Jak dbać o noże

Noże są najważniejszymi narzędziami w każdej kuchni. Kiedy są idealnie naostrzone, przygotowywanie posiłków jest szybsze, wygodniejsze i paradoksalnie bezpieczniejsze. Jak dbać o swoje noże, aby odwdzięczyły nam się przez jak najdłuższy czas swoją kondycją i niezawodnością? Oto kilka porad, z których warto skorzystać.

Ostrzenie noży – noże należy ostrzyć regularnie. Kiedy będziemy o tym pamiętać, ostrzenie będzie wymagało mniej czasu i będzie łatwiejsze do wykonania. Jest kilka metod ostrzenia noży. Od użycia prostych ostrzałek typu osełka, aż po mechaniczne ostrzałki z diamentowymi ostrzami. Rodzaj ostrzałki powinien być dostosowany do rodzaju noża i metalu, z którego został wykonany.

Mycie noży – noży nie powinno się myć w zmywarce. Wysoka temperatura oraz środki chemiczne mogą doprowadzić do zniszczenia noża. Zamiast tego noże należy myć delikatnie, używając metod ręcznych.

Użytkowanie noża – jeśli chcesz aby twoje noże służyły ci długo, pamiętaj o ich rozważnym użytkowaniu. Noże służą do krojenia i cięcia. Nie używaj ich do podważania zakrętek słoików i innych prac, w trakcie których ostrze może zostać uszkodzone. Krojąc coś nożem, stosuj specjalne podkładki – najbezpieczniejsze są te z tworzywa sztucznego, ponieważ nie przyczyniają się do szybkiego tępienia ostrza.


1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*