Mięso na stek – jak wybrać najlepsze?

Stek z grilla to jedno z podstawowych dań grillowych. Aby taki stek smakował nam i naszym gościom, powinniśmy zakupić mięso odpowiedniego rodzaju, o najwyższej jakości. Równie ważną kwestią jest jednak wyposażenie się w odpowiedni sprzęt i akcesoria do grillowania.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie mięsa na stek z grilla?

Do przygotowania perfekcyjnego steku z grilla niezbędne będzie mięso wołowe. W tym przypadku doskonale sprawdzi się karkówka lub polędwica. Poszczególne kawałki mięsa, które umieścimy na ruszcie, muszą być pokrojone w poprzek włókien mięśniowych. Jeśli chcemy, żeby mięso wołowe na steki miało najlepszą jakość, powinniśmy zaopatrzyć się w nie u lokalnego dostawcy. Odmierzone i zapakowane w folię mięso w hipermarkecie może bowiem nie mieć pierwszej świeżości, co z pewnością wpłynie na smak grillowanego steka. O jakości mięsa wołowego na stek z grilla dużo powie nam jego kolor. Jeśli oscyluje on między różem a czerwienią, wówczas warto je zakupić. Głęboka czerwień lub kolor brunatny będzie oznaczać z kolei, że mięso jest już starsze. Równie istotnym elementem jest obecność na steku małej ilości tłuszczyku. Dzięki temu przygotowany z niego stek będzie bardziej soczysty, co wpłynie pozytywnie na jego smak.

Korzystając z lokalnych dostawców, uzyskamy przy tym pewne informacje na temat pochodzenia mięsa na stek, przez co kupimy produkt dopasowany do potrzeb. Kluczowe są przy tym kwestie, o których często nie myśleliśmy. Warto bowiem wiedzieć o tym, że jeśli chodzi o steki wołowe na grilla, najlepszym momentem na ubój jest czas pomiędzy 15 a 20 miesiącem życia bydła. Dzięki temu mięso wołowe na steki będzie jedynie lekko dojrzałe, co zapewni właściwą konsystencję. Unikniemy przez to jego żylastości, ponieważ nie dojdzie jeszcze do zamknięcia się tkanki tłuszczowej. Korzystając z pomocy lokalnych sprzedawców, nie popełnimy przez to błędu w wyborze mięsa na grilla.

Jak usmażyć perfekcyjny stek z grilla?

Właściwie dobrane mięso wołowe nie wystarczy, jeśli chcemy przyrządzić perfekcyjny stek z grilla. Równie istotne są akcesoria i sprzęt do grillowania. W tym przypadku warto zwrócić uwagę na ofertę renomowanego amerykańskiego producenta grilli – firmę Weber. W ofercie Webera znajdują się grille z Gourmet BBQ System (GBS), w którym zastosowany został dwuczęściowy ruszt z wymiennym środkiem. Możemy dzięki temu dopasować go do swoich potrzeb, dobierając odpowiedni wkład. Przykładem sprzętu z systemem GBS jest gazowy grill Genesis II E-315. Wyposażony jest on aż w trzy niezawodne palniki o dużej mocy, które pozwalają na dopasowanie temperatury pieczenia do dowolnego produktu. Ponadto dzięki termometrowi wbudowanemu w jego pokrywę możemy doskonale skontrolować temperaturę grillowania.

Perfekcyjnie przygotowany stek z grilla uzyskamy przy wykorzystaniu w grillu Genesis II E-315 wkładu Sear Grate. Ten żeliwny wkład pokryty emalią porcelanową zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła. Dzięki niemu na mięsie utworzymy także charakterystyczny kratkowany wzorek, zatrzymując przy tym odpowiedni poziom wilgoci oraz aromat mięsa.

Odpowiedniej jakości mięso to nie wszystko, jeśli chcemy przygotować idealny stek z grilla, który zachwyci naszych gości. Powinniśmy się wyposażyć także w nowoczesny sprzęt i akcesoria do grillowania. Korzystając z oferty renomowanych producentów grilli, takich jak Weber, odniesiemy sukces, przygotowując idealne steki, takie jak w profesjonalnej restauracji.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*