kawałki
  • podawaj sok natychmiast lub przechowuj resztki w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*