Wigilia kojarzy nam się przede wszystkim z karpiem. Nie jest jednak tajemnicą, że dla wielu Polaków karp nie jest rybą szczególnie smakowitą. Mimo iż to w pewnym sensie tradycja, zamiast karpia można postawić na inne ryby. Przykładów nie brakuje: pstrąg, halibut, sandacz, dorsz czy tołpyga.
Najlepsza ryba zamiast karpia to…
W pierwszej kolejności należy pokrótce scharakteryzować poszczególne ryby, które mogą zastąpić karpia na wigilijnym stole.
Pstrąg – ma mięso miękkie, średnio tłuste i mało ościste, a przy tym wszystkim delikatne w smaku.
Halibut – ryba, która ma mięso delikatne w smaku, ale średnio tłuste. Również halibut jest rybą o stosunkowo małej ilości ości.
Tołpyga – ryba z rodziny karpiowatych, ale nie można porównać smaku tołpygi i karpia, ponieważ ta pierwsza jest znacznie smaczniejsza. Jej mięso jest delikatne i kremowe w smaku. Minusem jest duża ilość drobnych ości, podobnie jak ma to miejsce w samym karpiu.
Sandacz – mięso sandacza jest chude, białe i ma niewielką ilość ości. Co więcej, to mięso o delikatnym smaku, które nie ma posmaku mułu, co jest częste przy rybach słodkowodnych.
Dorsz – to ostatnia propozycja. Mięso dorsza jest mało ościste, a przy tym świetne w smaku.
Pieczony pstrąg z fenkułem i szpinakiem – przepis
Widać w związku z tym wyraźnie, że nie brakuje ryb, które z powodzeniem mogą zastąpić karpia na wigilijnym stole. Z reguły to ryby o znacznie smaczniejszym mięsie, a poza tym często również mniej ościste. Co więcej, także zdrowsze, o czym więcej na stronie https://dietadlaserca.pl/artykuly/wszystkie/jakie-ryby-wybrac-na-wigilijny-stol/. Żeby być konkretnym, warto posłużyć się jakimś przepisem. Padło na pieczonego pstrąga z fenkułem i szpinakiem, do którego potrzeba:
4 pstrągi
2 fenkuły
200 g młodego szpinaku
2 cytryny
2 limonki
oliwa extra vergine
ok. 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
2 łyżeczki owoców kopru włoskiego
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
Przygotowanie potrawy należy rozpocząć od wypatroszenia i oczyszczenia pstrągów, które następnie należy skropić oliwą i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie bulwy fenkułów kroimy na połowy, usuwając twardą, zdrewniałą końcówkę, po czym cienko pokroić nożem lub mandoliną i wrzucić do dużej brytfanki.
W kolejnym kroku zabieramy się za umyty szpinak, który przelewamy na durszlaku wrzątkiem, dzięki czemu straci on na swojej objętości. Później pozostaje przelać go zimną wodą, odcisnąć z nadmiaru wody i wrzucić do brytfanki. Kolejnym składnikiem dodanym do brytfanki powinny być sparzone, a wcześniej umyte i pokrojone cytryny oraz limonki. Przydadzą się również: odrobina oliwy, sól, pieprz i nasiona kopru włoskiego, po czym całość należy dokładnie wymieszać.
Później pozostaje już tylko nadziać ryby częścią zawartości mieszanki i ułożyć je na warzywach, które pozostały w brytfance. Po przykryciu jej folią, na 25 minut brytfankę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. W takim stanie potrawa powinna być pieczona przez około 20 minut, ponieważ ostatnie 5-7 minut pieczenie należy kontynuować bez folii. Prawda, że proste?
Bardzo lubię ryby. Postaram się skorzystać z tak smacznego przepisu.
Ooo w sumie u mnie nigdy w wigilię nie jadło się pstrąga 😀 a to świetna alternatywa zamiast karpia 😀 Z przepisu skorzystam w najbliższym czasie 🙂
Myślę, że mieso ryb drapieżnych jest najsmaczniejsze, gdyż nie ma posmaku mułu. Tylko te ości…. echhh.