Jak wybrać dobrą kawę?

[REKLAMA]

Konsumpcja kawy w Polsce jest zaskakująco wysoka. Według danych Food Research Institute podobno statystyczny Polak pije 95 litrów kawy rocznie. Z kolei według organizacji Euromonitor International statystyczny Polak rocznie konsumuj 3kg kawy. Wraz z rosnącym spożyciem kawy, rośnie także świadomość na temat dobrej jakości gatunków kaw, pochodzenia ziaren oraz metod parzenia. Wychodząc temu naprzeciw w niniejszym artykule próbujemy odpowiedzieć na pytanie – jak wybrać najlepszą kawę?

Wybór najlepszej kawy

Smak to oczywiście sprawa, która zależy od indywidualnych preferencji, dlatego określenie najlepszej kawy może być trudne. Wybór dostępnych na rynku gatunków kaw jest ogromny. Najpopularniejszą odmianą kawy jest arabika. Jest to kawa uprawiana m.in. w Etiopii, Brazylii i Kolumbii. Arabika stanowi do 75-80% światowej produkcji kawy. Smak Arabiki jest łagodny i słodki. Ziarna arabiki często miesza się z innymi gatunkami kawi, aby smak był mniej lub bardziej kwaśny.

Oprócz Arabiki istnieje jeszcze jedna niemal tak samo popularna odmiana: robusta. Już sama nazwa wskazuje, że jest to ziarno kawy o ostrzejszym smaku i zawartości kofeiny nawet dwukrotnie większej niż w arabice. Jest to rodzaj kawy, który jest często używany do wytwarzania kawy rozpuszczalnej.

Najlepsza kawa? Oczywiście ziarnista

Bez względu na ulubiony gatunek kawy, zalecane jest kupowanie kawy ziarnistej. Całe ziarna kawy lepiej zachowują pełnię smaku i aromatu niż kawa mielona. Najlepiej zmielić ziarna tuż przed użyciem, w takiej ilości, jakiej potrzeba na zaparzenie 2-3 filiżanek. Najlepsza kawa ziarnista to kawa, której ziarna będą świeżo palone.

Profesjonalne wypalanie ziaren. Jaki stopień wypalenia wybrać?

Rozróżnia się 3 stopnie palenia ziaren kawy, w zależności od temperatury, w jakiej przebiega wypalanie ziaren:

  • kawa jasno palona
  • średnio palona
  • kawa ciemno palona

Dobra palarnia kawy korzysta z dużych pieców zwanych bębnowymi. Podczas procesu wypalania z wnętrza ziarna uwalniane są oleje. Stopień wypalenia określa ilość uwolnionego oleju i jaki smak końcowy rozwinie się w ziarnach kawy. Zaleca się wybieranie kawy zgodnie z metodą parzenia, która ma być użyta. Im kawa ma ciemniejszy kolor, tym stopień karmelizacji ziarna jest większy. Takie ziarna będą idealne na espresso, do parzenia w ekspresach ciśnieniowych. Ziarna wypalane w niższej temperaturze zachowują więcej słodyczy. Doskonałe do ekspresów przelewowych i dzbanków tłokowych.

Podsumowując, jak wybrać dobrą kawę? Najlepiej zwrócić się ku kawie ziarnistej. Natomiast gatunek, odmiana oraz sposób parzenia to bardzo subiektywne kwestie. Dlatego rekomendujemy przetestowanie kilku różnych odmian kawy tak aby samodzielnie zdecydować, które nuty smakowe odpowiadają naszemu podniebieniu.

Źródło zdjęcia:
BDLook / Shutterstock.com

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*