Rodzaje porcelany – jaką najlepiej wybrać?

Zakup zastawy stołowej dobrej jakości to inwestycja na wiele lat. Odpowiednio dobrane przedmioty tego typu nie muszą być używane tylko „od święta”. Zastawa z wysokiej jakości materiałów jest odporna na uszkodzenia mechaniczne oraz chemiczne, w związku z czym będzie wyglądać świetnie przez długi czas. Jaki rodzaj porcelany najlepiej wybrać podczas kompletowania idealnej i ponadczasowej zastawy stołowej?

Rodzaje porcelany

Porcelana to zdecydowanie jedna z najbardziej eleganckich propozycji surowców, z których wykonywana jest zastawa stołowa. Jest to rodzaj białej ceramiki, której głównym składnikiem jest glinka kaolinowa. Glina zawdzięcza tę charakterystyczną nazwę pierwotnemu miejscu jej wydobywania, jakim było wzgórze Gaoling. Ten specjalny rodzaj gliny miesza się ze skaleniem i kwarcem. Kiedy wyroby uformuje się w odpowiednie kształty, wypala się je w odpowiedniej temperaturze (920°C-980°C dla produktów nieszkliwionych oraz 1280°C-1460°C dla produktów szkliwionych). Uzyskany w ten sposób wyjątkowy materiał jest jednocześnie delikatny i przepuszczający światło, a zarazem wytrzymały na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne oraz wysokie temperatury. Porcelana to szlachetny materiał, który ma swoje rodzaje, różniące się od siebie kilkoma charakterystycznymi cechami.

Porcelana twarda

Powyższy rodzaj porcelany jest wypalany w temperaturze 1350°C-1460°C ze składników w następujących proporcjach: 40%-60% kaolinu, 20%-30% kwarcu i 20%-30% skalenia. Dzięki tym cechom powyższa porcelana jest niezwykle cienka, delikatna oraz wytrzymała na wysokie temperatury. Warto wiedzieć, że większość porcelanowych przedmiotów produkowanych w Europie, jest wykonywanych z tego rodzaju materiału.

Porcelana miękka

Porcelana miękka jest wypalana w niższych temperaturach niż poprzedni rodzaj. Wypalanie zachodzi w temperaturach 1280°C-1320°C, co pozwala na dodawanie przeróżnych zdobień. Zdecydowana większość farb używanych do zdobienia porcelany, wytrzymuje wyżej wymieniony zakres temperatur. Porcelana miękka ma również inne proporcje znajdujących się w niej składników: 25%-40% kaolinu, 30%-35% kwarcu oraz 25%-40% skalenia. Naczynia wykonane z tego rodzaju wyróżniają się ze względu na ich niewielką grubość, dzięki której pod światło wyglądają niemal na przezroczyste.

Porcelana kostna

Charakterystycznym rodzajem porcelany jest porcelana kostna, do której w procesie obróbki dodawany jest popiół kości zwierzęcych, w celu uzyskania wytrzymałej struktury. Dzięki takiemu dodatkowi możliwa jest produkcja jeszcze cieńszych naczyń, które zachwycają nieskazitelną bielą. Porcelana kostna jest również bardzo odporna na uszkodzenia mechaniczne, co dodatkowo minimalizuje ryzyko wyszczerbień.

Wyjątkowe naczynia – churchill porcelana

Oryginalnym i przykuwającym wzrok rodzajem porcelany jest odmiana churchill, która od lat zdobywa coraz większe grono wielbicieli. Nowoczesna odsłona tego typu naczyń zachwyca organicznymi kształtami, ciekawymi propozycjami kolorystycznymi oraz charakterystycznymi zdobieniami. Porcelana churchill idealnie dopełni wnętrze jadalni w każdym stylu. Ten rodzaj zastawy stołowej wniesie do pomieszczenia świeżość oraz nietuzinkowość, którą z pewnością docenią wszyscy goście oraz domownicy.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*