Refluks – jak sobie z nim radzić dietą?

Zdajesz sobie sprawę, że aż 70% chorób Twojego organizmu powoduje nieodpowiednia dieta?

Dokładnie tak samo jest z refluksem. To jedno z najczęściej występujących schorzeń układu pokarmowego.

Czym jest refluks?

Choroba refluksowa to schorzenie bardzo uciążliwe i niekomfortowe. Dysfunkcja polega na zrzucaniu treści żołądkowej do przełyku. Ta wraca wraz z wytworzonym już kwasem i enzymami trawiennymi.

Objawy refluksu

To najczęściej zgaga, czyli uciążliwe uczucie pieczenia przełyku. Pacjent odczuwa też ciągłe wzdęcia, odbijanie, ból brzucha, nierzadko ma odruchy wymiotne.

Warto dodać, że refluks daje wzmożone objawy, kiedy chory ułożony jest w pozycji leżącej. Te nasilają się także po obfitym posiłku. Właśnie dlatego osoby, które borykają się z refluksem, powinny być pod stałą opieką doświadczonych dietetyków. Ci specjaliści zalecą indywidualną dietę z uwzględnieniem zapotrzebowania na wartości odżywcze. Dzięki temu przykre objawy będą łagodzone, a chory zachowa pełne zdrowie.

Refluks a waga ciała

Trzeba pamiętać, że z powodu refluksu najczęściej cierpią osoby, które jednocześnie zmagają się z otyłością bądź nadwagą. Właśnie dlatego tak ważne jest, by chory zrzucił najpierw zbędne kilogramy. Dietetyk zaleci właściwą dietę odchudzającą, która będzie uwzględniać także chorobę refluksową.

Zdrowe nawyki żywieniowe

Oprócz doboru odpowiednich składników żywieniowych, niezbędna staje się również zmiana nawyków. Pacjenci, którzy zmagają się z refluksem przełyku, muszą najpierw zmienić system żywienia. Dobry dietetyk potwierdzi, że należy jeść częściej, ale mniej obfite posiłki. Optymalnie jest zjadać 5 posiłków dziennie, w równych odstępach czasu. Jedzenie powinno być spożywane bez pośpiechu, z dokładną ilością przeżuwanych kęsów.

Czego warto się wystrzegać?

Niektóre produkty spożywcze wzmagają refluks. Pacjenci, którzy chcą złagodzić nieprzyjemne objawy tej choroby albo minimalizować częstotliwość ich występowania, nie powinni spożywać przede wszystkim alkoholu, czekolady, mocnej kawy i herbaty. Niekorzystnie działają też warzywa cebulowe i karczochy, owoce cytrusowe, ostre przyprawy.

Medycy uznają również, że refluks wywołuje palenie papierosów. Nałóg tytoniowy trzeba więc natychmiast porzucić.

Produkty wskazane przy refluksie

Podobno pieczenie w przełyku niweluje wypicie szklanki zimnego mleka albo ciepłej wody niegazowanej. Nie chodzi jednak o to, by zwalczyć już sam objaw, ale do niego nie dopuszczać. Dla osób, które zmagają się z refluksem, zaleca się spożywanie produktów zbożowych, chudego nabiału oraz gotowanych jajek. Jeśli mięso i wędlina to tylko chude, nigdy smażone czy wędzone. Ta sama zasada dotyczy ryb. Najlepiej, jeśli dania przygotowywane są na parze, ewentualnie gotowane lub duszone.

Trzeba pamiętać, że poszczególne składniki żywieniowe będą na pacjentów działać indywidualnie. Właśnie dlatego dieta refluksowa musi być ustalana przez profesjonalnego dietetyka. Tylko wtedy pacjent może rzeczywiście szybko odczuć poprawę i cieszyć się komfortem codziennego funkcjonowania.

Artykuł przygotowany na podstawie strony internetowej Akademii Zdrowego Żywienia.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*