Jakie pojemniki plastikowe do przechowywania żywności stosować?

[REKLAMA]

Pojemniki plastikowe do przechowywania żywności to must-have w każdej restauracji. Tylko odpowiednie zabezpieczenie produktów, pozwala na ochronę żywności. Źle przechowywane produkty spożywcze szybko się psują, narażając przedsiębiorców na straty finansowe oraz wizerunkowe. Rozwiązaniem pomagającym we właściwej ochronie jedzenia są pojemniki plastikowe do przechowywania żywności. Sprawdź, jakie opakowania wybrać.

Pojemniki plastikowe do przechowywania – co to

Pojemniki plastikowe do przechowywania, to specjalnie zaprojektowane opakowania, w których możesz bezpiecznie trzymać żywność. Są one zazwyczaj kilku litrowe, odporne na niska temperaturę, która znajduje się w chłodniach gastronomicznych i (oczywiście) dostosowane do kontaktu z produktami spożywczymi. Tego typu pojemniki do przechowywania to świetne zabezpieczenie, które pozwala na przedłużenie żywotności produktów.

Czy pojemniki do przechowywania żywności są szkodliwe?

Tworzywo sztuczne jest bardzo trwałym materiałem, dlatego też jest szeroko stosowane w produkcji pojemników na żywność. Chociaż plastik od lat stosuje się także w gastronomii, to jednak stale budzi on pewne obawy. Niepotrzebnie! Pojemniki plastikowe do przechowywania żywności, które są przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi, powinny mieć oznaczenie 2 lub 5. Są one nie tylko bardzo trwałe, a zarówno w niskich, jak i wysokich temperaturach nie uwalniają do żywności szkodliwych dla zdrowia substancji. Plastikowe pojemniki oznaczone cyfrą 3, również mogą służyć do przechowywania żywności, ale nie należy ich używać w kuchence mikrofalowej ani w zmywarce. Jak widzisz, nie ma się czego obawiać. Jeżeli jednak nie jesteś przekonany do plastiku, to warto sprawdzić inne rodzaje opakowań.

Rodzaje opakowań do przechowywania żywności

Pojemniki plastikowe do przechowywania żywności są najczęściej spotykanymi, ale nie jedynymi sposobami na zabezpieczenie produktów spożywczych. Warto wspomnieć, że na rynku możesz znaleźć produkty wykonane ze styropianu, szkła, czy metalu. Wybór najlepszego pojemnika, zależeć powinno od tego, jaki produkt chcesz w nim przechowywać.

Pojemniki ze styropianu świetnie sprawdzą się w przypadku przechowywania jajek. Są one wygodne, zajmują mało miejsca, a przy okazji, plastik ma właściwości termoizolacyjne. Dania gotowe, takie jak np. sosy, ziemniaki, czy mięso, możesz schować do metalowych bemarków, które wygodnie ustawisz jeden, na drugim, zaoszczędzając przy tym miejsce w chłodni. W szklanych pojemnikach możesz przechowywać właściwie każdy rodzaj produktów spożywczych, musisz jednak pamiętać, że szło nie przepada za niską temperaturą.

Niezależnie od tego, jakie rodzaje opakowań Cię interesują, wszystkie znajdziesz na https://tedmark.pl/ – stronie internetowej hurtowni pojemników gastronomicznych Tedmark. Wśród szerokiego asortymentu sklepu, znajdziesz nie tylko pojemniki plastikowe do przechowywania, ale również wiele innych produktów, które na pewno przydadzą się w Twojej restauracji. Zapraszamy!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*