Herbata znana jest od tysięcy lat. Jest to jeden z najpopularniejszych ciepłych napojów na świecie. W Europie szczególnie przypadł do gustu Anglikom, Irlandczykom i Polakom. Dowiedz się, skąd pochodzi herbata i jakie są jej rodzaje?
Herbata – skąd pochodzi i jak powstaje?
Herbata jest naparem, który powstaje w wyniku przyrządzania liści i pąków konkretnej grupy roślin – Camellia Sinensis. Pochodzi z Chin, a także Sir Lanki czy Indii. Na rynku dostać można również herbaty pochodzące z Kenii, Turcji czy też Wietnamu. Pochodzenie herbaty, a właściwie warunki klimatyczne jej uprawy, mają kluczowy wpływ na jej smak. Wśród wielu gatunków wyróżnić można: herbaty czarne, zielone, czerwone czy białe. Obecnie herbatą nazywa się także napary przygotowywane z ziół czy też suszu owocowego.
Liście herbaty zrywane są ręczne, a następnie rozkłada się na dużych stołach. W tym czasie tracą one nadmiar wody i stają się bardziej delikatne. Kolejnym etapem jest krojenie liści. Jest to moment, w którym nadaje się herbacie określoną formę. Jeżeli chce się otrzymać herbatę liściastą to liście się roluje, w przypadku herbat granulowany – zgniata. Kolejnym krokiem jest już tylko zsypanie herbaty do specjalnych kontenerów, w których następuje proces utleniania. Długość tego procesu kształtuje rodzaj herbaty.
Rodzaje herbaty
Herbata czarna
Jednym z najpopularniejszych rodzajów herbat jest herbata czarna. Powstaje w wyniku długiego procesu utleniania. Herbatę pozostawia się w kontenerach do czasu otrzymania barwy brązowej, a następnie podgrzewa, by zatrzymać proces utleniania. Czarne herbaty również można podzielić na kilka rodzajów. Wyróżnić można m.in. herbatę Souchang, która charakteryzuje się dużymi liśćmi zbieranymi najczęściej z dolnej części krzewu czy też herbatę Pekoe – małe liście z górnej części krzewu.
Herbata zielona
Zielona herbata nie jest poddawana fermentacji. Oznacza to, że zaraz po zerwaniu następuje proces suszenia, który umożliwia zatrzymanie we wnętrzu liście zdecydowanie więcej cennych składników. Jedną z najbardziej popularnych rodzajów zielonych herbat jest matcha – japońska, sproszkowana zielona herbata uważana za jedną z najzdrowszych na świecie.
Herbata czerwona
Inną nazwą dla czerwonej herbaty jest herbata pu-erh. Liście przeznaczone do wyprodukowanie czerwonej herbaty przechodzą dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Cechą charakterystyczną jest dość intensywny smak i zapach.
Herbata biała
Najdelikatniejsza z herbat. Powstaje z nierozwiniętych jeszcze pączków, które są dodatkowo chronione przed słońcem. Jest herbata najmniej przetworzoną – zawiera dużo składników odżywczych.
Napary herbaciane
Wśród oryginalnych herbat powstałych z Camellia Sinesis znaleźć można również napary, które popularnie nazywa się herbatami, ale otrzymuje się je z innych roślin. Napary te znaleźć można m.in. w ofercie sklepu ON Lemon.
Yerba mate
Napar, który powstaje z wysuszonych i zmielonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Jest źródłem antyoksydantów, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Yerba mate pobudza, relaksuje, a także oczyszcza. Jej spożywanie pozwala zwiększyć koncentrację, a także skutecznie obniżyć poziom stresu.
Rooibos
Napar z czerwonokrzewu. Posiada specyficzny, lekko miodowy smak, który pozbawiony jest charakterystycznej dla herbaty goryczy. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy człowieka i obniża ciśnienie krwi.
Herbata na gorąco czy na zimno?
Herbata jest napojem, który w większości spożywany jest na ciepło. Każda z herbat posiada określone sposoby parzenia – istotny jest zarówno czas, jak i temperatura wody. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by herbatę spożywać na zimno. Jest to doskonały sposób na ugaszenie pragnienia np. podczas gorącego lata. Na zimno świetnie sprawdza się np. Matchbata.
Świetny artykuł. Na świecie są setki milionów fanów herbaty 😉