Poznaj nie tylko słodkie oblicze BIO syropu z agawy

Spożywanie nadmiernych ilości białego cukru stanowi przyczynę licznych chorób, w tym otyłości oraz cukrzycy typu 2. Dlatego też, wielu dietetyków oraz lekarzy alarmuje, aby istotnie ograniczyć niniejszy produkt w swojej codziennej kuchni. Niestety dla wielu z nas eliminowanie słodkiego smaku stanowi spore wyzwanie. W związku z tym, stale poszukujemy zdrowszych zamienników dla białego cukru, czyli takich, które nie tylko zachwycą nas swoją słodyczą, ale także dostarczą do naszego organizmu szereg cennych dla zdrowia witamin i minerałów. W ciągu ostatnich lat ogromną popularnością zaczął cieszyć się syrop z agawy. Niemniej jednak, informacje na jego temat są często sprzeczne i niejednoznaczne. Czym tak naprawdę jest syrop z agawy? I czy może być zdrowym zamiennikiem dla białego cukru? Odpowiedzi na te oraz inne pytania dotyczące słodkiego syropu, znajdziesz w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  1. Skąd pochodzi i czym jest syrop z agawy;
  2. Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie BIO syrop z agawy i jak wpływa na nasze zdrowie;
  3. Czy istnieją jakieś przeciwwskazania związane ze stosowaniem syropu z agawy;
  4. Jak zastosować BIO syrop z agawy w naszej codziennej kuchni;
  5. Jak przygotować ciasteczka zbożowe z dodatkiem słodkiego syropu z agawy;
  6. Ile kosztuje syrop z agawy i gdzie możemy go kupić.

Skąd pochodzi i czym jest syrop z agawy?

Syrop z agawy to popularny produkt w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Coraz częściej wykorzystywany jest przez nas jako zamiennik dla tradycyjnego cukru lub miodu. Jak sama nazwa wskazuje, niniejszy syrop wytwarzany jest z soczystych liści agawy – charakterystycznej dla regionu Ameryki Południowej oraz Północnej. Agawa jest rośliną należącą do rodziny szparagowatych. Co ciekawe, na świecie występuje ponad 270 jej gatunków, a obszarem największej różnorodności rodzaju agawy jest Meksyk. Agawę możemy odnaleźć także na Karaibach oraz nielicznie w regionach Europy Południowej (ze szczególnym uwzględnieniem Hiszpanii oraz Portugalii). Agawa zajmuje ważne miejsce w tradycji meksykańskiej. Chociaż niewielu z nas zdaje sobie z tego sprawę, bierze udział w procesie produkcji jednego z najbardziej popularnych, wysokoprocentowych trunków – tequili.

Słodki syrop z agawy wytwarzany jest zaledwie z dwóch gatunków tej niezwykłej rośliny (z agawy Salma oraz agawy niebieskiej). Warto wiedzieć, że liście agawy skrywają w sobie znacznie więcej niż tylko złocisty nektar o obezwładniającym smaku. Właściwości zdrowotne niniejszej rośliny znane były mieszkańcom Ameryki Południowej już tysiące lat temu. Dlatego też, stanowiły częsty element nie tylko substancji leczniczych, ale także danin dla samych bogów. Agawa wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym już od dziesiątek pokoleń, niemniej jednak słodki syrop jest z niej produkowany dopiero od lat 90-tych ubiegłego wieku.

Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie BIO syrop z agawy i jak wpływa na nasze zdrowie?

