Czy chemia w jedzeniu jest zła?

Jeśli ćwiczysz na siłowni, zapewne miałeś już do czynienia z trenerem personalnym. Wynika z tego, że ludzie mogą zarabiać na robieniu czegoś, co lubią. Większość osób patrzy na ten zawod sceptycznie, gdyż wydaje się, że praca trenera personalnego polega tylko na machaniu ciężarami przez jedną godzinę, wypiciu odżywki i powrocie do domu. Niekoniecznie jest to prawdą, jednakże część trenerów tak właśnie podchodzi do tematu. Przyczyną tego jest to, że branża była do niedawna zamknięta, a aby w niej pracować, trzeba było odbyć szereg szkoleń i ukończyć e-learningowy egzamin, natomiast teraz jest otwarta i zawód ten może wykonywać każdy. Kiedy mówimy o chemii w żywności, zazwyczaj reagujemy z niepokojem i nastawieniem negatywnym. Przyczyną tego jest brak zrozumienia tematu i udział osób, które nie znają się na nim, ale wypowiadają się na jego temat. Chemia spożywcza jest jednak bardzo praktycznym zastosowaniem. Bez białka, węglowodanów i tłuszczy ludzkie ciało nie może funkcjonować. Do dostarczania białka służą głównie mięso i nabiał, a węglowodanów – kasze, makarony, ziemniaki i pieczywo. Z kolei duże ilości tłuszczów znajdują się w orzechach, oliwie, rybach i jajkach.

Chemia w podstawowych produktach żywieniowych.

Kiedy kupujesz żółty ser, zakładasz, że jest on w pełni naturalny i nie zawiera chemii spożywczej, co w przypadku tak prostego produktu ma swoje uzasadnienie. Niemniej jednak, chemia bierze udział w jego produkcji. W szczególności, wykorzystuje się w niej kwas siarkowy, który modyfikuje strukturę białek i węglowodanów, powodując ich rozpad. W tym wypadku, jednak, jest on stosowany na wczesnych etapach i nie znajduje się w gotowym produkcie.

Nie wszystko, co naturalne jest zdrowsze.

Musisz wiedzieć, że tzw. żywność naturalna z założenia powinna być zdrowsza, ale często nie jest to prawda. Dodatki chemiczne wpływają nie tylko na wydajność i szybkość produkcji, ale również usuwają szkodliwe bakterie oraz dodają smaku. Bez tych dodatków niektóre produkty mogłyby zniknąć z Twojej diety.

Zauważmy, że producent nie może dodać do mleka czegokolwiek, co mu się spodoba. Wszystkie składniki stosowane w żywności są przedmiotem ścisłych badań i są szczegółowo regulowane, nie tylko te dotyczące chemii spożywczej, ale również transportu i składowania.

Korzyści ze stosowania chemii spożywczej.

Dzięki stosowaniu chemii spożywczej, proces technologiczny jest bardziej wydajny, a więc i wyższa jest jego efektywność ekonomiczna – z perspektywy producenta. Dla konsumenta oznacza to:

Dłuższy termin przydatności do spożycia produktów – bez chemii spożywczej, musiałbyś regularnie sprawdzać lodówkę i wyrzucać przeterminowane produkty. Obecnie wyrzuca się ogromną ilość żywności, lecz bez wykorzystania nowoczesnych technik produkcyjnych, te ilości byłyby dużo większe.

Lepszy smak i zapach – czasami nie zdajemy sobie sprawy z tego, że produkty, które uważamy za dobre, mogłyby nie smakować tak dobrze bez zastosowania dodatków smakowych. Niektóre składniki spożywcze, w tym te chemiczne, są niezbędne, by produkty były smaczne. Chociaż aspekt zapachowy odgrywa mniejszą rolę, dla niektórych ludzi jest ważny.

Wpływ chemii spożywczej na ekonomię zakupów.

Niższa cena produkcji oznacza niższe ceny w sklepie (przynajmniej w normalnych warunkach). Większy wybór. Utrzymanie stałej jakości – to nie jest najlepszy przykład, ale najbardziej obrazowy: kiedy odwiedzasz McDonalda, jedzenie smakuje tak samo niezależnie od tego, gdzie na świecie jesteś. Kupując mleko, ser czy szynkę zawsze otrzymujesz taki sam smak, co pozwala Ci wiedzieć, że z pewnością Ci smakuje.

Zagrożenia płynące z chemii spożywczej.

Korzyści wynikające z używania dodatków żywieniowych są duże, a wpływ niekorzystny dotyczy głównie osób starszych, alergików i najmłodszych, dlatego należy zwracać szczególną uwagę na to, co się im podaje. Należy pamiętać, że przedawkowanie nawet wody jest możliwe, dlatego najlepiej trzymać się ustalonych dawek produktów, które są bezpieczne. Dostarczanie do organizmu wielu porcji jednego składnika lub kilku różnych produktów zawierających ten sam składnik może doprowadzić do przedawkowania.

Chemia w jedzeniu – podsumowanie.

Można mieć różne zdanie na temat stosowania chemii w żywności, ale faktem jest, że ten proces zmienił nasze sposoby żywienia. Dzięki niemu możemy dostawać każdego dnia nasze ulubione produkty, które są długo przydatne i pozbawione wielu mikroorganizmów chorobotwórczych. Pamiętaj jednak, że nawet niewielkie ilości składników chemicznych mogą być szkodliwe. Spożywanie produktów „bio”, „eco” nie sprawi, że Twoje choroby znikną, ani też nie spowoduje, że schudniesz. Tak naprawdę te produkty mają taką samą wartość zdrowotną co te z chemią, a są zdecydowanie droższe. Ostatecznie to Twój styl życia decyduje o tym, czy powinnaś unikać tej chemii. Jeśli Twoja dieta składa się z przetworzonej żywności, takich jak napoje gazowane, fast foody czy produkty typu batoniki i chipsy, to możesz stracić aż 7 lat życia.

Czy Twoje samopoczucie i wygląd są skutkiem „chemii” w jedzeniu? Jeśli tak, to kto wybiera składniki do koszyka i kto je Tobie podaje? Wybieraj produkty mleczne, warzywa, owoce, mięso, rośliny strączkowe i zboża z pełnego ziarna. Twoje ciało Ci za to podziękuje.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*