Modne domowe wyroby

Wraz ze spadkiem cen ogrodowych wędzarni drewnianych oraz wędzarni elektrycznych, które można rozstawić nawet na tarasie lub balkonie, wzrosło też zainteresowanie domowymi wyrobami wędliniarskimi. Wędzenie w domowym zaciszu błyskawicznie zainteresowało Polaków zwłaszcza, że już od jakiegoś czasu zwracano naszą uwagę na to, że jakość wędlin oferowanych w polskich sklepach, budzi poważne wątpliwości. Jakie domowe wyroby są dziś więc najpopularniejsze i z czego wynika zainteresowanie, jakim się cieszą?

Wędliny robione w domu i ich zalety

Wędliny domowej roboty to swojskość, smak dzieciństwa i zdrowie, mamy bowiem pewność, że powstają ze składników najwyższej jakości. To także nieocenione źródło białka pochodzenia zwierzęcego znanego z tego, że jest znakomicie przyswajane przez nasz organizm. Kiełbasy przygotowywane w domu smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom, a ponieważ w Internecie nie brakuje przepisów pozwalających na ich łatwe przygotowanie, dziś wyzwaniem nie jest ani wykonanie białej kiełbasy na wielkanocny stół, ani zdrowych parówek dla najmłodszych członków rodziny.

Atutem wędlin wykonywanych w domu jest i to, że nie są one produktami kosztownymi. Poza wędzarnią, w której będziemy je przygotowywać, niezbędna będzie nam jedynie maszynka do mielenia mięsa. Może być to model klasyczny, z którego dawniej korzystali nasi rodzice, jeśli jednak myślimy o przygotowywaniu kiełbas w domu relatywnie często, powinniśmy zainwestować w nowszy model wyposażony w specjalną końcówkę ułatwiającą napełnianie jelit. Model taki zwiększa wydajność naszej pracy, a jednocześnie nie jest wcale na tyle drogi, aby można było kwestionować opłacalność jego zakupu.

Smaczna szynka domowej roboty

Znalezienie w sklepie naprawdę smacznej szynki to dziś niemałe wyzwanie. Często wiąże się z koniecznością poświęcenia sporych nakładów finansowych, a i tak niejednokrotnie odnosimy wrażenie, że smak szynki jest daleki od ideału. Na szczęście, z problemem tym można się dziś uporać przygotowując szynkę w domowym zaciszu. Podobnie, jak ma to miejsce w przypadku wędlin, z pomocą przychodzą nam dziesiątki przepisów, tylko od nas zależy więc to, czy przygotujemy szynkę pieczoną, wędzoną, czy też wykonaną i jakie mięso zostanie wykorzystane do jej produkcji.
Jeśli jesteśmy amatorami szynki wędzonej, powinniśmy zaopatrzyć się w szynkowar – specjalne urządzenie pozwalająca na przygotowywanie wędlin z wykorzystaniem metody parzenia. Podobnie, jak ma to miejsce w przypadku maszynki do mielenia mięsa, również szynkowary były z powodzeniem przygotowywane w okresie PRL-u, dziś jednak mamy do czynienia z rozwiązaniami wykonanymi ze znacznie lepszych jakościowo materiałów, możemy więc mieć pewność, że czas ich żywotności nas nie rozczaruje.

A może uwędzimy ser?

Nikt nie powiedział wcale, że w domowej wędzarni znajduje się miejsce jedynie dla wędlin. Wędzenie sera jest jak najbardziej wskazane, naturalna metoda sprawia bowiem, że zyskuje on nie tylko niebanalny smak, ale i wyjątkowy aromat. Co ciekawe, wędzić można nie tylko klasyczny ser biały, ale nawet mozzarellę, a przygotowanie do wędzenia jest na tyle proste, że poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma dużego doświadczenia w tym zakresie.

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez sklep swojskiwyrob.pl, specjalizujący się w sprzedaży artykułów do domowego masarstwa.


3 Komentarze

  1. Gorąco polecam wędliny własnej roboty. Szczególnie upodobałam sobie korzystanie przy tej okazji z szynkowaru z którego wędliny wychodzą genialne.

  2. Wędliny robione w domu samodzielnie mają swoje naturalne aromaty a przede wszystkim smak jest całkiem inny niż te wędliny ze sklepu…. Jak tylko mam możliwość to robię swoje wędliny zwłaszcza na święta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*