Jakie mięsa na grilla?

Większość z nas lubi dania z grilla. Jeśli jest to grill, zazwyczaj wybieramy mięsa, choć grillować możemy również warzywa. Sprawdzamy, jakie mięso na grilla wybrać i jak je przygotować. Różnie w zależności od rodzaju wygląda też ich grillowanie.

Drób, wołowina czy wieprzowina?

Jeśli przygotowujemy się do grilla, w pierwszej kolejności powinniśmy zastanowić się nad tym, jakie mięsa wybrać. Warto tutaj pamiętać, że każdy jego rodzaj wymaga innego potraktowania, co dotyczy przygotowania, ale i samego grillowania.

Niestety, nie ma jednego wyboru, jeśli szukamy najlepszego mięsa na grilla. Możemy powiedzieć więcej i stwierdzić, że każde mięso jest dobre, ale pod warunkiem, że zostało właściwie przyrządzone. Liczą się także nasze gusta smakowe. Ważne też, aby przy wyborze mięsa na grilla nie kierować się najróżniejszymi uprzedzeniami.

Oczywiście kluczowe, aby wybierać mięsa ze sprawdzonych źródeł, najlepiej bezpośrednio od firm, które je przygotowują ręcznie w rodzinnej manufakturze. Dobrym przykładem takiego podmiotu są Delikatesy Baccara, które oferują mięsa najwyższej klasy. To gwarancja najlepszej kiełbasy grillowej, ale też inne mięsa, kaszanki, a także dodatki na grilla, a w tym bułki do burgerów czy sosy. Co więcej, jak sprawdzimy pod linkiem https://delikatesybaccara.pl/category/354/grill, w ofercie jest coś dla wegan, czyli wege burgery. Zawsze to najlepsze produkty, w tym kiełbasy, które mają przeszło 90 procent mięsa, nie są tłuste, ale przy tym dobrze doprawione. O tym, jak wysokiej klasy są to produkty, najlepiej świadczy fakt, że Manufaktura dostarcza je do licznych restauracji czy firm, również w formie cateringu.

Jak przyprawić mięso na grilla?

Niezależnie od wybranego mięsa, bardzo ważne jest jego odpowiednie przygotowanie. Oczywiście podstawowe przyprawy do mięsa z grilla to sól i pieprz. Pamiętajmy tylko, że jeśli wybieramy wołowinę, solić należy ją dopiero przed położeniem na ruszt, ponieważ w innym wypadku mięso będzie suche.

Przydaje się także marynata, ale najlepiej, kiedy mięso marynowane jest przez kilka godzin, a nawet całą noc. Rzecz jasna możesz kupić gotowe i już przyprawione mięso. Jeśli przygotowujesz je sam, wykorzystaj m.in. paprykę, chili, cebulę, czosnek, cytrynę, rozmaryn, tymianek, musztardę, olej roślinny, ocet winny czy białe wino.

Już podczas grillowania pamiętaj też o kilku żelaznych zasadach, dzięki którym będziesz raczyć się naprawdę dobrymi i smacznymi daniami z grilla. Dlatego podczas grillowania nie nakłuwaj mięsa. Poza tym unikaj jego częstego obracania. Nie dziel go również zaraz po zdjęciu z rusztu, ale odczekaj z tym kilka minut. Jak sam się przekonasz, mięso będzie wówczas jeszcze bardziej soczyste. Pamiętaj również, że poszczególne rodzaje mięsa grilluje się inaczej.

Jak widzisz, możesz wybierać różne mięsa na grilla. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z grillowaniem, z czasem na pewno wyselekcjonujesz najlepsze mięsa. Znajdziesz też swoją unikalną, najlepszą metodę ich przygotowywania oraz grillowania.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*