Cebula

Cebula jest niezbędnym dodatkiem do każdej kuchni, również polskiej. Jest to jadalna bulwa, mająca bardzo charakterystyczny, słodkawy smak. W zależności od gatunku, smak ten może być mocniejszy lub słabszy. Potrawy, do których cebula jest wykorzystywana to wszelkie zupy, marynaty do mięs, szaszłyki, pasty, pizze oraz pieczenie. Cebula może być również spożywana w wersji surowej, np. jako dodatek do kanapek lub składnik sałatek.

Stosowanie cebuli

Cebulę najczęściej wykorzystuje się jako surową, smażoną lub gotowaną. Jedną z charakterystyczniejszych cech cebuli jest ta, że podczas jej krojenia mogą nam łzawić oczy. Co wówczas możemy z tym problemem zrobić? Przede wszystkim należy obierać cebulę pod zimną wodą lub włożyć do zamrażarki na około 10 minut. Jeśli pomimo tego nadal jest bardzo ostra, pozostaje nam gotować ją przez około 5 minut i dopiero wówczas przyrządzać z nią potrawy. Cebulę należy przechowywać z chłodnym miejscu. Przechowywanie jej w zbyt wysokiej temperaturze prowadzi do kiełkowania cebuli.

Dlaczego cebula jest zdrowa?

Nie od dziś znane są lecznice właściwości cebuli. Cebula działa moczopędnie, antyseptycznie oraz wykrztuśnie. Aby nie tracić leczniczych składników z cebuli, należy wyciskać z niej sok lub rozgniatać na pastę i w takiej postaci okładać nią rany lub miejsca urazów. Idealnie sprawdza się na opuchliznę spowodowaną ukąszeniami lub użądleniami, pomaga pozbyć się bólu zęba oraz przyspiesza leczenie górnych dróg oddechowych. Spożywanie soku z cebuli sprawia że nasz metabolizm działa sprawniej, przez co łatwiej zrzucić zbędne kilogramy. Cebula korzystnie również wpływa na wątrobę, serce i układ nerwowy.


4 Komentarze

  1. Cebula to prosty ale niezwykle kreatywny produkt. Można używać jej praktycznie do wszystkiego – do każdego mięsa, gulaszu, makaronu. Pozycja obowiązkowa w mojej spiżarni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*