Oregano

Wymieniając zioła najczęściej spotykane w kuchni, na liście nie może zabraknąć oregano. Roślina ta jest głównie utożsamiana z kuchnią włoską, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że oregano pochodzi z zachodniej i południowej części Eurazji, należy do rodziny mięty i jest bardzo mocno powiązane z tureckim majerankiem, choć trudno doszukiwać się podobieństw smakowych między tymi dwoma ziołami.

Charakterystyka oregano

Jak najłatwiej poznać że mamy do czynienia z dobrym gatunkiem oregano? Przede wszystkim po tym, że jego smak jest tak intensywny, że może nam znieczulić język. Nie można jednak tej metody stosować do oregano uprawianego w krajach zimnych, którego smak jest naturalnie łagodniejszy. Oregano jest używane w kuchni w postaci świeżej, czyli posiekanych listków lub suszonego i zmielonego granulatu, płatków. Potrawy, które oregano może wzbogacać swoim smakiem to między innymi różne sosy, pizza, mięsa, sałatki oraz pasty. Oregano występuje również jako jeden ze składników ziół prowansalskich. Oregano jest również bardzo dobrym dodatkiem do oliwy z oliwek, nadając jej wyjątkowy smak. Doskonale łączy się również z czosnkiem i warto oba te składniki dodać do butelki z oliwą, ciesząc się jeszcze lepszym smakiem sałatek i mięs.

Oregano, jak i pozostałe rośliny z gatunku mięty, posiada właściwości antyseptyczne. Może być stosowane jako lek na dolegliwości układu pokarmowego i trawiennego, między innymi przy zatruciach. Najlepiej działa oczywiście spożywanie oregano świeżego. Oregano suszone, otarte, jest powszechnie stosowane w Polsce. Aby w pełni cieszyć się jego walorami smakowymi, należy przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach, z dala od źródła światła i chronić przed działaniem wilgoci.


3 Komentarze

  1. Słuchałam kiedyś audycji o wspaniałych właściwościach oregano. Było ich całkiem sporo, nawet już większości nie pamiętam… Ale wiem że jest super zdrowe i od tamtej pory dosypuje do czego się tylko da.

  2. Ta przyprawa świetnie podkreśla smak włoskich dań ale równie dobrze sprawdza się przy innych okazjach. Ja podkręcam przy pomocy oregano smak sosu czosnkowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*