Z cyklu „Dobre, bo polskie”: restauracja Kaprys Bistro Cafe

W dobie XXI wieku, kiedy to jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu na tradycyjny, polski obiad żywimy się w sposób niezdrowy, stawiając na syte, ale również wysokokaloryczne fast foody i inne tym podobne dania. Szkoda, bo jeżeli nawet nie mamy czasu na przygotowanie czegoś zdrowego i pysznego, zawsze możemy zjeść w restauracji, barze mlecznym czy małym bistro. Właśnie tym ostatnim podmiotom chcielibyśmy przyjrzeć się nieco bliżej. Zrobimy to na przykładzie zlokalizowanego w Warszawie „Kaprys Bistro Cafe”.

Polska kuchnia w Europie

Czy polska kuchnia na tle Europy wypada dobrze? Z pewnością jest ceniona przez turystów, którzy często nawet nie ukrywają, że nie jedli tak smacznych potraw z ryb słodowanych czy drobiu. Co dziwnego przez wiele lat po wejściu do Unii Europejskiej jej smaków nie potrafili docenić rodacy, zastępując ją niezdrowymi daniami typu fast food. Na szczęście edukacje dotyczące jakości jedzenia zrobiły swoje i dziś jest już pod tym względem zdecydowanie lepiej. Coraz więcej osób zaczyna rozumieć powiedzenie „Jesteś tym, co jesz”. Dzięki temu polskie, zdrowe dania spożywamy już nie tylko w domu, konsumując niedzielny, rodzinny obiad, ale i na co dzień, będąc w pracy i nie tylko.

Zdrowy i tani lunch na Mokotowie

W kontekście zdrowej, tradycyjnej, polskiej kuchni mówić trzeba też o Kaprys Bistro Cafe na warszawskim Mokotowie. Królują tu dania, które są znakiem rozpoznawczym polskiej kuchni – schabowy z ziemniakami i surówką, pomidorowa z ryżem czy wieprzowy sznycel.

Oczywiście „Mokotów bistro” nie ogranicza się tylko na dań stricte polskich. Przeglądając menu tego rodzinnego lokalu, pod kolejnymi pozycjami znajdziemy dania zapożyczone z kuchni europejskiej, przykładowo placki po węgiersku, pieczeń rzymską, meksykańskie naleśniki czy węgierski gulasz.

Dawniej głodny Polak zjadłby wszystko. Dziś wymagania smakowe są już postawione o wiele wyżej. Nie inaczej jest również z ceną. W tym przypadku sądząc po opiniach klientów wystawionych choćby za pośrednictwem portalu społecznościowego Facebook, wielu zastrzeżeń mieć nie wolno. Ceny obiadów zaczynające się od 17 zł, co szczególnie na rynku warszawskim można uznać za niskie. Podobnie sądzą klienci. „Tanio i smacznie”, „Pyszny i tani lunch„, „Rewelacyjny posiłek za kilka złotych” – to tylko wybrane opinie, jakie otrzymuje ta rodzinna restauracja.

Co nie mniej istotne obiady są tu serwowane przez cały dzień. Szczególnie ważne jest to w przypadku pracowników korporacji, którzy pracują w systemie dwuzmianowym i nie mają stołówki w miejscu pracy. Obiad firmowy zastępuje im często lunch z Kaprys Bistro Cafe. Jedni stawiają na klasyczne, syte posiłki, inni wolą surówki na bazie świeżych owoców i warzyw.

Na miejscu lub na wynos

Lokal Kaprys Bistro Cafe przy Puławskiej 74/80 lok.1 to klimatyczne miejsce, w którym nie sposób czuć się źle. Aby zwiększyć konkurencyjność usługi, a jednocześnie pójść na rękę klientowi postanowiono również zamawiane obiady przygotowywać w opcji „na wynos”, co nie wiąże się z żadną dodatkową opłatą. Dzięki temu teraz każdy klient zamówiony posiłek może zjeść w dowolnie wybranym przez siebie miejscu – w pracy, na uczelni czy w domu.

Samą ofertę tego mokotowskiego bistro uzupełniają natomiast usługi cateringowe. W swojej długiej już bądź co bądź, bo 12-letniej historii ma ono obsługę licznych wesel, chrzcin i innych tym podobnych przyjęć.

2 Komentarze

  1. Oby więcej takich mniej modnych miejsc na kulinarnej mapie Warszawie, nie trzeba być pozornie modnym wegetarianinem lub weganinem by zjeść zdrowo i smacznie. Ludzie doceniajmy rodzimą kuchnię. Pozdrawiam właścicieli którzy zapewne nie mają łatwo w dzisiejszych trendach gastronomicznych a robią super robotę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*