Wybór grilla – na co zwrócić uwagę?

Wybór odpowiedniego grilla powinien być oparty na naszych gustach potrzebach i możliwościach. Sprzęt musi być dopasowany do nas, nie odwrotnie. Dlatego warto przyjrzeć się dokładnie cechom poszczególnych typów grilli i podjąć właściwą decyzję.

Wybór grilla – kryteria

Na rynku mamy dostępnych wiele modeli, rozmiarów i szczególnych odmian grilli. Każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Przy podejmowaniu decyzji o wyborze odpowiedniego urządzenia, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka kryteriów. Po pierwsze na to, w jakich warunkach zamierzamy grillować – na własnej działce, w przestrzeniach publicznych, na tarasie lub w mieszkaniu czy może w swoich czterech ścianach? Ten podstawowy wyznacznik pomoże nam mocno zawęzić wybór typu grilla.

Kolejnym istotnym kryterium jest oczywiście cena, która musi mieścić się w naszym budżecie. Warto przy tym jednak zawsze stawiać na jakość i solidność materiałów, z jakich wykonano urządzenie. Aby mieć pewność, że grill na pewno będzie dobry i posłuży nam przez wiele lat, powinniśmy wybierać spośród produktów zaufanych marek, mających najlepsze opinie wśród klientów. Do najbardziej cenionych producentów sprzętu grillowego należy firma Weber.

Trzecią grupą cech, na które musimy zwrócić uwagę, są poszczególne funkcjonalności, które będą odpowiadały na nasze indywidualne potrzeby oraz gusta.

Do wyboru mamy trzy podstawowe typy urządzeń grillowych: węglowe, gazowe oraz elektryczne. Każdy rodzaj wyróżnia się istotnymi cechami, które będą miały ogromny wpływ na to, jak będzie nam się użytkowało dany produkt.

Grille węglowe – dla kogo?

Grille węglowe to najbardziej tradycyjny typ urządzeń do BBQ. Cenią je przede wszystkim osoby, które lubią znane od lat sposoby przyrządzania jedzenia na grillu, tęsknią za charakterystycznym aromatem potraw z rusztów opalanych węglem i nie przeszkadza im fakt, że grill węglowy wymaga czasu i umiejętności przy rozpalaniu oraz przy całej obsłudze.

Nowoczesne grille węglowe marki Weber mają liczne udogodnienia, które tak naprawdę pozbawiają grille węglowe niedoskonałości np. związanych z regulacją temperatury (to zasługa zastosowanych w pokrywach wywietrzników oraz wbudowanych termometrów). Wprowadzony w nich system One-Touch pozwala na ich proste oczyszczanie.

Grille gazowe – dla kogo?

Grille gazowe to rozwiązanie dla osób przykładających mniejszą wagę do tradycji, większą zaś do oszczędzania czasu oraz unikania zbędnego wysiłku. Wysokiej klasy urządzenia gazowe marki Weber rozpala się przy użyciu wyłącznie jednego przycisku. To naprawdę duże ułatwienie w porównaniu do wymagających długiego rozpalania grilli węglowych.

Grill gazowy to również odpowiedź na potrzeby wszystkich tych, którzy lubią mieć pełną kontrolę na przygotowywaną potrawą. Osoba odpowiedzialna za grillowanie może swobodnie regulować rozmiary płomieni, dzięki pokrętłom, zaś wbudowany w pokrywę termometr pozwala na bieżąco pilnować tego, co dzieje się z naszym jedzeniem.

Grille gazowe są ponadto łatwe do czyszczenia, nie wymagają pozbywania się popiołu jak grille węglowe.

Grille elektryczne – dla kogo?

Ten typ grilla to odpowiedź na potrzeby wszystkich tych, którzy nie mogą pozwolić sobie na grillowanie na działce czy w ogrodzie. Grille elektryczne mogą być stosowane w warunkach miejskich – można więc używać ich np. na balkonie w naszym mieszkaniu w bloku. To dlatego, że nie wymagają one stosowania otwartego ognia, co jest zakazane w miastach. Grille elektryczne potrzebują jedynie podłączenia do źródła prądu i można swobodnie z nich korzystać niemal wszędzie.

Ten rodzaj grilla zazwyczaj nie jest dużych rozmiarów, co muszą wziąć pod uwagę osoby, które planują szykować na nim duże porcje jedzenia dla wielu gości.

Producenci dobrych grilli są w stanie dopasować grilla do Twoich potrzeb. Zastanów się gdzie, kiedy i w jak dużym towarzystwie planujesz grillować, oraz czego spodziewasz się po grillu i postaw na dokładnie taki sprzęt, który spełni Twoje oczekiwania.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o sprzęcie grillowym, a także chętnie poznasz kulinarne inspiracje i nowe przepisy, koniecznie zapisz się na newsletter na stronie weber.com!


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*