Ziarnista, mielona, rozpuszczalna – jak wybrać odpowiednią kawę?

Każdy z nas różni się preferencjami i gustem, więc odpowiedź na to pytanie nigdy nie będzie uniwersalna. Dla jednej osoby najważniejszy będzie aromat świeżo zmielonej kawy, dla innej – szybkość jej przyrządzenia, a dla jeszcze innej zawartość kofeiny, która nastawi bojowo do wykonania codziennych obowiązków. Jest też jednak garstka osób niezdecydowanych, które jeszcze nie określiły czy odpowiednia dla nich będzie kawa ziarnista, mielona, czy rozpuszczalna. Oto krótki artykuł, który pomoże zrozumieć istotne różnice między sposobami mielenia kawy i ułatwi ten wybór.

Kawa ziarnista – królowa kaw

Kawa ziarnista to wybór idealny dla osób, które chcą postawić na mocny smak i aromat oraz nie boją się samodzielnego mielenia kawy za pomocą młynka – ręcznego lub automatycznego. Można także wybrać ekspres z opcją mielenia ziaren, który nieco przyspieszy cały proces.

Na kawę ziarnistą decydują się także osoby, które w zależności od potrzeb i upodobań, lubią od czasu do czasu zafundować sobie małą zmianę. Kawę ziarnistą bowiem można zaparzyć na kilka sposobów i cieszyć się szybkim espresso prosto z ekspresu, czy małą czarną z drippera lub kawiarki. Wszystko to z zachowaniem mocnego aromatu i smaku dzięki własnoręcznemu zmieleniu ziaren tuż przed przygotowaniem napoju.

Dla kogo kawa ziarnista?

Przede wszystkim dla osób ceniących rytuał przyrządzania kawy od samego początku, kochających zapach i smak świeżo zmielonych ziaren.

Kawa mielona – gdy z młynkiem nam nie po drodze

Oczywiście nie każdy będzie miał czas i chęci na samodzielne mielenie ziaren kawy. Na szczęście i takie osoby znajdą swoich kawowych faworytów wśród kaw mielonych, którym nie jest wcale daleko, pod względem walorów smakowych i węchowych, do swoich ziarnistych odpowiedników. Parzenie kawy mielonej zaoszczędzi czasu, np. o poranku, kiedy to gnamy na złamanie karku prosto do pracy.

Pamiętajmy jednak o odpowiednim przechowywaniu kawy mielonej. Po otworzeniu hermetycznie zamkniętego opakowania zadbajmy o to, aby zamknąć kawę szczelnie, np. w plastikowym pojemniku. Dzięki temu zachowa ona swój niepowtarzalny aromat i smak, którym będziemy mogli się cieszyć jeszcze długo po otwarciu.

Dla kogo kawa mielona?

Dla osób z mniejszą ilością czasu, które nie chcą przez to tracić możliwości docenienia aromatu i smaku kawy.

Kawa rozpuszczalna – dla zabieganych

Kawa rozpuszczalna to proszek powstający po wysuszeniu lub liofilizacji ziaren kawy. Jest ona idealna dla osób, które żyją w ciągłym biegu i nie mają czasu na naukę odpowiedniego sposobu parzenia kawy, czy na samo jej parzenie, które zazwyczaj jest dłuższym procesem. Kawę rozpuszczalną natomiast wystarczy zalać wrzątkiem, aby od razu cieszyć się przygotowanym napojem. Nie wymaga ona też żadnych specjalnych umiejętności, czy sprzętu takiego jak ekspres, dripper czy kawiarka. Warto jednak wspomnieć, że ten rodzaj kawy ma o wiele mniej kofeiny, więc nie sprawdzi się u osób szukających mocnego pobudzenia.

Dla kogo kawa rozpuszczalna?

Dla osób żyjących w pośpiechu, które nie mają ochoty celebrować rytuału parzenia kawy.

Gdzie szukać najlepszych kaw?

Po najlepsze kawy powinniśmy kierować się do sklepów, takich jak Sklepy Cynamonowe, które skupiają się głównie na sprzedaży kaw. Prawdziwi profesjonaliści nie tylko doradzą w wyborze odpowiedniego rodzaju napoju, ale także dbają o jego prawidłowe przechowywanie, aby ten zachował jak najdłużej właściwy sobie smak i aromat. Mamy więc gwarancję jakości i świeżości zakupionych produktów.

Nieważne jaki sposób mielenia kawy wybierzesz. Najważniejsze, aby współgrał on z Twoim stylem życia i dawał Ci satysfakcję z przygotowanego napoju.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*