Chociaż często stosowany jest jako „mniej słodka” alternatywa dla białego cukru, okazuje się, że syrop z agawy w rzeczywistości jest od niego aż 1,5 razy słodszy. Dzieje się tak za sprawą sporej dawki fruktozy w nim zawartej. Syrop wytwarzany z liści agawy niebieskiej swoim wyglądem może przypominać nam tradycyjny miód. Niemniej jednak, w celu otrzymania większej dawki składników odżywczych, warto sięgać po produkt niefiltrowany o ciemno-brązowym, lekko karmelowym kolorze, który swoim wyglądem może przypominać nam mocną kawę. Niniejszy produkt w wersji BIO łatwo rozpuszcza się w wodzie i w odróżnieniu od miodu, nie podlega procesom krystalizacji, dzięki czemu przez cały czas zachowuje swoją płynną konsystencję. Dodanie nawet niewielkich ilości syropu z agawy do wybranego przez nas napoju lub deseru sprawia, iż staje się on niezwykle słodki. Warto jednak wiedzieć, że syrop otrzymywany z agawy to nie tylko spora dawka słodyczy, ale także cennych witamin i minerałów. Znajdziemy w nim między innymi:

  • Wartościowe witaminy z grupy B, których pozytywny wpływ na układ nerwowy został podparty licznymi badaniami naukowymi. Co ciekawe, niniejsze witaminy nie tylko zwiększają naszą zdolność do zapamiętywania i koncentracji, ale także wpływają na poprawę nastroju;
  • Witaminę Co silnych właściwościach przeciwutleniających. Chociaż znana jest ze wspierania układu odpornościowego, warto wiedzieć, że witamina C może wpływać także na spowolnienie procesów starzenia się skóry;
  • Witaminę K odpowiedzialną za prawidłowy proces krzepnięcia krwi;
  • Wapń niezbędny dla utrzymania dobrej kondycji układu kostnego, niezastąpiony w profilaktyce osteoporozy;
  • Żelazo sprzyjające budowaniu naszej odporności na działanie szkodliwych drobnoustrojów;
  • Magnez odpowiedzialny za wsparcie prawidłowej czynności układu sercowego.

W tym miejscu należy także wspomnieć, że syrop z agawy oprócz zawartości cennych witamin i minerałów, jest także źródłem sporej ilości glukozy i fruktozy. W związku z tym, zalecane jest spożywanie niniejszego produktu jedynie w ograniczonych ilościach. Badania naukowe dowodzą bowiem, że spożywanie cukrów prostych w nadmiernych ilościach może odpowiadać nie tylko za rozwój otyłości brzusznej, ale także licznych zaburzeń w obrębie układu sercowo-naczyniowego.

Czy istnieją jakieś przeciwwskazania związane ze stosowaniem syropu z agawy?

Spożywanie niewielkich ilości syropu z agawy (około 1 łyżeczki dziennie), w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, w większości przypadków jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Warto jednak wiedzieć, że istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem.

  • Po pierwsze:nadmiernych ilości niniejszego produktu nie mogą spożywać osoby zmagające się z istotną nadwagą lub otyłością;
  • Po drugie:ze względu na dużą zawartość glukozy oraz fruktozy, syrop z agawy nie jest przeznaczony dla osób, u których rozpoznano problem insulinooporności lub cukrzycy;
  • Po trzecie:syrop wytarzany z liści agawy nie powinien podawany być w nadmiernych ilościach dzieciom, albowiem może doprowadzić do rozwoju próchnicy.

W tym miejscu należy pamiętać, że syrop z agawy może być odpowiedzialny za wywołanie objawów reakcji alergicznej. Dlatego też zaleca się, aby wprowadzać go do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu niniejszego produktu (np. bólu brzucha, wysypki, nudności), należy jak najszybciej zaprzestać jego dalszego stosowania, jak również zasięgnąć konsultacji w gabinecie lekarza pierwszego kontaktu lub alergologa.

Jak zastosować BIO syrop z agawy w naszej codziennej kuchni?

BIO syrop z agawy możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Poniżej znajdziesz klika inspiracji dotyczących jego zastosowania o różnych porach dnia.

