Aromatyczny gulasz wołowy z pieczonymi warzywami

Trudno będzie znaleźć danie, które lepiej wpasowywałoby się w gusta miłośników mięsnych smaków niż dobrze przyrządzony gulasz wołowy. Przygotowanie tego dania nie jest zbyt skomplikowane i nawet początkujący domowi kucharze będą w stanie przyrządzić gulasz, w którym zakocha się cała rodzina – oczywiście jeśli wybiorą odpowiedni przepis. Właśnie dzisiaj podzielimy się sekretem na przygotowanie aromatycznego gulaszu, którym są pieczone warzywa. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak sprawić, żeby Twój gulasz był zawsze pyszny i pachnący – zapraszamy do czytania!

Co jest sekretem udanego gulaszu wołowego?

Gulasz wołowy jest jednym z tych dań, którego przygotowanie nie jest trudne, jednak trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów, żeby efekt sprostał naszym oczekiwaniom. Podstawową kwestią jest tutaj oczywiście wybór mięsa. Gulasz jest mięsnym daniem, które bazuje większość swojego niepowtarzalnego smaku na tym składniku i zdecydowanie warto zatroszczyć się o to, by użyć świeżej wołowiny o wysokiej jakości. Jeśli chodzi o sam rodzaj mięsa, do gulaszu świetnie może sprawdzić się karkówka lub łopatka.

Kolejny sekret udanego gulaszu to nasza autorska propozycja, która polega na upieczeniu warzyw w piekarniku, zanim dodamy je do naszego wywaru. To niezwykle prosta sztuczka, która wręcz zaskakuje swoim efektem – gulasz z pieczonymi warzywami zyskuje zdecydowanie więcej smaku, który przy okazji jest pełniejszy. Dodatkowym plusem tego rozwiązania jest niezwykły aromat naszej potrawy. Jak więc przyrządzić gulasz wołowy, który zachwyci całą rodzinę?

Gulasz wołowy z pieczonymi warzywami – składniki

Do przygotowania naszej potrawy będą potrzebne:

  • około jednego kilograma łopatki lub karkówki wołowej;
  • dwie niewielkie papryki lub jedna większa;
  • trzy marchewki;
  • dwie duże cebule;
  • seler naciowy;
  • kilka ząbków czosnku;
  • kilka pieczarek (opcjonalnie);
  • około pół litra wody;
  • oliwa z oliwek;
  • mąka pszenna;
  • przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka wędzona, papryka słodka).

Jak przyrządzić gulasz wołowy z pieczonymi warzywami?

  1. Pierwszym krokiem do przyrządzenia naszego gulaszu będzie przygotowanie warzyw. W tym celu należy je umyć, obrać cebulę, marchew i czosnek. W międzyczasie możemy rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  2. Po obróbce warzyw kładziemy je na blasze lub naczyniu żaroodpornym i kropimy oliwą z oliwek. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika i zostawiamy tam na około pół godziny.
  3. Kiedy nasze warzywa będą się piekły, możemy przystąpić do przygotowania mięsa. W tym celu kroimy je na cienkie paseczki i prószymy mąką.
  4. Po pokrojeniu nasze mięso może trafić na patelnię. Smażymy je kilka minut na niewielkim ogniu, do momentu, kiedy będzie delikatnie przyrumienione.
  5. Po obsmażeniu mięso jest gotowe, żeby trafić do garnka, w którym przygotujemy wywar. Mięso w nowym naczyniu zalewamy wodą, do której dodajemy przyprawy do smaku. Pamiętajmy, żeby nie przesadzić – liść laurowy lub ziele angielskie są dosyć intensywne.
  6. Do wywaru dodajemy upieczone i pokrojone warzywa.
  7. Całość dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy mięso będzie odpowiednio miękkie.

Tak przygotowany gulasz powinien trafić w gusta każdego, kto uwielbia aromatyczne, mięsne potrawy, a pieczony seler i papryka dodadzą mu naprawdę niepowtarzalnego smaku. Sprawdź sam!


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*