Kurkuma to przyprawa wywodząca się z Indii. Pozyskuje się ją z korzenia ostryżu – rośliny z rodziny imbirowatych. Ze względu na swoje barwiące właściwości dużą popularnością cieszy się ona w krajach azjatyckich. Coraz częściej jest też jednak stosowana w daniach kuchni europejskiej i doceniana nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także prozdrowotne.
Z tego artykułu dowiesz się:
- co dokładnie znajdziemy w składzie kurkumy
- jakie prozdrowotnych właściwości możemy się po niej spodziewać
- kto powinien włączyć kurkumę do swojej diety
- na co należy uważać przy jej stosowaniu
Jakie cenne składniki kryje w sobie kurkuma?
Kurkuma jest źródłem cennych witamin i soli mineralnych. W jej składzie znajdziemy witaminę E, witaminę K, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9) a także niewielkie ilości wapnia, magnezu, żelaza, potasu, cynku, fosforu i miedzi. Za jej najważniejszy składnik uważa się jednak kurkuminę. Należy ona do związków o działaniu przeciwutleniającym i wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości:
- działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie
- pozytywnie wpływa na pracę serca i układ krążenia
- ogranicza procesy starzenia
- reguluje ciśnienie krwi
- obniża poziom cholesterolu
- korzystnie wpływa na pracę mózgu i sprzyja leczeniu depresji
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe
Kiedy szczególnie warto włączyć kurkumę do diety?
Składniki aktywne zawarte w kurkumie wspomagają systemy obronne organizmu, co ma szczególne znaczenie w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta ryzyko różnego rodzaju infekcji. Regularne spożywanie kurkumy pozytywnie wpływa także na wydzielanie enzymów trzustkowych i z tego względu jest polecane osobom zmagającym się z wrzodami żołądka i cierpiącymi na zaburzenia trawienia. Substancje obecne w kurkumie wykazują także pozytywny wpływ na komórki wątroby – chronią je przed uszkodzeniami i wspomagają ich pracę. Kurkuma ze względu na właściwości regulujące poziom cukru i cholesterolu we krwi jest także polecana osobom w grupie ryzyka rozwoju cukrzycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.
Kurkuma – jak ją stosować?
Kurkuma nadaje potrawom nie tylko pięknego, intensywnego koloru, ale także smaku i aromatu. Doskonale urozmaici dania z ryżu i drobiu. Możesz używać jej także jako dodatku do zup, sosów, rosołu i owoców morza.
Kurkuma – przeciwwskazania
Na kurkumę powinny uważać kobiety w ciąży, ponieważ poprzez pobudzanie pracy macicy może prowadzić do poronienia. Ostrożnie stosować powinny ją także osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe oraz cierpiący na kamicę żółciową.
Dodaj komentarz