Kulinarne inspiracje dla mięsa indyczego na polskich stołach

Z czym kojarzy nam się indyk? Z pewnością większość odpowie, że ze Stanami Zjednoczonymi i Świętem Dziękczynienia. Jest w tym sporo prawdy, bo w dużej mierze indyk jest promowany właśnie dzięki obchodom święta w USA, choć swoje Święto Dziękczynienia mają też Kanadyjczycy. W Polsce nie potrzebujemy jednak żadnych świąt, aby raczyć się pysznym mięsem z indyka.

Skąd indyk wziął się w Polsce?

Indyki do Europy najprawdopodobniej sprowadzili Hiszpanie, choć niektórzy opiewają za odkrywcami z Portugalii. Bezsprzecznie byli to odkrywcy z Półwyspu Iberyjskiego. Skąd jednak indyk wziął się w Polsce?

Jego początki nad Wisłą datowane są dopiero na XVII wiek, a więc sto lat po tym, kiedy indyki sprowadzono do Europy. Jako ciekawostkę warto dodać, że indyk znalazł swoje miejsce w pierwszej drukowanej książce kulinarnej w Polsce – “Compendium ferculorum” autorstwa Stanisława Czernieckiego. Wprawdzie nie ma tam żadnego przepisu z mięsem indyczym w roli głównej, ale ujęto je jako produkt niezbędny, który gości na stołach panów. 100 lat później, tym razem w książce autorstwa Wojciecha Wielądki, indyk znalazł się już w kilkunastu przepisach (np. “Skrzydła z indyka ze szczypiorem, czyli cebulą i serem”, “Nogi indyka ze śmietaną”).

Wszechstronność indyczego mięsa

Ogromną zaletą mięsa indyczego jest fakt, że można go przyrządzić na wiele sposobów, a każda część mięsa z indyka smakuje inaczej i jest zalecana do innego rodzaju dań. Wyróżnić należy:

  • pierś z indyka — delikatne i kruche mięso, idealne do smażenia i pieczenia, wymagające tylko krótkiej obróbki termicznej w wysokiej temperaturze;
  • polędwiczki z indyka — najszlachetniejsza część indyczego mięsa, prosta i szybka w przygotowaniu;
  • udziec indyczy— mięso znakomite do pieczenia i duszenia, mniej kruche, o charakterystycznej, ciemnej barwie i wyrazistym smaku.

Należy podkreślić że mięso indycze może być nie tylko smaczne, a także zwiera składniki odżywcze:

  • Ma wysoką zawartość białka
  • Jest źródłem  potasu, fosforu i cynku
  • Pierś z indyka ma niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ograniczenie spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
  • A tak ze jest źródłem witamin D, B3, B6 oraz B12

Przepis na gulasz węgierski z fileta indyka

Dziś mamy coś dla miłośników gulaszu. Oto przepis na gulasz węgierski, oczywiście — a jakże — z mięsa indyczego.

Składniki: 600 g fileta z indyka, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka mąki, oliwa, 1 cebula, 1 papryka, 1 liść laurowy, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki kminku, 250 ml gorącego bulionu, 3 łyżki przecieru pomidorowego.

Przygotowanie krok po kroku

  1. Pokrój indyka w kostkę, dopraw solą, pieprzem i startym czosnkiem.
  2. Obtocz mięso mąką pszenną.
  3. Rozgrzej dużą patelnię, wlej 2 łyżki oliwy i wrzuć mięso, po czym obsmaż je z każdej strony, zdejmij z patelni i przełóż na talerz.
  4. Wlej dodatkową łyżkę oliwy, podsmaż posiekaną w piórka cebulę z pokrojoną na cienkie paski papryką, a pod koniec dodaj przyprawy.
  5. Na patelnię wlej gorący bulion, wymieszaj i dodaj wcześniej obsmażonego indyka.
  6. Całość gotuj ok. 10 minut, czasem mieszając.
  7. Zagotuj z przecierem pomidorowym, dopraw solą i pieprzem.

Oczywiście to tylko jeden z wielu przepisów, w których można wykorzystać mięso z indyka. Nie mamy wątpliwości, że tak gulasz, jak i inne indycze dania będą Wam smakować. A więc smacznego!


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*