Kurkuma – skład, właściwości prozdrowotne, przeciwwskazania

Kurkuma to przyprawa wywodząca się z Indii. Pozyskuje się ją z korzenia ostryżu – rośliny z rodziny imbirowatych. Ze względu na swoje barwiące właściwości dużą popularnością cieszy się ona w krajach azjatyckich. Coraz częściej jest też jednak stosowana w daniach kuchni europejskiej i doceniana nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także prozdrowotne.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • co dokładnie znajdziemy w składzie kurkumy
  • jakie prozdrowotnych właściwości możemy się po niej spodziewać
  • kto powinien włączyć kurkumę do swojej diety
  • na co należy uważać przy jej stosowaniu

Jakie cenne składniki kryje w sobie kurkuma?

Kurkuma jest źródłem cennych witamin i soli mineralnych. W jej składzie znajdziemy  witaminę E, witaminę K, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9) a także niewielkie ilości wapnia, magnezu, żelaza, potasu, cynku, fosforu i miedzi. Za jej najważniejszy składnik uważa się jednak kurkuminę. Należy ona do związków o działaniu przeciwutleniającym i wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości:

  • działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie
  • pozytywnie wpływa na pracę serca i układ krążenia
  • ogranicza procesy starzenia
  • reguluje ciśnienie krwi
  • obniża poziom cholesterolu
  • korzystnie wpływa na pracę mózgu i sprzyja leczeniu depresji
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe

Kiedy szczególnie warto włączyć kurkumę do diety?

Składniki aktywne zawarte w kurkumie wspomagają systemy obronne organizmu, co ma szczególne znaczenie w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta ryzyko różnego rodzaju infekcji. Regularne spożywanie kurkumy pozytywnie wpływa także na wydzielanie enzymów trzustkowych i z tego względu jest polecane osobom zmagającym się z wrzodami żołądka i cierpiącymi na zaburzenia trawienia. Substancje obecne w kurkumie wykazują także pozytywny wpływ na komórki wątroby – chronią je przed uszkodzeniami i wspomagają ich pracę. Kurkuma ze względu na właściwości regulujące poziom cukru i cholesterolu we krwi jest także polecana osobom w grupie ryzyka rozwoju cukrzycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.

Kurkuma – jak ją stosować?

Kurkuma nadaje potrawom nie tylko pięknego, intensywnego koloru, ale także smaku i aromatu. Doskonale urozmaici dania z ryżu i drobiu. Możesz używać jej także jako dodatku do zup, sosów, rosołu i owoców morza.

Kurkuma – przeciwwskazania

Na kurkumę powinny uważać kobiety w ciąży, ponieważ poprzez pobudzanie pracy macicy może prowadzić do poronienia. Ostrożnie stosować powinny ją także osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe oraz cierpiący na kamicę żółciową.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*