  • ŚNIADANIE – dodaj niewielką ilość syropu z agawy do porannej owsianki, przygotowanej na mleku migdałowym z dodatkiem świeżych owoców jagodowych. Taki posiłek zapewni Ci dobrą dawkę energii na resztę dnia;
  • II ŚNIADANIE – wykorzystaj syrop z agawy podczas przygotowywania odżywczego koktajlu na bazie świeżych warzyw i owoców. Tak przyrządzony posiłek możesz zabrać ze sobą wszędzie tam, gdzie masz na to ochotę;
  • OBIAD – dodaj łyżeczkę syropu z agawy do pełnego warzyw, wegańskiego leczo. Dzięki temu, wzmocnisz jego smak i sprawisz, że skosztują go nie tylko miłośnicy bezmięsnej kuchni;
  • PODWIECZOREK – przygotuj pyszny deser jogurtowy z dodatkiem łyżeczki syropu z agawy oraz pysznych owoców i prażonych orzechów;
  • KOLACJA – wykorzystaj syrop z agawy podczas tworzenia wyrazistego sosu do pełnej warzyw sałatki.

Pamiętaj o tym, aby nie wykorzystywać syropu z agawy podczas przygotowywania wszystkich posiłków w ciągu dnia. Dodaj go do śniadania lub słodkiego podwieczorku, aby nadać swojej zdrowej kuchni odrobinę słodkości.

Jak przygotować ciasteczka zbożowe z dodatkiem słodkiego syropu z agawy?

Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na chrupiące i pełne zboża ciasteczka z dodatkiem syropu z agawy. To doskonały przepis dla wszystkich miłośników kuchni wegańskiej.

Składniki:

  • 1 szklanka górskich płatków owsianych;
  • Zawiesina przygotowana z 2 łyżek mielonego siemienia lnianego oraz z 6 łyżek gorącej wody;
  • Pół szklanki pokruszonych chipsów kokosowych;
  • Garść pestek dyni;
  • Garść siekanych suszonych moreli;
  • Garść sezamu;
  • Garść pokruszonych orzechów włoskich;
  • 1 łyżeczka nasion chia;
  • Garść prażonych pestek słonecznika;
  • Pół szklanki mąki owsianej;
  • 3 łyżki masła orzechowego;
  • Około 100 gramów oleju kokosowego;
  • Szczypta cynamonu;
  • Mała łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki syropu z agawy.

Sposób przygotowania:

Krok I: W misce wymieszaj ze sobą: płatki owsiane, mąkę, chipsy kokosowe, proszek do pieczenia oraz cynamon;

Krok II: W osobnej misce wymieszaj ze sobą zawiesinę z siemienia lnianego, rozpuszczony olej kokosowy, syrop z agawy oraz masło orzechowe;

Krok III: Połącz ze sobą składniki z obu misek;

Krok IV: Do otrzymanej masy dodaj ulubione bakalie i jeszcze raz dokładnie wymieszaj całość. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj do niego odrobinę mleka kokosowego lub rozgniecionego widelcem banana i jeszcze raz wymieszaj całość;

Krok V: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;

Krok VI: Przy pomocy dłoni uformuj płaskie, okrągłe ciasteczka o dowolnej wielkości;

Krok VII: Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut. Po wyciągnięciu odczekaj co najmniej 10 minut, aż delikatnie ostygną, a następnie rozkoszuj się ich wyjątkowym smakiem.

Ile kosztuje syrop z agawy i gdzie możemy go kupić?

Syrop z agawy cieszy się rosnącą popularnością. Dlatego też, dostępny jest w licznych marketach spożywczych. Niemniej jednak, niefiltrowany BIO syrop z agawy dostępny jest wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością, na przykład w sklepie cosdlazdrowia.pl. Produkt ten możemy kupić w szklanych słoikach o pojemności 650 gramów. Zapłacimy za niego około 22,00 – 25,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena syropu z agawy może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora.

