5 prostych przepisów na pizzę – zobacz szybkie i łatwe przepisy!

[REKLAMA]

Ten niepozorny placek z mąki i wody z serem mozzarella i sosem pomidorowym zrobił oszałamiającą karierę na całym świecie. Pizza – bo to o niej mowa – to dla wielu z nas najlepszy comfort food, którym uwielbiamy rozkoszować się zarówno w leniwe wieczory przed telewizorem, jak i podczas szalonych imprez z przyjaciółmi. Masz ochotę na domową pizzę, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Przygotowaliśmy dla Ciebie 5 prostych przepisów na pizzę, które zawsze warto mieć pod ręką!

 Po pierwsze – ciasto

Przygotowanie ciasta na pizzę według tradycyjnych przepisów zwykle zajmuje dość dużo czasu – sam proces wyrastania może trwać nawet dobę. Jeśli jednak brakuje Ci cierpliwości i chcesz zjeść swoją pierwszą pizzę szybciej niż za 24 godziny, możesz wypróbować ekspresowy przepis na ciasto, które nie potrzebuje tak długiego „odpoczynku” przez pieczeniem. Będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 1,5 szklanki drobnej mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki przeg
  • otowanej ciepłej wody;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 4 g drożdży instant w proszku;
  • po 0,5 łyżeczki soli i cukru.

W dużej misce dobrze wymieszaj mąkę i drożdże. Dodaj sól, cukier i olej i dokładnie je ze sobą połącz. Następnie stopniowo dodawaj do ciasta wodę, ciągle je wyrabiając – jeśli ciągle jest lepkie, dodaj więcej mąki. Z ciasta uformuj kulę, zostaw ją w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Po tym czasie będzie gotowe do pieczenia: wyłóż je na blaszkę (lub kamień do pizzy, jeśli go posiadasz) rozgnieć je dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągaj, by stworzyć równą, okrągłą pizzę.

Na tak przygotowanej bazie możesz wyczarować dowolny smak pizzy. Nie wiesz do końca, na co masz ochotę? Wykorzystaj nasze propozycje!

1. Margherita

To bez wątpienia najbardziej klasyczny przepis na pizzę, w którym pojawiają się tylko dwa składniki: sos pomidorowy i ser mozzarella. Tej wersji po prostu nie da się zepsuć – siła prostoty urzeka każdego!

2. Capricciosa

Młodsza siostra margherity, która bardziej niż ona lubi stroić się w dodatki. By przygotować capricciosę, placek posmaruj sosem pomidorowym (lub – jeśli nie masz go pod ręką – koncentratem pomidorowym), posyp startym serem mozzarella, a na wierzchu ułóż sporą ilość pokrojonej szynki oraz pieczarek (możesz je podsmażyć, ale nie jest to konieczne). Całość oprósz suszonym oregano i świeżo startym pieprzem.

3. Bianca z ricottą

Pizza bianca – czyli dosłownie „biała pizza” – to, jak sama nazwa wskazuje, pizza z prostym białym sosem. Występuje w wielu wersjach, m.in. z sosem śmietanowym lub beszamelowym, ale można ją też przyrządzić znacznie prościej – smarując placek serkiem ricotta. Jeśli chodzi o dodatki, masz pełną dowolność – dobrze pasować będą np. pomidorki cherry czy szynka dojrzewająca i rukola.

4. Quattro Formaggi

Jeśli jesteś prawdziwym serowym maniakiem i nie odstrasza Cię spora liczba kalorii, kultowa pizza cztery sery to coś w sam raz dla Ciebie. Oprócz obowiązkowej mozzarelli na swoim placku ułóż też starty parmezan, pokruszoną w palcach gorgonzolę i kilka plasterków sera provolone.

5. Diavola

Znana także jako pepperoni, pizza diavola to świetna opcja dla miłośników ostrych smaków. Na placku, oprócz obowiązkowego sosu pomidorowego i startej mozzarelli, ułóż sporą ilość pokrojonego w małe plasterki ostrego salami pepperoni. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo podbić ostrość, dodając papryczki jalapeno.

Dla ambitnych kucharzy – warsztat pizzy

Przepisy, które proponujemy w tym artykule, nie wymagają wielkich umiejętności i zwykle wychodzą nawet początkującym. Jeśli jednak chcesz ugruntować swoją wiedzę i nauczyć się, jak robić pyszną pizzę od prawdziwego profesjonalisty, dobrym pomysłem może się okazać warsztat pizzy. Żeby wziąć udział w takim kursie, nie musisz nawet wychodzić z domu! Pełne wiedzy i praktycznych wskazówek filmiki z warsztatu robienia pizzy, przygotowane przez nagradzanego pizzaiolo Jędrzeja Lewandowskiego i zespół Warsztatu Mistrza, możesz odpalić w zaciszu własnej kuchni.

Dobrej zabawy i… smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*