Prawdziwa włoska pizza, czyli właściwie jaka?

Pizza to kulinarny hit znany na całym świecie, włoskie dobro narodowe. Obecnie pizza niejedno ma oblicze, od klasyki, jaką jest Margherita, po wypieki uginające się pod ciężarem dodatków. Warto wiedzieć, że prawdziwa włoska pizza to przede wszystkim doskonałe lekkie, delikatne ciasto i wysokiej jakości składniki. Począwszy od mąki, przez odpowiednie drożdże, aż po rozpływający się w ustach ser.

Pizza włoska – rodzaje

We Włoszech pizza wygląda i smakuje różnie, w zależności od regionu, w którym się ją wypieka. Klasyką gatunku jest wywodząca się z Kampanii pizza neapolitańska. Rzym słynie z pizzy romana na bardzo kruchym cieście, a w Genui i Ligurii zajadamy się m.in. focaccią, czyli grubym ciastem z dodatkiem oliwki i ziół. Mieszkańcy słonecznej Italii rozróżniają też włoską pizzę rosa i bianca. W pierwszym przypadku na cieście znajduje się pomidorowa passata, natomiast pizza bianca skropiona jest tylko oliwą.

Nie tylko pizza neapolitańska…

Historycznie najlepiej udokumentowana i najbardziej popularna jest pizza neapolitańska (napoletana), ceniona szczególnie za wyborny, delikatny spód. Oryginalne włoskie ciasto na pizzę neapolitańską ma w swoim składzie mąkę 00, drożdże piwne, wodę, sól i oliwę. Jest to pizza klasyczna, a zatem nie ma tu mowy o wielu dodatkach. Walory smakowe zawdzięcza oryginalnej mozzarelli di bufala (z mleka bawolego), bazylii i włoskim pomidorkom.  Wśród wariacji na temat klasycznej napoletany znajdziemy też:

  • pizzę Marinara z pomidorami, czosnkiem, oregano i oliwą
  • pizzę Margherita z pomidorami, mozzarellą, bazylię i oliwą

Inne popularne rodzaje tradycyjnej włoskiej pizzy to:

  • prostokątna pizza sycylijska z serem ukrytym jest sosem
  • capricciosa z mozzarellą, pieczoną szynką, grzybami, karczochami i pomidorami.

Królewska pizza i jej historia

Zanim zasiądziemy nad pysznym daniem w ulubionej pizzerii warto dowiedzieć się nieco więcej na temat kultowej napoletany, bo to właśnie neapolitański przepis przyczynił się do ogromnej popularności pizzy włoskiej. Zanim powstała słynna Margherita słowo pizza określało nieco inny produkt – chleb wypiekany w tradycyjnym piecu, zajadany z pastą czosnkową i gruboziarnistą solą. Natomiast historia klasycznej pizzy neapolitańskiej jest iście królewska. W roku 1889 do Neapolu zawitała królowa Małgorzata. Na jej cześć znany kucharz Raffael Esposito przygotował trzy warianty pizzy:

  • Mastunicòlę ze smalcem, serem i bazylią,
  • Marinarę z pomidorami, czosnkiem, oliwą i oregano
  • trójkolorową pizzę z bazylią, mozzarellą i pomidorami.

Właśnie ta trzecia propozycja, nawiązująca do kolorów włoskiej flagi, zawojowała podniebienie i serce królowej. Na jej cześć została nazwana Margheritą.

Pizza włoska – przepis na ciasto i doskonałe dodatki

Jak widać kluczem do kulinarnego sukcesu jest sprawdzony przepis, w którym główną rolę gra idealne ciasto na włoską pizzę. Powołanie specjalnej Akademii Pizzy Neapolitańskiej świadczy o tym, że Włosi traktują sprawę bardzo poważnie.

Najważniejsze składniki ciasta do pizzy wg włoskiego przepisu to mąka o wysokiej zawartości glutenu (typ 00), drożdże piwne, woda, sól i oliwa z oliwek. Teoretycznie prosta receptura, ale warto wiedzieć, że tradycyjną włoską pizzę przygotowuje się przez wiele godzin. Rozczyn z drożdży piwnych w oryginalnym przepisie powinien odstać dobę, a samo ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia kilka razy, co trwa wiele godzin. Na tym nie koniec, jeśli chodzi o prawdziwie włoską pizzę i przepis idealny. Najlepiej byłoby wypiekać ją w specjalnym piecu albo w piekarniku z kamieniem do pizzy. Nie da się ukryć – przygotowanie Margherity to niełatwe zadanie. Szczególnie, że znaczenie mają także dodatki, np. ser mozarella, pomidory, sos i umiejętne ich połączenie. Zapewne dlatego większość smakoszy wybiera dobrą pizzerię…

Pizza włoska w San Giovanni

Lokale serwujące pizzę na miejscu i z dowozem do domu znajdziemy praktycznie w każdym mieście. Wiemy już jednak, że liczą się umiejętności pizzermana, sprawdzony przepis na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i wysokiej jakości dodatki. Dla wielbicieli pizzy neapolitańskiej doskonałym wyborem jest sieć San Giovanni, która zaprasza do restauracji w Warszawie i okolicy. Pizzerie specjalizują się we włoskiej pizzy wypiekanej według receptur z regionu Kampanii. Kilkunastoletnie doświadczenie w przyrządzaniu prawdziwej, tradycyjnej włoskiej pizzy przekłada się na wyborny smak i wielu zadowolonych klientów. Pizzeria oferuje bogate menu, w którym są także znakomite pasty oraz sałatki. Smaczną pizzę można zjeść na miejscu lub zamówić z dostawą.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*