Podsumowanie

Bio syrop z agawy to bez wątpienia wyjątkowy produkt na rynku spożywczym. Oprócz słodkiego smaku wyróżnia go także zawartość cennych witamin i minerałów. Chociaż syrop z agawy jest bogatym źródłem fruktozy, spożywany sporadycznie i w niewielkich ilościach może pozytywnie wpływać na nasze samopoczucie. Warto wykorzystać go podczas przyrządzania słodkich deserów, jak również dań wytrawnych. Już dziś przekonaj się, że syrop z agawy to doskonały zmiennik dla tradycyjnego cukru.

Bibliografia:

  1. Alkaabi M.J., B. Al-Dabbagh, S. Ahmad, F.H. Saadi, S. Gariballa, M. A. Ghazali. „Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects”. Nutrition Journal. 10 : 59;
  2. Bocarsly M.E., Powell E.S., Avena N.M., Hoebel B.G.: High-fructose corn syrup causes characteristics of obesity in rats: Increased body weight, body fat and triglyceride levels. Pharmacol. Biochem. Behav. 2010; 97 (1): 101–106;
  3. Choi J.W.J., Ford E.S., Gao X., Choi H.K.: Sugar-sweetened soft drinks, diet soft drinks, and serum uric acid level: The third national health and nutrition examination survey. Arthritis & Rheumatism (Arthritis Care & Research). 2008; 59 (1): 109–116;
  4. Dhingra R., Sullivan L., Jacques P.F. i wsp.: Soft drink consumption and risk of developing cardiometabolic risk factors and the metabolic syndrome in middle-aged adults in the community. Circulation 2007; 116: 480–488;
  5. Hooshmand S., B. Holloway, T. Nemoseck, S. Cole, Y. Petrisko, M.Y. Hong, M. Kern. „Effects of agave nectar versus sucrose on weight gain, adiposity, blood glucose, insulin, and lipid responses in mice”. Journal of Medicinal Food. 17 (9) : 1017-1021;
  6. Johnson R.K., Appel I.J., Brands M. i wsp.: On behalf of the American Heart Association Nutrition Committee of the Council on Nutrition, Physical Activity, an
  7. Metabolism and the Council on Epidemiology and Prevention. Dietary segars intake and cardiovascular health: a scientific steatment from the American Heart Association. Circulation 2009, 120: 1011–1020;
  8. Maślak E., Kostrogrys R., Franczyk-Żarów M., Pisulewski P.: Wpływ diety z dodatkiem fruktozy i sprzężonych dienów kwasu linolenowego (CLA) na masę ciała i wątroby oraz stężenie aminotransferazy alaninowej (ALT) u szczurów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2009; 4: 368–374;
  9. Melanson K.J., Zukley L., Lowndes J. i wsp.: Effects of high-fructose corn syrup and sucrose consumption on circulating glucose, insulin, leptin, and ghrelin and on appetite in normal-weight women. Nutrition 2007; 2: 103–112;
  10. Stanhope L.K., M.J. Schwarz, L.N. Keim, C.S. Griffen, A.A. Bremer, L.J. Graham, B. Hatcher, L.C. Cox, A. Dyachenko, W. Zhang, P.J. McGahan, A. Seibert, M.R. Krauss, S. Chiu, J.E. Schaefer, M. Ai, S. Otokozawa, K. Nakajima, T. Nakano, C. Beysen, K.M. Hellerstein, L. Berglund, J.P. Havel. „Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans”. The Journal of Clinical Investigation. 119 (5) : 1322-1334;
  11. Teff K.L., Grudziak J., Townsend R.R. i wsp.: Endocrine and metabolic effects of consuming fructoseand glucose-sweetened beverages with meals In obese men and women: influence of insulin resistance on plasma triglyceride responses. J. Clin. Endocrinol. Metab. 2009; 94: 1562;
  12. Woong J., Earl S., Xiang G.: Sugar-sweetened soft drinks, diet soft drinks, and serum uric acid level: The third national health and nutrition examination survey. Arthritis Care Res. 2008; 59, 1: 109–116.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*