Łosoś z grilla z czerwonej papryce z grillowanymi pomidorami i jogurtem greckim — PRZEPIS

Lato za pasem, a to oznacza, że wielu Polaków zwłaszcza podczas weekendów oddaje się grillowaniu. Z grillowaniem karkówki, boczku czy kiełbasek nikt żadnego problemu nie ma. Te pojawić się mogą, kiedy najdzie nas ochota na pyszną rybę, np. łososia. Postanowiliśmy pomóc i podać przepis na pysznego łososia z grilla.

Składniki

Do przygotowania czterech porcji takiego dania będziemy potrzebować:

* filetu z łososia ze skórą (600 – 800 g)
* pomarańczy (1 sztuka)
* czerwonej papryki w proszku (1,5 łyżeczki)
* cukru (2 łyżeczki)
* oliwy extra vergine (2 łyżki)

Dodatkowo przygotować należy grillowane pomidorki, do czego niezbędne są:

* pomidorki koktajlowe (400 g)
* sól morska
* świeżo zmielony pieprz
* cukier (4 łyżeczki)
* suszone oregano (4 łyżeczki)
* oliwa extra vergine (1 łyżka)

Poza tym do podawania grillowanego łososia potrzebować będziemy 400 g greckiego jogurtu.

Przygotowanie

Mając zebrane składniki, czas zabrać się za przygotowanie takiego dania. Zaczynamy od opłukania i osuszenia łososia. Następnie ścieramy skórkę pomarańczy na drobnej tarce i odkładamy, a sam owoc przekrawamy na pół, aby z obu połówek wycisnąć sok bezpośrednio do miski. Układamy w niej przygotowanego łososia, delikatnie dociskając go palcami i odstawiamy na około pół godziny. Czas ten można spożytkować na przygotowanie pomidorków.

Te przekrawamy na połówki i rozcięciem do góry układamy na tacce do grillowania. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i suszonym oregano oraz skraplamy oliwą. Tak przygotowane pomidorki odkładamy na bok. Czas wrócić do łososia.

Po wyjęciu łososia z pomarańczowej marynaty należy osuszyć go papierowym ręcznikiem i od strony mięsa doprawić solą i pieprzem. Odłożoną wcześniej pomarańczową skórkę posypujemy czerwoną papryką i cukrem, po czym polewamy oliwą extra vergine i układamy na rozgrzanym grillu skórką do dołu. Grillujemy ją, aż skórka będzie chrupiąca, a mięso wysmażone do ok. 1/3 wysokości łososia.

Wówczas przewracamy je na drugą stronę i grillujemy przez około trzy minuty. Należy uważać, aby filety nie były zbyt wysuszone. Po zdjęciu łososia z tacki odkładamy go na deskę, a następnie kroimy na porcje.

Na koniec pozostaje jeszcze przygotować pomidorki, które można grillować z łososiem, co nawet jest wskazane, jeśli obok ryby znajdzie się na nie miejsce. Grillowane powinny być one przez około 10 minut bez mieszania. Alternatywą jest grillowanie pomidorków na patelni grillowej lub upieczenie ich w piekarniku.

Tak przygotowany łosoś z grilla poza pomidorkami powinien być podawany z jogurtem greckim. Nie ulega wątpliwości, że taka potrawa to znakomita odskocznia od znacznie częściej przygotowywanej na grillu karkówki czy innego mięsa. Dobrze przyrządzona ryba może być równie pyszna i zawładnąć nie jednym podniebieniem. Zwłaszcza że jest to potrawa znacznie zdrowsza, co przy bądź co bądź kalorycznych daniach z grilla również nie jest bez znaczenia. Stawiając na rybę, jeść można więc zdrowo, a przy tym również i pysznie.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*