Jakie są rodzaje kawy?

Kawa to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. Spożywa się go zarówno rano, kiedy niezbędna jest solidna dawka pobudzenia, jak i w innych porach dnia na przykład do obiadu czy na spotkaniach z przyjaciółmi. Na przestrzeni lat powstało bardzo wiele rodzajów kawy, dzięki czemu każdy znajduje coś dla siebie. Sprawdź najpopularniejsze sposoby przyrządzania kawy i przekonaj się, które z nich staną się Twoim faworytem.

Wyraziste espresso

Espresso to bardzo aromatyczny napar, który powstaje w wyniku parzenia zmielonych ziaren kawy w ekspresie ciśnieniowym. Przygotowanie espresso nie wymaga dużej ilości czasu, jednak w całym procesie konieczne jest zadbanie o szczegóły. Mają one niemałe znaczenie w przypadku uzyskania prawidłowej postaci kawy. Należy pamiętać, że odpowiednio sporządzone espresso parzy się:

  • z 7 gram świeżo mielonej kawy,
  • w ciśnieniu wynoszącym 9 bar,
  • za pomocą wody o temperaturze 88-92 °C.

Gęsty napar o objętości około 25 ml serwowany jest w niewielkiej, podgrzewanej filiżance. Do tak mocnego trunku podaje się szklankę wody, która ma za zadanie oczyszczać kubki smakowe przed każdym łykiem kawy. Espresso powinno być parzone z najwyższej jakości ziaren, które są dostępne między innymi w sklepie Cafe Silesia.

Klasyczne americano

Klasyczne americano to łagodna wersja espresso, która łączy wyrazisty napar z dodatkową ilością wody. Taki napój pozwala na zachowanie odpowiedniej do pobudzenia ilości kofeiny, jednak nie posiada tak mocnego smaku kawy, jak klasyczna wersja espresso. Americano podawane jest zazwyczaj w filiżankach o pojemności około 150 ml lub w większych kubkach. Wszystko zależy od ilości dolewanej wody, czyli stopnia łagodzenia smaku espresso. Taką kawę warto serwować w grubych naczyniach, które dłużej zachowują ciepło, chroniąc napój przed szybkim wystygnięciem.

Kremowe cappuccino

Dla osób, które chcą urozmaicić sobie nieco smak espresso, świetnie sprawdzają się włoskie cappuccino, stanowiące połączenie czarnego espresso i spienionego mleka. Odpowiednia konsystencja mlecznego napoju idealnie dopełnia wyrazisty smak kawy, tworząc przepyszne, kremowe cappuccino. Pianka powinna mieć około 1-2 centymetry, a jej wierzch dobrze jest dodatkowo posypać kakao lub czekoladą. Cappuccino może zawierać mleko zwierzęce bądź roślinne. Najlepiej wybierać to, które zapewnia odpowiednią piankę, czyli posiadające wysoką zawartość tłuszczu zwierzęcego lub roślinnego.

Mleczne Caffe Latte

Caffe Latte jest bardzo często mylone z cappuccino. Napoje te są bowiem przygotowywane na bazie tych samych składników: espresso i mleka. Caffe Late jest jednak znacznie bardziej „mleczne”, ponieważ posiada większą ilość spienionego mleka. Kawa latte podawana z dodatkowymi syropami smakowymi lub kolorowymi posypkami stanowi pyszny deser dla wszystkich miłośników słodkości. Caffe Latte najczęściej serwowane jest w wysokich, przeźroczystych filiżankach, dzięki czemu uwidacznia się idealnie kremowe połączenie espresso i mlecznej pianki.

Słodka mocha

Kolejną wersją deseru na bazie kawy może być tzw. kawa mocha. Jest to napój, który stanowi połączenie takich składników, jak:

  • espresso,
  • spienione mleko,
  • czekolada.

Wszystkie elementy należy wymieszać w szklanym naczyniu, a całość dodatkowo ozdobić bitą śmietaną. Najczęściej do stworzenia kawy mocha wykorzystuje się mleczną lub gorzką czekoladę, jednak dla bardziej wymagających smakoszy świetnie sprawdza się również biała tabliczka tej słodyczy.

Mocne flat white

Flat white to kawa, której sama nazwa wskazuje na to, że jej forma cechuje się płaską, mleczną powierzchnią bez dodatków. To, co wyróżnia ten rodzaj kawy od klasycznego cappuccino czy caffe latte to także podwójna dawka espresso. Napar z dodatkiem gorącego, lekko spienionego mleka stanowi idealną dawkę pobudzającą dla wszystkich miłośników smaku kawy. Ci, którzy chcą przełamać mocny smak podwójnego espresso, wsypują do napoju łyżeczkę cukru, dodając kawie odrobinę słodyczy.

Alternatywna kawa speciality

Poza napojami tworzonymi na bazie espresso można wyróżnić również tzw. kawy speciality, czyli te, które tworzone są innymi sposobami niż przy pomocy ekspresu ciśnieniowego. Wśród najpopularniejszych akcesoriów służących do parzenia tego rodzaju kawy wymienia się:

  • kawiarkę,
  • Chemex,
  • AeroPress,
  • french press,
  • syfon,
  • dripper.

Kawa speciality wyróżnia się przede wszystkim świeżością. Musi być ona bowiem parzona z ziaren palonych nie więcej niż 4-6 tygodni przed rozpoczęciem przyrządzania napoju. Na rynku istnieje wiele smaków i aromatów, od klasycznych nut orzechowo-czekoladowych, po nieco bardziej urozmaicone wersje np. cytrusowe czy kwiatowe.

Dostęp do bogatej oferty napojów z kofeiną tworzonych za pomocą ekspresu ciśnieniowego oraz kaw speciality pozwala na znalezienie swojego ulubionego napoju, a także umożliwia próbowanie różnych ciekawych smaków.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*