Drewniane blaty kuchenne cieszą się ogromną popularnością od wielu lat, są ponadczasowe, uniwersalne, ekologiczne, o wysokich walorach estetycznych i użytkowych. Stanowią praktyczną dekorację w każdej kuchni, niezależnie od tego, w jakim została ona urządzona stylu. Drewno to naturalny surowiec, który wprowadza do pomieszczenia przytulność. Piękne usłojenie i wybarwienie dodają kuchni niepowtarzalnego uroku. Jeśli będzie się odpowiednio dbać o drewniany blat, to z pewnością posłuży przez długi czas, nie tracąc swojego pierwotnego piękna.
Dlaczego blat kuchenny drewniany to dobra inwestycja?
Świetną opcją w przypadku każdej kuchni jest blat wykonany z drewna, czyli materiału ponadczasowego, nigdy niewychodzącego z mody, pasującego do każdej aranżacji. Drewniane blaty odnajdą się we wnętrzach urządzonych zarówno tradycyjnie, jak i nowocześnie. Jeśli komuś zależy na wprowadzeniu do kuchni naturalnego piękna, przytulności i ciepłego klimatu, to z pewnością warto postawić na drewno. Popularne są blaty wykonane z drewna dębowego, bukowego i sosnowego. Są to surowce cechujące się wysokimi parametrami technicznymi i walorami estetycznymi. Blat z drewna posłuży użytkownikom przez długi czas, jego żywotność przedłuża impregnacja. Co więcej, drewno można poddawać renowacji, co zapewnia wieloletnie użytkowanie. Wystarczy zeszlifować podniszczony blat, usunąć starą warstwę impregnatu, oczyścić dokładnie powierzchnię i na nowo zabezpieczyć ją środkiem impregnującym. Świetnie sprawdzi się zarówno olejowanie, jak i lakierowanie. Naturalne wybarwienie i unikalne usłojenie sprawią, że blaty z drewna stają się wyjątkową dekoracją. Bardzo cenione jest drewno dębowe ze względu na ciepła barwę, ogromną wytrzymałość i fladrowe ułożenie słojów. Z kolei drewno bukowe jest jaśniejsze i twarde. Blat drewniany idealnie prezentuje się z drzwiami, podłogą i stolarką okienną wykonaną z tego samego surowca. Zaletą drewna jest jego łatwa obróbka, dzięki czemu nie ma żadnych problemów z docięciem blatu na wymiar czy wycięciem w nim otworów na używane w kuchni sprzęty.
Kiedy warto wybrać blaty kuchenne drewniane?
W przypadku blatów kuchennych można mówić o mnogości kolorów i rysunków, dzięki czemu nie ma problemu z dobraniem ich do aranżacji wnętrza, swoich indywidualnych potrzeb i preferencji. W zależności od gatunku drewna, można uzyskać inne walory użytkowe i estetyczne. Uniwersalnym wyborem jest blat z drewna dębowego, gdyż będzie pasować do każdego wystroju. Do jasnych pomieszczeń wspaniale sprawdzi się ciemniejsze drewno z wyeksponowanymi sękami. Blat drewniany idealnie odnajdzie się w kuchniach urządzonych w stylu klasycznym, minimalistycznym, skandynawskim, industrialnym, rustykalnym, nowoczesnym. Istotne jest to, aby wybrać gatunek drewna, które będzie odporne na uszkodzenia mechaniczne, działanie wilgoci i zabrudzenia, wahania temperatur. W poszukiwaniu blatów dobrej jakości, trwałych i odpornych na codzienną eksploatację, warto odwiedzić stronę https://blaty.panmar.pl/. Firma działa na rynku już od kilkudziesięciu lat, do produkcji blatów używa wyłącznie drewna pochodzącego z certyfikowanych lasów.
Dodaj komentarz