Woda to podstawa, czyli 5 powodów dla których warto zainwestować w uzdatnianie wody w profesjonalnej i domowej kuchni!

Woda jest niezmiernie ważna przy prowadzeniu biznesu gastronomicznego. Wpływa na poziom bezpieczeństwa sanitarnego, smak i jakość serwowanych potraw czy napojów, a także stan techniczny sprzętu gastronomicznego. Dlatego warto zainwestować w zmiękczacz wody!

Prowadzenie punktu gastronomicznego tu spora odpowiedzialność. Dania, które podajesz nie mogą zaszkodzić Twoim Klientom, a powinny zapaść im w pamięci jako smaczne i zdrowe. To od Ciebie zależy, co trafi do żołądka Twoich gości. Musisz zadbać o każdy detal – składniki, sposób ich przechowywania, obróbkę mechaniczną i termiczną, czystość naczyń i wiele innych. Jednym z najważniejszych elementów całej układanki jest woda. Wielu restauratorów podchodzi z dużą dozą zaufania do tzw. wody z kranu. Dzięki funduszom unijnym, wymogom prawym, stan wody w sieci wodociągowej zdecydowanie się poprawił w porównaniu z sytuacją sprzed 10 lat. Jednak czy taka woda faktycznie jest odpowiednia dla Twojego biznesu gastronomicznego?

Zdradziecki chlor

Oczyszczona woda w stacjach wodociągowych często zawiera chlor oraz jego pochodne, tzw. uboczne substancje dezynfekcji. Takie stwierdzenie brzmi abstrakcyjnie, ale co to oznacza dla nas? Przede wszystkim, woda w której obecny jest chlor zmienia smak i jej zapach. Kolejnym tematem jest twardość wody, która zależy od wytrącania się związku magnezu oraz wapnia. Im twardsza woda tym większy problem związany z osadem kamiennym, który zagości w urządzeniach gastronomicznych takich jak chociażby ekspres do kawy. Jeśli nie będziemy inwestować w odpowiednie środki to osad kamienny będzie coraz większy aż doprowadzi do uszkodzenia urządzenia. Sposobu oczyszczania wody w stacjach nie zmienimy, ale możemy poradzić sobie z chlorem, magnezem i wapniem przez uzdatnianie wody!

Jak uzdatniać wodę?

Na rynku gastronomicznym są specjalne urządzenia do uzdatniania wody – zmiękczacze wody. Zachodzi w nich proces wymiany jonowej, podczas którego jony wapnia i magnezu są wyłapywane przez żywicę jonowymienną. Głowica sterująca w zmiękczaczu wody umożliwia ustawienie parametrów pracy całego systemu w zależności od potrzeb. Atrakcyjną ofertę cenową zmiękczaczy i innych sprzętów gastronomicznych znajdziesz w outlecie internetowym – https://gastro-outlet.pl/.

5 razy TAK dla uzdatniacza wody

Oczywiście możemy zaufać stacjom oczyszczającym wodę i wprowadzającą ją do sieci wodociągowej, jednak musimy liczyć się z ryzykiem na wielu płaszczyznach – od uszkodzenia sprzętu po narażenie na zmianę smaku potraw. Oto 5 powodów, które sprawią, że przekonasz się do zmiękczacza wody.

  1. Dbałość o jakość potraw. Chlor zmienia smak i zapach potraw, a w końcu Twój biznes opiera się na smacznych i zdrowych potrawach. Nie będziesz się obawiać, że Klienci wyczują chlor w serwowanych napojach czy potrawach.
  2. Osad na dnie. Osad, który osadza się w urządzeniach gastronomicznych, a nawet czajniku, w którym podgrzewasz wodę, może przedostać się do filiżanki, kubka czy szklanki. Widok kamienia będzie na pewno mocno zniechęcający dla Klientów.
  3. Dłuższy żywot sprzętu gastronomicznego. Kamień, który osadza się na urządzeniach gastronomicznych może spowodować szybsze zużycie sprzętu, częstsze awarie, a to generuje koszty i przestoje.
  4. Oszczędności na detergentach. Aby zapobiegać narastaniu kamienia od razu przystąpisz do działania i czyszczenia. Będziesz potrzebować specjalnych detergentów, a Twoi pracownicy zamiast zajmować się Klientami, będą walczyć z kamieniem.
  5. Mniejsze zużycie energii. Kamień, który osadza się na grzałkach ekspresu do kawy czy czajniku tworzy warstwę izolacji termicznej. Zużywasz więcej energii elektrycznej do podgrzania wody, a przez to zapłacisz więcej za prąd.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*