Jeśli szukasz pomysłów na oryginalne dania z dodatkiem serków topionych – dobrze trafiłeś. Zaprezentowane przepisy adresowane są przede wszystkim do osób, które nie boją się eksperymentować w kuchni i zwracają uwagę na jakość używanych składników. Główną rolę w naszych propozycjach odgrywają sery kremowe Hochland powstające z naturalnych składników: sera, mleka, masła oraz aromatycznych ziół i warzyw. Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na oficjalnej stronie internetowej Hochland.
Wytrawna przekąska z gruszek i kremowego serka
Proponowana potrawa pochodzi z Francji, gdzie jest jedną z licznych propozycji przygotowywania tych aromatycznych jesiennych owoców.
Oto lista potrzebnych składników:
- 4 połówki dużej gruszki, najlepiej odmiany “konferencja”
- 200 g sera żółtego (odmiana emmentaler lub cheddar – zależnie od tego, czy preferujemy łagodny, czy ostrzejszy smak)
- kremowy serek topiony Hochland w bloczku o smaku śmietankowym
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz-do smaku
Przepis:
Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz. Połączyć na gładką masę razem z kremowym serkiem topionym Hochland. Napełnić wydrążone gruszki masą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wypełnieniem do góry i zapiekać w piekarniku ok.10 min. Podawać na ciepło, chwilę po przygotowaniu. Dania to doskonale smakuje posypane kruszonymi orzechami włoskimi.
Pyszna sałatka z serkiem kremowym
Lekka i pożywna sałatka, do której półprodukty możemy zabrać z domu i z łatwością przygotować lunch w pracy.
Będziemy potrzebować:
- sałaty lodowej
- 2 pomidorów lub 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 ogórka
- 1 małej czerwonej cebuli
- natki pietruszki i/lub szczypiorku
- 3 sztuk serka śmietankowego Hochland w bloczku
- 1 niedużej czerwonej papryki
Sos do sałatki:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- płaska łyżeczka musztardy stołowej (lub ostrzejszej, zależnie od upodobań)
- szczypta soli, pieprzu do smaku
Przepis:
Sałatę porwać, pomidory pokroić w cząstki (koktajlowe można zostawić całe), ogórka pokroić w plasterki, czerwona paprykę w cienkie paseczki. Cebulkę przekroić wzdłuż i następnie pokroić w piórka. Natkę pietruszki lub szczypiorek drobno posiekać. Na koniec dodać pokrojony w dużą kostkę serek śmietankowy Hochland i całość bardzo delikatnie wymieszać. Składniki sosu połączyć w oddzielnym naczyniu. Gotową sałatke przełożyć do półmiska i polać sosem. Sałatka doskonale prezentuje się także na białym talerzu, który wydobywa soczyste kolory produktów użytych do jej wykonania.
Dip do nachosów z kremowego sera
Dip do nachosów i chipsów z kremowego serka topionego to szybki przepis, który sprawdzi się na imprezie lub podczas wieczoru spędzanego w towarzystwie przyjaciół przy dobrym filmie lub serialu. Tego typu dip można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Do przygotowania dipu do nachosów potrzebujemy:
- dwóch kremowych serków Hochland w bloczku o smaku paprykowym
- jednej łyżeczki słodkiej papryki
- 100 ml mleka.
Przepis:
Na początku do niewielkiego garnka wlej mleko i włóż dwa kremowe serki Hochland w bloczkach, a następnie gotuj na małym ogniu cały czas energicznie mieszając. Po rozpuszczeniu serka dodaj do niego słodką paprykę. Gotowa masa powinna mieć gładką, kremową konsystencję. Tego typu dip podawaj z chipsami lub nachosami.
Zupa neapolitańska z serem kremowym
Zupa neapolitańska, danie o włoskich korzeniach, które z łatwością zrobisz we własnym domu.To propozycja, która idealnie sprawdzi się na obiad. Jest pożywna, a przy tym bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Zaletą tej zupy jest aksamitna konsystencja, która przypadnie do gustu wszystkim amatorom kremowych zup. Głównym składnikiem tej zupy jest serek kremowy Hochland Gouda (lub Emmentaler) w kubeczku. Dzięki niemu potrawa nabiera niepowtarzalnego charakteru. Nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku, co sprawia, że zupa z jego dodatkiem będzie wartościowa i smaczna.
Do przygotowania zupy neapolitańskiej z serkiem topionym potrzeba:
- 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego (może być zarówno wieprzowy, jak i drobiowy)
- 2 dużych marchewek
- 2 małych pietruszek
- kilku plasterków selera
- 3 ziemniaków
- 100 g drobnego makaronu, np. ryżowego
- serka kremowego Hochland w kubeczku (najlepiej Gouda lub Emmentaler)
- 100 g śmietany 12%,
- sól i pieprz do smaku
Przepis:
Przygotuj bulion, umyj i pokrój w drobną kostkę wszystkie wymienione w przepisie warzywa. Gotuj całość ok. 15 minut, a następnie dodaj do powstałego wywaru makaron i gotuj przez kolejne 10 minut. W dalszej kolejności zmiksuj kremowy serek topiony ze śmietaną i dolej do niego pół szklanki wywaru. Wymieszaj całość i dodaj do zupy. Dopraw solą i pieprzem według uznania i podawaj na gorąco w towarzystwie grzanek.
Smacznego!
https://kremowe.hochland.pl/#inspiracje-kulinarne
naturalne skladniki:wapn,bialko,konserwanty