Kawy specialty – czy rzeczywiście są najlepsze na świecie?

Być może słyszałeś już pojęcie “specialty coffee” określające kawę znakomitej jakości. Jeżeli natomiast spotykasz się z nim po raz pierwszy, to nie martw się – w tym artykule wyjaśniamy dokładnie, co oznacza ten termin i czy rzeczywiście dotyczy kaw najlepszych na świecie.

Co to znaczy specialty coffee?

Wyrażenie “specialty coffee” oznacza kawy, które uzyskują minimum 80 punktów w 100-punktowej skali jakości. Punkty te są przyznawane przez wykwalifikowanych Q graderów, czyli “somelierów kawowych”. Termin ten po raz pierwszy został użyty w 1974 roku przez Ernę Knutsen jako określenie kawy wytwarzanej z najlepszej klasy ziaren, produkowanej w specjalnych warunkach mikroklimatycznych.

Czym charakteryzuje się kawa specialty?

Oceniając kawy, specjaliści biorą pod uwagę wiele ważnych parametrów. Należą do nich przede wszystkim:

  • zrównoważony rozwój – większość kaw specialty jest bezpośrednio dostarczana do hurtowni albo palarni, z pominięciem kilku lub nawet kilkunastu pośredników lub firm transportowych. Dzięki temu farmer otrzymuje wyższe wynagrodzenie za swoją pracę, które może następnie zainwestować m.in. w podnoszenie jakości upraw, polepszanie warunków życia swej rodziny czy też w dbałość o środowisko;
  • gwarancja świeżego zbioru – ważnym aspektem branym pod uwagę jest fakt, czy surowe ziarno pochodzi z najświeższych zbiorów;
  • różnorodność – ziarna, które pochodzą z różnych regionów świata, wyróżniają się odmiennym, charakterystycznym smakiem i aromatem. W związku z tym, pijąc kawę o jakości specialty, można określić, skąd napar pochodzi, a w efekcie również stwierdzić, jak może smakować. Najpopularniejsze kawy ze sklepów zazwyczaj smakują bardzo podobnie do siebie, w przeciwieństwie do specialty coffee;
  • wyjątkowy i czysty smak – atutem kawy specialty jest pełny, czysty i słodki smak, co sprawia, że nie trzeba jej dodatkowo słodzić;
  • najwyższa jakość – ważną zaletą kaw specialty jest ich najlepsza jakość na każdym etapie wytwarzania, począwszy od zasadzenia sadzonki kawowca, aż po zaparzenie filiżanki naparu;
  • ziarna z małą liczbą wad – efektem ziaren z wadami jest powstanie cierpkiej, zbyt kwaśnej kawy o zapachu stęchlizny, mogącej wywoływać wzdęcia. Kawa specialty powstała z doskonałej jakości ziaren wyróżnia się tym, że można ją pić nawet kilka razy w ciągu dnia, bez obaw o ból wątroby czy brzucha;
  • gwarancja świeżego wypalania – dobrej klasy kawa pochodzi z palarni i trafia do klienta w czasie maksymalnie 2-4 tygodni od jej wypalenia w specjalnym piecu.

Kawa specialty z renomowanej palarni

Kawy spełniające wymienione wyżej wymogi zyskują wysoką liczbę punktów w 100-stopniowej skali, a tym samym otrzymują tytuł specialty coffee. Certyfikat ten stanowi gwarancję wyjątkowego smaku i aromatu powstałego naparu. Gdzie można zakupić taką kawę? Nie znajdziesz jej w zwykłych sklepach. Świetne gatunkowo kawy specialty są dostępne w sprawdzonych palarniach kawy, takich jak Tu Cafe. Palarnia Kawy Tu Cafe dysponuje szerokim wyborem świetnej jakości ziaren z różnych zakątków świata. Są one świeżo palone, dzięki czemu docierają do klienta w krótkim czasie, co wpływa na znakomity smak i zapach napoju.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*