Porady dietetyka – Jak urozmaicić swoje posiłki?

[REKLAMA]

Wielu z nas narzeka na ciągły brak czasu, pośpiech i zmęczenie, co niestety skutkuje podpadnięciem w rutynie i utknięcie w powtarzalnych schematach. Tymczasem świat kulinarny nieustannie się rozwija, powstają nowe dania, pomysły i opracowania.

Jeśli należysz do osób, którym brakuje już pomysłów w kuchni, a chcesz szybko i bez dużego wysiłku coś zmienić, przedstawiamy kilka kulinarnych trików pozwalających urozmaicić swój posiłek. 

Zdrowe kombinacje, czyli co z czym najlepiej łączyć

Zanim przejdziemy dalej, pierwszą rzeczą, na jaką trzeba zwrócić uwagę w kuchni i o czym nigdy nie należy zapominać, to fakt, że pożywienie to paliwo dla naszego organizmu.

Powinniśmy więc w pierwszej kolejności mieć na uwadze swoje zdrowie. Istnieje kilka połączeń żywieniowych, które pozwolą nie tylko urozmaicić posiłek, ale sprawią, że danie będzie bardziej pożywne.

Oto kilka przykładów:

  •          Czerwone wino + migdały (zdrowe serce)
  •         Papryka + oliwa (poprawa wzroku)
  •         Boczek + musztarda lub chrzan (dużo szybsze spalanie)
  •         Zielona herbata + cytryna (redukcja wagi, działanie antyrakowe)
  •         Mięso + cebula (dobre dla serca)
  •         Ryba + wino (lepsze działanie kwasów omega-3)
  •         Brązowy ryż + soczewica (lepsze przyswajanie białka)
  •         Jarmuż + włoskie orzechy (ochrona wzroku)

Sposobów na zdrowe połączenia jest o wiele więcej. Kiedy nie mamy pomysłu co z czym podać, warto po poszukać informacji na temat danego produktu i wskazówki z czym najlepiej się przyswoi. 

Wiedza i świadomość w kuchni to kluczowe elementy, aby nie tylko zdrowo gotować, ale i zdrowo żyć. 

Jeśli chcesz zwiększyć swoją świadomość żywieniową, to w Internecie znajdziesz mnóstwo kursów dietetycznych, poradników kulinarnych, blogów i artykułów, skąd możesz czerpać praktyczną wiedzę. 

Foodpairing czyli bardzo nietypowe, ale trafione połączenia smaków

Niby nie ma ustalonych zasad w kuchni, jednak są pewne produkty, których zjedzenie razem wydawałoby się wręcz zabronione. Metoda foodpairing, pozwala na łamanie wszelkich możliwych schematów. 

Polega na połączeniu ze sobą produktów, można powiedzieć z innej półki, tak aby uzyskać nowy, nietypowy smak. Przykładem posiłku przyrządzonego tą metodą, będzie np. mięso + czekolada. 

Foodpairnig stosowany jest przez najwybitniejszych kucharzy, którzy nie bali się spróbować czegoś nowego i odkryli zupełnie nowe smaki. Nie jest to jednak metoda zarezerwowana tylko dla wybranych.

Każdy kto chce przerwać nudę w kuchni, może śmiało próbować szukać nowych połączeń.

Przedstawiamy kilka przykładów:

  •         Czekolada + chili
  •         Truskawki + pieprz
  •         Kawa + czosnek
  •         Bekon + masło orzechowe
  •         Banan + pietruszka
  •         Ser feta + imbir

Ważne, aby smaki po połączeniu stanowiły spójną jedność. Mają się wzajemnie uzupełniać i tworzyć niepowtarzalną harmonię. Jeśli zainteresował Cię ten temat, śmiało możesz poszukać więcej przykładów foodpairing’u w Internecie.

Inny niż dotychczas sposób podania

Nie chodzi tu tylko o ułożenie na talerzu, chociaż to też może pozytywnie wpłynąć na nasze doznania. Dużą różnicą może okazać się przygotowane dobrze znanych nam posiłków w zupełnie innej formie, na przykład poprzez zmianę sposobu krojenia.

Jeśli np. zawsze grubo siekałeś warzywa, możesz spróbować zrobić to zupełnie na odwrót np. obierając je na cienkie, długie paseczki. 

Jeśli lubisz ziemniaki w piekarniku a zawsze kroisz je w łódeczki, spróbuj pokroić je w miniaturowe kosteczki. Dalej, zwykłe kotlety, również możesz zrobić na wiele różnych sposobów, np. robiąc miniaturki lub spłaszczając i zwiększając przy tym maksymalnie mięso. 

Może się to wydawać banalne, ale to samo danie przyrządzone w nieco inny sposób może różnie wpłynąć na Twoje odczucia. Zmienia się wtedy nie tylko jego wygląd, ale i smak, gdyż np. inaczej pokrojone jedzenie, będzie również smażyć się czy piec inaczej.

Jakie dodatki sprawdzą się w kuchni?

Kolejnym sposobem na urozmaicenie dania są oczywiście dodatki. Najlepiej sprawdzą się tutaj przyprawy. Bardzo łatwo można zupełnie zmienić smak swojego dania, zmieniając tylko i wyłącznie zestaw przypraw.

Dla przykładu, jeśli do mięsa dodajesz zwykle, paprykę słodką, przyprawy do kurczaka, zestaw ziół itp. możesz zamienić ten zestaw na: kurkumę, cynamon, suszony imbir, kmin rzymski. Uzyskasz dzięki temu nowy aromat, przypominający kuchnię azjatycką.

Warto więc sięgnąć po zupełnie nowy zestaw przypraw. Jeśli chcesz się zainspirować, możesz wybrać dowolną kuchnię świata i sprawdzić, co zwykle stosuje się w danym kraju jako dodatek.

Dla przykładu w kuchni gruzińskiej często stosuje się dodatki takie jak: Adżika, czyli ostra pasta z czerwonej papryki z odrobiną soli, czosnku i ziół, Chmeli-suneli, aromatyczny, delikatny mix przypraw czy Saciwi, czyli pasta z orzechów z przyprawami. W kuchni Tajskiej częstym dodatkiem jest trawa cytrynowa, mleko roślinne (w szczególności kokosowe), sos sojowy czy imbir.

Dobrą inspiracją, są również triki z kuchni wegańskiej. Nawet jeśli nie zamierzasz przejść na weganizm, warto sięgnąć po niektóre rozwiązania i pomysły często stosowane przez wegan.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*