Rodzaje olejów roślinnych. Jaki olej wybrać?

W kuchni wykorzystujemy bardzo różne oleje roślinne. Jakie właściwości niosą w sobie najpopularniejsze z nich i jakie jest ich zastosowanie? Postanowiliśmy przyjrzeć się im nieco bliżej.

Oleje roślinne, czyli co?

Oleje roślinne pozyskujemy z bardzo różnych roślin. Raz są to nasiona, innym natomiast pestki, orzechy, miąższ owoców, ale też zarodki czy otręby. Najczęściej w kuchni wykorzystujemy olej rzepakowy, słonecznikowy, oliwę z oliwek, olej sojowy, z dyni czy orzecha włoskiego. Jednak może to być również olej z pestek winogron, olej z awokado, kokosowy, olej lniany, sezamowy, palmowy, migdałowy, ryżowy, konopny czy olej z czarnuszki.

Jak tłoczymy oleje roślinne?

Olej możemy pozyskać na wiele sposobów, a wszystko zaczyna się jeszcze na polu, gdzie należy właściwie pielęgnować rośliny. Po ich zebraniu przeprowadza się tłoczenie, ekstrakcję i rafinację. To czyszczenie oleju w taki sposób, aby nie stracił on swoich walorów zdrowotnych, ale też smakowych.

Jako że jest wiele źródeł, z których pozyskujemy olej roślinny, w ten sposób są to produkty o szerokim zastosowaniu. Dlatego niektóre oleje nadają się do potraw na zimno (np. olej lniany, olej sojowy, olej z orzechów włoskich, olej z pestek winogron), inne do krótkotrwałego smażenia (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek), a kolejne do wysokich temperatur (np. olej kokosowy, olej palmowy).

Warto w tym miejscu zauważyć, że wiele olejów roślinnych ma tzw. korzystny profil tłuszczowy, przez co rozumiemy właściwe proporcje między nienasyconymi i nasyconymi kwasami tłuszczowymi. Optymalny stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6 powinien wynosić 1:5.

Oleje nie tylko w kuchni

O zastosowaniu olejów możemy mówić nie tylko w kontekście kuchni, gdzie stosuje się je pieczenia, smażenia oraz gotowania potraw. Poza tym wykorzystuje się je także w kosmetyce. Dodaje się je do szamponów, kremów, balsamów i innych kosmetyków, które przede wszystkim natłuszczają i chronią przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych. Oleje roślinne są też składnikiem suplementów oraz leków.

Ile kosztują oleje roślinne?

Zwróćmy również uwagę na ceny olejów roślinnych, które zależą między innymi od rodzaju surowca. Im jest on łatwiej dostępny i tańszy w przetworzeniu, tym niższa cena oleju. Poza tym ważne jest miejsce jego pozyskania, kiedy droższe są oleje z surowców sprowadzanych z zagranicy. W końcu wpływ na cenę ma objętość butelki oleju.

Najtańszy jest olej rzepakowy. Rzepak to bowiem roślina łatwo dostępna, a olej z rzepaku kosztuje do 7 zł za 1 l. Zdecydowanie droższa jest oliwa z oliwek. Oliwki są uprawiane w krajach śródziemnomorskich, a więc trzeba je sprowadzić do Polski. W tym przypadku 1 l takiej oliwy średniej jakości to koszt nawet 40 zł.

To jednak nic przy cenach oleju z czarnuszki. W tym przypadku cena 1 l to przeszło 300 zł. Drogie są też oleje z orzechów włoskich (ok. 150 zł/litr). Oczywiście to przybliżone ceny olejów. Warto ich szukać przede wszystkim w Internecie, gdzie poprzez porównywarki (np. Ceneo) na jednej buteleczce oleju możemy zaoszczędzić nawet kilkadziesiąt procent.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*