5 trendów gastronomicznych na rok 2020

Rok 2020 na dobre zagościł już w naszych kalendarza, a wraz z nim pojawiły się nowe gastronomiczne trendy. Można zarzekać się, że przecież podążanie za modą to głupota, ale prawda jest taka, że trzeba bacznie śledzić nowości, ponieważ ich nieznajomość może szkodzić. Szczególnie dotyczy to wszystkich właścicieli restauracji i lokali gastronomicznych. Przyjrzyjmy się zatem 5 najważniejszym trendom, które królować będą w 2020 roku.

Zmierzch jednorazowych opakowań

Jak doskonale widać, troska o środowisko naturalne nie jest tylko przelotną modą, ale realnym problemem, na temat którego świadomość zyskuje coraz większa liczba konsumentów. Z kolejnych restauracji znikają jednorazowe opakowania, a właściciele zachęcają do przynoszenia ze sobą pojemników wielokrotnego użytku. Plastikowe kubki czy widelce nie znikną w przeciągu jednego roku, ale spokojnie można zakładać że właśnie obserwujemy zmierzch jednorazowych opakowań.

Świadomość tego co jemy

Już w 2019 zauważalny był bardzo duży wzrost świadomości tego, co jemy na co dzień. Ludzie coraz bardziej zaczynają przywiązywać wagę do tego, z czego wykonana jest dana potrawa i zwracają uwagę na jakość składników. Powodem takiego stanu rzeczy, jest coraz większa wiedza dietetyczna i świadomość konsekwencji spożywania,,śmieciowego jedzenia’’. W roku 2020 modne będą składniki o najwyższej jakości.

Zdrowe przekąski

Dbanie o własne zdrowie będzie bardzo modne w 2020, dlatego mocno rozwinie się segment zdrowych przekąsek. Już teraz na niektórych półkach sklepowych możemy znaleźć przekąski z buraka, jarmużu, mango, czy jabłka. Wszystko wskazuje na to, że 2020 rok zaskoczy nas nowymi zdrowymi przekąskami, którymi będzie się zajadać szerokie grono konsumentów.

Coraz szersze zielone menu

Restauracje wegańskie i wegetariańskie już w 2019 zaczęły być coraz częściej obecne na rynku, jednakże 2020 będzie rokiem istnego a”vege boomu”, który na dobre zawita do kraju nad Wisłą. Wielu restauratorów wyraźnie widzi ten trend i poszerza swoje menu i potrawy wegetariańskie i wegańskie. Skończyły się czasy marginalizowania zielonego menu, ponieważ ludzie coraz bardziej chcą próbować potraw bezmięsnych.

Taco podbije świat

Wszystko wskazuje na to, że taco, czyli przysmak kuchni meksykańskiej, będzie najpopularniejszym daniem 2020 roku. Do takich wniosków skłania raport wydany przez Uber Eats FoodCast. Oczywiście taco serwowane będzie w przeróżnych wariacjach, włączając w to wersje wegetariańskie i wegańskie.

Higiena zawsze trendy

Rok 2020 będzie czasem triumfu kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz świadomego żywienia, dlatego już teraz warto jest inspirować się tymi trendami. Konsumenci nadal jednak będą zwracać szczególną uwagę, na takie podstawy jak czystość i higiena. Nawet najlepsze dania podane na niedomytym talerzu to samobójstwo dla restauratora, dlatego profesjonalne zmywarki gastronomiczne pozostaną niezbędnym sprzętem każdego lokalu serwującego jedzenie lub napoje.


2 Komentarze

  1. Bardzo interesujący artykuł. Nigdy nie patrzyłam na nowy rok z perspektywy nowych trendów. Ale owszem szczególnie zmniejszenie liczby jednorazowych opakowań powinno być trendem na każdy rok, aby się tego wykończenia pozbyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*